Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδείξει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό

 Αθήνα, 07/09​/2018

Με άρθρο που τιτλοφορείται “Ο νέος δρόμος ανάπτυξης θέλει και αναπτυξιακό δυναμικό” και δημοσιεύεται σήμερα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης myportal.gr ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει ότι η Ελλάδα τα τελευταία τριάμισι χρόνια έδωσε μια μεγάλη μάχη και κατάφερε να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της χρεοκοπίας, των μνημονιακών πολιτικών και των προγραμμάτων λιτότητας που της επιβλήθηκαν.

“Η Ελλάδα, με αυτήν την κυβέρνηση είναι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου μια δεκαετία, συνεπής, ό,τι και να λένε τα τηλεοπτικά παράθυρα”, τονίζει. “Ευθύνη όλων μας από δω και μπρος είναι η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό, τη μικροπολιτική, τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα, τη χρεοκοπία, είτε πολιτική είτε οικονομική. Έχουμε μπροστά μας ένα έτος δουλειάς, χωρίς να έρχονται συνταγές γραμμένες έξω από τη χώρα μας. Αυτήν την εντολή έχει η κυβέρνηση”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνει ότι η ενίσχυση της εργασίας σε μία δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία αποτελεί την κεντρική προτεραιότητά της κυβέρνησης, διότι. εργασία σημαίνει ανάπτυξη, εθνικό προϊόν και ενίσχυση, παράλληλα, της αγοράς αλλά και των δημόσιων πόρων.

“Η παραγωγική ανασυγκρότηση στοχεύει σε νέο εθνικό προϊόν που θα είναι ανταγωνιστικό και εξωστρεφές, που θα κρατάει τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και προσθέτει ότι η εμβάθυνση της δημοκρατίας θα δυναμώσει και την οικονομία και το κράτος.

“Δεν γυρνάμε πίσω”, υπογραμμίζει και αυτό σημαίνει ότι “τελειώνουμε με τα «τζάκια», τους «κολλητούς», τον «αέρα» και τα «μαύρα». Οφείλουμε να απαιτούμε όλοι μια πραγματική οικονομία, ισότιμη, χωρίς σκοτεινά σημεία”. Διότι, μόνο έτσι μπορεί να ενισχυθούν το κοινωνικό κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια αγαθά και η ευημερία. Μόνο έτσι θα υλοποιηθεί η μείωση της φορολογίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση της νέας πορείας της χώρας είναι η ισοτιμία, το να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους τους πολίτες.  “Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μπορεί να μπει πλέον με σταθερά βήματα σε αναπτυξιακή τροχιά. Κι έτσι μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα ανακουφίσουν σημαντικά όλους τους Έλληνες, όπως για παράδειγμα οι συλλογικές συμβάσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση των συντάξεων, των κοινωνικών δομών, της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας, της αυτοδιοίκησης και, βέβαια, της παιδείας”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο η Θεσσαλονίκη σε αυτές τις νέες συνθήκες αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι νέες διεθνείς συμφωνίες στα Βαλκάνια, το παραγωγικό και επιστημονικό της δυναμικό, τα μεγάλα συγκοινωνιακά και ενεργειακά έργα, δίνουν τη δυνατότητα της πραγματικής εξωστρέφειας και της πραγματικής λειτουργίας της πόλης ως μητρόπολης των Βαλκανίων.

“Η επένδυση στην καινοτομία, στο περιβάλλον, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη μεταποίηση του πρωτογενούς προϊόντος, μαζί με το τουριστικό πλεονέκτημα που έχει η Βόρεια Ελλάδα, μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά και την εργασία και την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών”, επισημαίνει ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και συνεχίζει: “Η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να βελτιώσει τους δημοσιονομικούς δείκτες, να ανοίξει τα θέματα ισοτιμίας, αλλά και να δώσει προοπτική στη Θεσσαλονίκη: Μετρό, Λιμάνι-ΟΛΘ, Αεροδρόμιο, Νέο σχέδιο ΔΕΘ, επέκταση φυσικού αερίου σε όλη τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης, στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, ΟΑΣΘ, Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, Μουσείο Ολοκαυτώματος, Σιδηροδρομική Εγνατία, κάθετοι άξονες, έργα στερεών αποβλήτων σε μια τριετία. Όλα αυτά, και πιθανά άλλα τόσα που ξεκίνησαν, αποδεικνύουν ότι μπορούσαμε να πάμε καλύτερα”.

Και καταλήγει λέγοντας ότι το δικαίωμα της Θεσσαλονίκης στην πρόοδο και την ευημερία το στερούσε το πολιτικό σύστημα της πόλης, με ευθύνη και της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας του παρελθόντος. Επισημαίνει όμως ότι η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει πλέον τη βάση του νέου αναπτυξιακού οράματος, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, για την υλοποίησή του χρειάζεται η ανάδειξη νέου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Μακεδονίας, που θα ασχολείται με την πόλη, τον τόπο και τον πολίτη και όχι με την κομματική του καρέκλα.

Ως κατακλείδα στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζει: “Η «ανακύκλωση» των κομματικών στρατών αποδείχθηκε αδιέξοδη. Είναι και μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Πλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς. Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ένας δρόμος που θέλει και νέο τοπικό αναπτυξιακό δυναμικό”.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Αν. ΥΠΕΝ εδώ: http://myportal.gr/oneosdromosanaptixisthelikeneoanaptixiakodinamiko/

Print Friendly, PDF & Email