Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η αντιπολίτευση επενδύει στο φόβο γιατί φοβάται την ετυμηγορία των εκλογών”

 Αθήνα, 26 Μαρτίου 2019​

“Εχθές, στις παρελάσεις και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, έγινε προσπάθεια από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και πολλούς αυτοδιοικητικούς να δομήσουν ένα νέο αφήγημα καλώντας τον κόσμο να τραγουδήσει το τραγούδι “Μακεδονία Ξακουστή”. Διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις, ότι τάχατες είναι απαγορευμένο, αλλά διαψεύστηκαν διότι στη Θεσσαλονίκη το εμβατήριο ακούστηκε και από τις δύο μπάντες της παρέλασης. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα εγκλωβισμού των πολιτών, πιθανόν γιατί δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο από την πλευρά τους ενόψει ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Επενδύουν στο φόβο και τον δημιουργούν γιατί θέλουν να το εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά και εκλογικά. Αυτό όμως είναι μια πολύ επικίνδυνη τακτική και εξέλιξη για την κοινωνία μας”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στον ALPHA 98.9 FM.

 Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις χθεσινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι “μέσω του εμβατηρίου υπήρξε προσπάθεια από την αντιπολίτευση να εκτονωθεί το εθνικό θυμικό. Από εκείνους που εδώ και 25 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την Μακεδονία, ούτε καν για την εκλογική τους περιφέρεια. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η πρώτη συμφωνία που αποκαθιστά την ελληνικότητα της ιστορίας της Βεργίνας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνεδρίαση της διακρατικής υπουργικής επιτροπής σχετικά με την τροποποίηση των σχολικών βιβλίων της ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας.

 Συνεπώς, “η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τα θέματα αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας και λύνει προβλήματα που αφέθηκαν για χρόνια. Είναι αδιανόητο το ότι το πολιτικό προσωπικό που επέτρεψε για δεκαετίες να αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας, δεν διστάζει σήμερα να παίζει ύπουλα κι επικίνδυνα παιχνίδια, να λέει ασύστολα ψέματα, μόνο και μόνο για να συλλέξει ψήφους ενόψει εκλογών”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα ψεύτικο εθνικό φόβο απ’ την μια και έναν ψευτοπατριωτισμό από την άλλη είναι η απόδειξη απουσίας αληθινού πατριωτισμού και ουσιαστικών έργων, όπως για παράδειγμα η επέκταση του μετρό στη Θεσσαλονίκη, η επανεκκίνηση της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα κ.λπ. “Αυτοί οι «πατριώτες» πολιτικοί δεν είχαν την ευθύνη της κυβέρνησης όταν έκλειναν οι βιομηχανίες στη Θεσσαλονίκη και μετακόμιζαν στα Σκόπια και τη Βουλγαρία; “

“Δεν μπορούμε να γυρνάμε την πλάτη στα βόρεια σύνορά μας”, συνέχισε, “είμαστε περισσότερο ασφαλείς όταν χτίζουμε γέφυρες ειρήνης και πολιτισμού με τα Βαλκάνια, όταν συνάπτουμε οικονομικές συνεργασίες. Όλα αυτά θα τα αποδείξει ο χρόνος. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίλογο σκοτεινό και βρώμικο, μια προπαγάνδα που διατυπώνεται με στόχο την πολιτική επιβίωση διαφόρων χώρων και προσώπων”. Και συνέχισε θέτοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις της υπουργού Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας για συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, αναφέροντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες “θέτουν στο περιθώριο τις αντίστοιχες επιδιώξεις της Τουρκίας για δημιουργία δικών της και κατά προτεραιότητα αμυντικών συνεργασιών με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες”.

 Στη συνέχεια ερωτηθείς για την πορεία του δικαστικού ελέγχου των υποθέσεων διαφθοράς, ο Σωκράτης Φάμελλος ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ απάντησε ότι δεν κατανοεί την καθυστέρηση που παρατηρείται, όταν μάλιστα ο φάκελος με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής έχει επιδοθεί από τον Φεβρουάριο 2017. “Απορώ πώς γίνεται να έχουν διατυπωθεί δημόσια, από την τηλεόραση της Βουλής, παραδοχές ότι δίνονταν δάνεια “με αέρα”, και ακόμα να μην έχουμε έστω τον απαραίτητο έλεγχο από τη δικαιοσύνη”.

 Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο Αγαθονήσι, ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε: “Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι το μόνο εργαλείο για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς στην περιοχή μας είναι η ειρήνη. Ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα ξεκάθαρος όταν είπε ότι η κυβέρνηση ακόμα και κολυμπώντας θα υποστηρίξει τους ακρίτες της. Δεν μας φοβίζουν τα ψευτο-νταηλίκια. Η αμυντική δύναμη της Ελλάδας έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει λοιπόν ότι η ενδυνάμωση της χώρας μας δεν είναι απειλή για την ίδια, αλλά εγγύηση σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή”, κατέληξε προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών αναχωρεί αύριο για το Βελιγράδι, επικεφαλής μιας αποστολής 25 επιχειρηματιών, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την οικονομική συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας περιβάλλοντος.

​ 

Print Friendly, PDF & Email