Την απουσία πρόληψης δασικών πυρκαγιών, καθώς και γενικότερα δασικής πολιτικής, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στο περιαστικό δάσος Σέιχ-Σου και στο Δήμο Ωραιοκάστρου, επισημαίνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αποτύπωμα».

Οι πρόσφατες πυρκαγιές ξυπνούν μνήμες του καλοκαιριού του 1997, όταν και καταστράφηκε από πυρκαγιά το μεγαλύτερο μέρος του Σέιχ-Σου, το οποίο χρειάστηκε δέκα χρόνια ώστε να ανακάμψει, όπως σημειώνει. «Ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση της Θεσσαλονίκης, κυρίως στο Σέιχ-Σου αλλά και στο Ωραιόκαστρο, η απουσία της πολιτείας και της πρόληψης είναι πρόδηλη αλλά και αδικαιολόγητη. Παρά την πληθώρα καταγγελιών εδώ και δύο χρόνια από φορείς της περιοχής, αθλητικά σωματεία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιάς. Σε αντίθεση με τις ανάγκες της εποχής μας διαπιστώναμε συνεχή συσσώρευση καύσιμης ύλης και εγκατάλειψη».

Αναφέρει τέλος ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες πολλαπλασιάζονται, η ξηρασία αυξάνεται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν περιμένουν. «Οι απαιτήσεις των δασών του νομού Θεσσαλονίκης είναι άμεσες:  στοχευμένες υλοτομίες για το φλοιοφάγο έντομο, άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων, έργα διαχείρισης από εκπαιδευμένο προσωπικό, επιστημονική στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, επαρκής χρηματοδότηση και κυρίως σοβαρότητα και πολιτική βούληση. Για να μην χρειαστεί να πούμε “εμείς σας τα λέγαμε”».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Ενώ το κλίμα επιβαρύνεται, τα δάση της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν από πυρκαγιές

Οι πρόσφατες πυρκαγιές κοντά στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες φέρνουν αναπόφευκτα μνήμες του καλοκαιριού του 1997, όταν και καταστράφηκε από πυρκαγιά το μεγαλύτερο μέρος του Σέιχ-Σου, το οποίο χρειάστηκε δέκα χρόνια ώστε να ανακάμψει. Μέσα Ιουλίου και με έντονο καύσωνα στην περιοχή μας, ο εφιάλτης επανήλθε. Ξέσπασε φωτιά στο Σέιχ-Σου, η οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες, κυρίως λόγω καλών καιρικών συνθηκών και εύκολης πρόσβασης στο σημείο. Αντίστοιχη πυρκαγιά είχαμε λίγες μέρες μετά και στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Δυστυχώς, παρά το ότι η κλιματική κρίση εξελίσσεται γρηγορότερο από κάθε πρόβλεψη και οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και να έχουμε πιο ανθεκτικές κοινωνίες, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας  κάνουμε βήματα προς τα πίσω.  Η πολιτεία έχει τις πιο σημαντικές ευθύνες σε αυτή την εξέλιξη.

Αντί να ενισχύσει τη δασική πολιτική για να έχουμε δάση παραγωγικά και ασφαλή, για να μειώνουν τις επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και να παραμείνει η χώρα μας αποθήκη βιοποικιλότητας της Ευρώπης, ώστε η ελληνική φύση να τροφοδοτεί την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής, διαρκώς υποβαθμίζονται και οι χρηματοδοτήσεις και τα έργα και πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα εγκατάλειψης.

Ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση της Θεσσαλονίκης, κυρίως στο Σέιχ-Σου αλλά και στο Ωραιόκαστρο, η απουσία της πολιτείας και της πρόληψης είναι πρόδηλη αλλά και αδικαιολόγητη. Παρά την πληθώρα καταγγελιών εδώ και δύο χρόνια από φορείς της περιοχής, αθλητικά σωματεία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιάς. Σε αντίθεση με τις ανάγκες της εποχής μας διαπιστώναμε συνεχή συσσώρευση καύσιμης ύλης και εγκατάλειψη.

Υπολείμματα από υλοτομία και κλαδέματα από την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου, ξερά κλαδιά και γενικά καύσιμη ύλη για δύο χρόνια πολλαπλασιάζονται, τα μονοπάτια δεν είναι σωστά καθαρισμένα και έχουν σταματήσει όλα τα προγράμματα εργαζομένων δασοπροστασίας και διαχείρισης στα δάση περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, του Ωραιοκάστρου και του Λαγκαδά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τις δασικές υπηρεσίες χωρίς εργαζόμενους και χρηματοδοτήσεις. Αλλά και ο συντονισμός δασικών υπηρεσιών και δήμων για μεγάλο διάστημα ουσιαστικά δεν υπήρχε. Παρά τα αιτήματα και τη μεγέθυνση του προβλήματος, δεν έρχονταν χρηματοδοτήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ μας έκανε εντύπωση η ανακοίνωση έκτακτων χρηματοδοτήσεων για καθαρισμό δασών στην Αττική.

Έπρεπε να κάνουμε πέντε ερωτήσεις οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, να γίνει η κραυγή αγωνίας των φορέων της περιοχής μας κεντρικό θέμα στο Μέσα Ενημέρωσης για να γίνουν οι πρώτες συσκέψεις. Και πάλι όμως κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση και ακόμα Δασικές Υπηρεσίες, Δήμοι, Περιφέρεια και Πολιτική Προστασία δεν έχουν συντονιστεί και δεν έχουν ούτε κοινό πλαίσιο αδειοδότησης και σχεδιασμού των παρεμβάσεων!

Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες πολλαπλασιάζονται, η ξηρασία αυξάνεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν περιμένουν. Οι απαιτήσεις των δασών του νομού Θεσσαλονίκης είναι άμεσες:  στοχευμένες υλοτομίες για το φλοιοφάγο έντομο, άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων, έργα διαχείρισης από εκπαιδευμένο προσωπικό, επιστημονική στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, επαρκής χρηματοδότηση και κυρίως σοβαρότητα και πολιτική βούληση. Για να μην χρειαστεί να πούμε “εμείς σας τα λέγαμε”.

Print Friendly, PDF & Email