Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος:Η συμφωνία με την Εκκλησία δείχνει ότι μπορούμε να προχωράμε μπροστά με διάλογο και συνεννόηση”

Αθήνα, 07/11/2018

“H χθεσινή συμφωνία με την Εκκλησία αποτελεί την απαρχή μίας από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, που δημιουργούν αίσθηση αισιοδοξίας ότι μπορούμε να προχωράμε μπροστά με διάλογο και με συνεννόηση”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος καλεσμένος του Ρ/Σ Real FM και σημείωσε ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, της μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και της σχέσης του κράτους με την Εκκλησία ταλαιπώρησε τη χώρα και την Εκκλησία από το 1939. Με τον αναγκαστικό νόμο του 1939 είχαν προκύψει πολλά ζητήματα και με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και με τις διεκδικήσεις που συνδέονταν με αυτήν, αλλά και με τη μισθοδοσία των κληρικών και όλα αυτά επιλύονται σε έναν μεγάλο βαθμό.

“Αυτό που ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι αυτές που ενώνουν την κοινωνία. Αυτό που προκύπτει είναι ότι, βγαίνοντας από το μνημόνιο, την κρίση και τη χρεοκοπία, αυτή η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να ενώσει και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Γιατί οι πραγματικές αλλαγές είναι αυτές που λύνουν προβλήματα χρόνων, 70-80 χρόνων, συνταγματικές και θεσμικές αλλαγές οι οποίες μας καθυστερούσαν ως χώρα και τώρα προχωράνε. Γιατί οι Έλληνες, τελικά, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν μας χρεώνεται πια το κακό παρελθόν, δεν υπάρχει πλέον αυτή η κακοδαιμονία όπου όλοι οι ξένοι μας κοιτούσαν με σκεπτικισμό και δυσπιστία. Τώρα πια μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για ένα προκομμένο και τίμιο αύριο για τον τόπο μας”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι στο ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας κανένα από τα δύο μέρη (κράτος και Εκκλησία) δεν θα έχει την πλειοψηφία και σε αυτό η Εκκλησία θα μπορεί να εντάσσει και την περιουσία η οποία βεβαιωμένα της ανήκει, αλλά και αμφισβητούμενες εκτάσεις. Το ταμείο στη συνέχεια θα προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης, έτσι ώστε να μοιράζονται εξίσου τα έσοδα και η Εκκλησία και το κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία, για παράδειγμα από αγρότες, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι δεν υπάρχει οιαδήποτε αμφισβήτηση είτε περιουσίας, είτε ιδιοκτησίας, είτε περιορισμού διαχείρισης και εκμετάλλευσης έκτασης εκ μέρους των πολιτών, διότι “η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που υλοποιείται αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση είναι το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες. Έτσι θα υπάρχει μια κανονικότητα σε όλες τις χρήσεις γης και στην ύπαιθρο, και με διαφάνεια θα επιλύονται όλα τα ζητήματα καλλιεργειών και επιδοτήσεων, ακόμα και στον ευαίσθητο και προστατευόμενο χώρο των δασικών εκτάσεων. Έτσι και στη χώρα μας θα υπάρχει πλέον η ευρωπαϊκή κανονικότητα, ώστε να μην μπορούν οι τοπικοί κομματάρχες να κάνουν παιχνίδι και να εκβιάζουν ακόμα και για ψήφους των αγροτών. Αυτά τα παιχνίδια τελειώνουν και αυτές οι σχέσεις γίνονται διαυγείς, διαφανείς και δίκαιες”.

Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Ιεραρχία της, όπως περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος, έρχεται να συζητήσει για όλα τα ζητήματα περιουσίας, οικονομικών, προσωπικού, αλλά και για τη θρησκευτική ουδετερότητα που μπήκε με πολύ σοβαρό τρόπο στη συζήτηση. Είναι σεβαστή η συζήτηση που γίνεται εντός της Ιεραρχίας και φυσικά οι κληρικοί αυτή τη συζήτηση θα την κάνουν και εσωτερικά με τα δικά τους όργανα. Από την άλλη πλευρά, είναι υποχρέωση και του ελληνικού κράτους να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και των οικονομικών και των σχέσεων με την Εκκλησία, καθώς και την αυτονομία της Εκκλησίας.

Πολύ σημαντικό, επίσης, όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος χθες αναφέρθηκε εμμέσως και σε όλες αυτές τις μικρότητες, οι οποίες δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν από σημαίνοντα στελέχη της αντιπολίτευσης, σχετικά με την πιθανή κατάργηση συμβόλων, θρησκευτικών εορτών, ακόμα και εορτολογίου κ.λπ., επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές πάντα έχουν απέναντί τους μικρότητες και κακίες, όμως παραμένουν στην ιστορία ως μικρότητες που τις ξεχνάει ο πολίτης: “Πέρα από το ότι τέτοιες τοποθετήσεις αποτελούν φθηνούς λαϊκισμούς, δείχνουν ότι ξεχνάμε την ουσία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας. Ή ότι κάποιοι δεν θέλουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Το ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία και την ουδετερότητα στα θρησκευτικά πιστεύω του πολίτη αποτελεί τον πυρήνα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Στους ακροδεξιούς, που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ και θέλουν να ξαναβρούν έναν “δρόμο” επικοινωνίας με την κοινωνία -γιατί τους τελείωσαν τα μνημόνια-, θέλω να τους πω ότι η κοινωνία προχωράει προς τα εμπρός και δεν θα γυρίσει προς τα πίσω”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

 

Print Friendly, PDF & Email