Τα πρόσφατα «ρεκόρ» ακρίβειας στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα σοβαρών ρυθμιστικών ελλειμμάτων και χειραγώγησης τιμών στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και γενικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχολιάζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Καρφίτσα».

Σημειώνει ακόμη ότι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 105,42 ευρώ/MWh στη χονδρική τιμή ρεύματος, μετά το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh της μέσης τιμής εκκαθάρισης στον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού για το 2021, δείχνουν την τάση μονιμοποίησης της χονδρικής τιμής ενέργειας σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας και εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.

Δηλώνει ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρισμού, το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, όταν οι προμηθευτές και η ΔΕΗ πουλούσαν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας. Η κατακόρυφη μείωση των τιμών δεν μετακυλίστηκε  ποτέ στους καταναλωτές, ενώ η κυβέρνηση ανέχτηκε τα υπερκέρδη, που αποτέλεσαν δικαιολογία για αύξηση των αμοιβών των γαλάζιων παιδιών της διοίκησης της ΔΕΗ»

«Με την εκκίνηση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές -όσοι έχουν παραγωγή και προμήθεια- με συμμετοχή πάλι της ΔΕΗ, κράτησαν ψηλά τις τιμές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα κέρδη εκατομμυρίων για αυτούς και νέο κόστος για τους καταναλωτές. Τη χειραγώγηση των τιμών έχουν καταγγείλει δημόσια και οι εκπρόσωποι των μεγάλων βιομηχανιών στην Ελλάδα, μία τακτική που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα».

Ο Σ.Φάμελλος τονίζει τέλος πως τα ρεκόρ ακρίβειας στο κόστος ηλεκτρισμού δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά ενώ η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της φτώχειας. «Σήμερα όλοι οι καταναλωτές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεψε καμία αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ για 4,5 χρόνια, το 2015-2019, ενώ προχώρησε πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό και τον πλουραλισμό στην αγορά ενέργειας. Και απέδειξε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει ευθύνες που ωφελούν όλους τους καταναλωτές και την οικονομία».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Να μην ανεχθούμε άλλα δύο χρόνια με «ρεκόρ» ακρίβειας τιμών ρεύματος εις βάρος των καταναλωτών

Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου η κυβέρνηση της ΝΔ μάς ευχήθηκε καλό μήνα με έναν σίγουρα ιδιαίτερο τρόπο. Η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, δηλαδή 105,42 ευρώ/MWh. Είχε προηγηθεί, στις 24 Ιουνίου, το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh στη μέση τιμή εκκαθάρισης, στον πρώτο καύσωνα για το καλοκαίρι του 2021.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για κάποιο συγκυριακό φαινόμενο, αλλά για ένα αποτέλεσμα σοβαρών ρυθμιστικών ελλειμμάτων στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο, με χειραγώγηση των τιμών και ολιγοπωλιακούς όρους, με ξεκάθαρη πλέον ανοχή και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και γενικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η συνεχής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που φαίνεται ότι θα μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, δηλαδή τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων. Η ρήτρα αυτή, που θα εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο και η ΔΕΗ, εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση, ενώ μεγάλη είναι η επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.

Αποδεικνύονται υποκριτικά τα όσα δήλωνε ο κ. Χατζηδάκης, ως Υπουργός ΠΕΝ, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, ότι «ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας». Τελικά το λογαριασμό δεν τον πληρώνει ο ίδιος αλλά οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρισμού, το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, όταν οι προμηθευτές και η ΔΕΗ πουλούσαν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας. Η κατακόρυφη μείωση των τιμών δεν μετακυλίστηκε  ποτέ στους καταναλωτές, ενώ η κυβέρνηση ανέχτηκε τα υπερκέρδη, που αποτέλεσαν δικαιολογία για αύξηση των αμοιβών των γαλάζιων παιδιών της διοίκησης της ΔΕΗ.

Με την εκκίνηση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές -όσοι έχουν παραγωγή και προμήθεια- με συμμετοχή πάλι της ΔΕΗ, κράτησαν ψηλά τις τιμές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα κέρδη εκατομμυρίων για αυτούς και νέο κόστος για τους καταναλωτές. Τη χειραγώγηση των τιμών έχουν καταγγείλει δημόσια και οι εκπρόσωποι των μεγάλων βιομηχανιών στην Ελλάδα, μία τακτική που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Τα παιχνίδια συνεχίζονται παρότι το Δεκέμβριο του 2020 πάλι ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε: «παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά! Τελεία και παύλα!»

Δεν μπήκαν τελικά ούτε η τελεία ούτε η παύλα αφού ο νυν Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Σκρέκας, επιλέγει να μην παρεμβαίνει και προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες για τα ρεκόρ ακρίβειας στον καύσωνα, στην άνοδο της ζήτησης και στην εκτός λειτουργίας ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία. Αρνείται δηλαδή την πολιτική ευθύνη για ρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και επιλέγει την απραξία και την ανοχή φαινομένων κερδοσκοπίας.

Οι πρακτικές Άγριας Δύσης στην αγορά ενέργειας και τα συνεχή χαράτσια στους καταναλωτές, στις επενδύσεις ΑΠΕ και στο πετρέλαιο κίνησης σίγουρα απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Τα ρεκόρ ακρίβειας στο κόστος ηλεκτρισμού δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά ενώ η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της φτώχειας.

Σήμερα όλοι οι καταναλωτές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεψε καμία αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ για 4,5 χρόνια, το 2015-2019, ενώ προχώρησε πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό και τον πλουραλισμό στην αγορά ενέργειας. Και απέδειξε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει ευθύνες που ωφελούν όλους τους καταναλωτές και την οικονομία

Print Friendly, PDF & Email