Τον κεντρικό ρόλο των πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών και την απουσία τους από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε στη σημερινή καταστροφή, αναδεικνύει, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η πρόληψη όμως των δασικών πυρκαγιών, τονίζει, περιορίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις καταστροφικές συνέπειες και τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών και φυσικά έχει και πολύ μικρότερο κόστος για την πολιτεία. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφοδιάσει τη χώρα μας με εργαλεία πρόληψης δασικών πυρκαγιών λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική κρίση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να παγώσει, όπως σημειώνει.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο έργο που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Στη διαμόρφωση Στρατηγικής για τα Δάση, στη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, στη διασφάλιση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 140 εκατ. ευρώ και στη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 550 στελέχη, στα τοπικά σχέδια πρόληψης σε κάθε δασαρχείο, στις ειδικές δράσεις και στα πιλοτικά έργα για τις μικτές περιοχές δάσους κατοικίας, για τις περιοχές δηλαδή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, στο πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5.066 εργαζομένων, στη δασοπροστασία τα έτη 2018 και 2019, καθώς και στη μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, ώστε να προληφθούν κακόβουλες αλλαγές και “τακτοποιήσεις” χρήσεων γης στα δάση μας.

Ο Σ.Φάμελλος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια, δεν υλοποιεί την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών και οι Δασικές Υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες. Η ΝΔ πάγωσε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, σταμάτησε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, ενώ δεν υλοποιεί όπως πρέπει τα έργα διαχείρισης των δασών με αποτέλεσμα τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση. Ακόμα και οι δασικοί χάρτες ακυρώθηκαν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως σχολιάζει, όχι μόνο κωφεύει αλλά επιλέγει να αδρανεί. «Θα εξακολουθεί να αφήνει απροστάτευτα τα δάση ο κος Μητσοτάκης τώρα που βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και με τόσο τραγικές εξελίξεις;;»

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Η έλλειψη πρόληψης αποτελεί την κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών

Η πληθώρα, η ένταση και η επικινδυνότητα των πυρκαγιών, που εξελίσσονται πλέον σε πραγματική απειλή για το οικοσύστημα της Ελλάδας, για την περιουσία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα και το έλλειμμα πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Αυτή είναι και η βασική προτεραιότητα.

Είναι προφανές ότι όταν ξεκινάει μία δασική πυρκαγιά άμεση ανάγκη είναι η πυρόσβεση και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την καταστολή της. Η πρόληψη όμως των δασικών πυρκαγιών περιορίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις καταστροφικές συνέπειες και τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών, και φυσικά έχει και πολύ μικρότερο κόστος για την πολιτεία.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφοδιάσει τη χώρα μας με εργαλεία πρόληψης δασικών πυρκαγιών λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική κρίση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε όμως να παγώσει τις πολιτικές πρόληψης πυρκαγιών. Αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος και την επικινδυνότητα των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών και ήδη ζούμε με τραγικό τρόπο τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών της ΝΔ, εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Τι παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη των πυρκαγιών;

Τον Ιούνιο του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τα διαχρονικά προβλήματα στη δασική πολιτική, παρέδωσε ολοκληρωμένα θεσμικά εργαλεία για τις δασικές πυρκαγιές. Έλαβε επιπλέον υπόψη ότι το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της Ελλάδας αποτελούν πόρους για την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας.

Η προστασία της ζωής, της οικονομίας και των δασικών οικοσυστημάτων αποτελεί ευθύνη της πολιτείας. Η κλιματική κρίση και το περιβάλλον απαιτούν ισχυρότερη και όχι πιο αδύναμη πολιτεία, όπως δυστυχώς επιλέγει για τη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

-Σχεδιάσαμε την 20ετή Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (ΦΕΚ 5351/Β/2018). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχαμε ενιαίο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, ώστε να παράγεται εισόδημα από τα δάση της Ελλάδας, αλλά και να προστατεύονται αποτελεσματικά.

-Σχεδιάσαμε και θεσμοθετήσαμε Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ 2863/Β/2019),αξιοποιώντας όλες τις προτάσεις των επιστημόνων και ιδιαίτερα του πορίσματος της επιτροπής Goldammer, που συγκροτήθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι.

-Εξασφαλίσαμε από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια 140 εκατομμύρια ευρώ και στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 550 στελέχη, για να υλοποιηθεί η πρόληψη των πυρκαγιών. Γιατί η υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων και άρα οι κίνδυνοι οφείλονται πρώτα από όλα στην ελλιπή χρηματοδότηση και στην έλλειψη στελεχών στις δασικές υπηρεσίες, που επέλεξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Την περίοδο 2000-2014, οι Δασικές Υπηρεσίες συρρικνώθηκαν εξαιτίας της μείωσης κατά  80% της χρηματοδότησης και του προσωπικού κατά 55%. Προφανώς, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην προσωπική ευθύνη του κου Μητσοτάκη ως αρμόδιου Υπουργού για τη μείωση των στελεχών του δημόσιου τομέα, το πάγωμα των προσλήψεων, γεγονός που έπληξε και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

-Τα βασικά εργαλεία της πολιτικής πρόληψης δασικών πυρκαγιών ήταν τα τοπικά σχέδια πρόληψης σε κάθε δασαρχείο, οι αντιπυρικές ζώνες, η δασική οδοποιία, τα πυροφυλάκια, οι δεξαμενές πυρόσβεσης και κυρίως η διαχείριση και ο καθαρισμός των δασών από υπολείμματα και καύσιμη ύλη.

-Προβλέψαμε ειδικές δράσεις και πιλοτικά έργα για τις μικτές περιοχές δάσους κατοικίας, για τις περιοχές δηλαδή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκεί όπου είχαμε παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας, διάσπαρτη δόμηση και αλλαγές χρήσεων γης, που επέτρεψαν για κομματικά οφέλη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

-Υλοποιήσαμε το 2018 και 2019 πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5.066 εργαζομένων, για τη δασοπροστασία και την αντιπυρική προστασία των δασών που συνέβαλε σημαντικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

-Ξεκινήσαμε τέλος, τη μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες για το 45% της χώρας και ανατέθηκαν οι μελέτες για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας, ώστε να ξέρουμε όλοι και με διαφάνεια ποια είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και να προληφθούν κακόβουλες αλλαγές και “τακτοποιήσεις” χρήσεων γης.

Τι έκανε η Κυβέρνηση της ΝΔ για την πρόληψη πυρκαγιών;

Παρότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε όλα τα παραπάνω στην ΝΔ το 2019, η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια, δεν υλοποιεί την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών και οι Δασικές Υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες.

Πάγωσε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, σταμάτησε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, ενώ δεν υλοποιεί όπως πρέπει τα έργα διαχείρισης των δασών με αποτέλεσμα τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση.

Ακόμα και οι δασικοί χάρτες ακυρώθηκαν, ενώ παραμένει μετέωρη η ολοκλήρωσή τους.

Η πρόληψη πυρκαγιών, όπως και όλες οι περιβαλλοντικές πολιτικές, υποβαθμίζονται και ακυρώνονται από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο αυτό το διάστημα, θέτει επανειλημμένα το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας δημόσια και ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, επισημαίνοντας τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κωφεύει αλλά επιλέγει να αδρανεί.

Θα εξακολουθεί να αφήνει απροστάτευτα τα δάση ο κος Μητσοτάκης τώρα που βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και με τόσο τραγικές εξελίξεις;;

Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ

Print Friendly, PDF & Email