H κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί την πανδημία του Covid19 ως ευκαιρία αλλά και κάλυψη για να κατεδαφίσει βασικές δημοκρατικές λειτουργίες και κατακτήσεις, κάτι που ξεκίνησε πριν από την πανδημία, σημειώνει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο: «Κινδυνεύει η Δημοκρατία από την Πανδημία;»

Στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος τονίζει ότι το «επιτελικό κράτος» αποτελεί το κάλυμμα ενός σκληρού διευθυντηρίου, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μιας ελίτ, γύρω από την οικογένεια Μητσοτάκη, το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και το βόλεμα γαλάζιων παιδιών, ενώ την ίδια στιγμή εξελίσσονται σοβαρές οπισθοχωρήσεις στο κράτος δικαίου. Τρανό παράδειγμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο μετατράπηκε σε Υπουργείο Ξεπουλήματος και Ρουσφετιών, ενώ από την άλλη, εν μέσω πανδημίας, αμφισβητείται η πρόσβαση των πολιτών σε βασικά αγαθά επιβίωσης, όπως η ενέργεια.

Σημειώνει τέλος ότι πίσω από το κεντρώο προφίλ η ομάδα Μητσοτάκη υλοποιεί στη χώρα μας μια ακροδεξιά στρατηγική με σκοπό να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή, να καλύψει τα αντιλαϊκά της σχέδια και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, υλοποιώντας ένα στρατηγικό σχέδιο ακύρωσης κάθε δημιουργικής και συλλογικής δύναμης, κάθε προοδευτικής σκέψης και δράσης. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πεδίο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση μιας πλειοψηφικής κοινωνικής συμφωνίας, που θα έρθει σε σύγκρουση με αυτή τη δεξιά, βαθιά συντηρητική και οπισθοδρομική κυβέρνηση. Η σύγκρουση αυτή μπορεί να καταλήξει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να δώσει στη νέα γενιά ένα δημοκρατικό και προοδευτικό μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Κινδυνεύει η Δημοκρατία από την Πανδημία;

Ας ξεκινήσουμε με το ότι η Δημοκρατία δεν έχει ανοσία. Και στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στη ψευδή βεβαιότητα ότι οι δημοκρατικές λειτουργίες είναι αδιαμφισβήτητες και δεν έχουν ανάγκη προστασίας και βελτίωσης.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και για πολλές ακροδεξιές κυβερνήσεις, η πανδημία του Covid19 αποτέλεσε ευκαιρία αλλά και κάλυψη για να κατεδαφιστούν βασικές δημοκρατικές λειτουργίες και κατακτήσεις.

Πριν από τις εκλογές του 2019 φαινόταν ότι πίσω από το προσωπείο του «πράσινου» φιλελεύθερου κέντρου κρυβόταν μια πολύ «παλιά» δεξιά νοοτροπία. Η μαύρη προπαγάνδα στο Μάτι και στη Μάνδρα, το «Γερούν γερά», η τρόικα εσωτερικού, το Μακεδονικό και το Προσφυγικό, είχαν δώσει επαρκείς ενδείξεις. Όμως η πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμα και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας της μέλλουσας δυστοπίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 18 μήνες αμφισβήτησε με θράσος και βιαιότητα ουσιαστικές λειτουργίες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πανδημία αποτέλεσε ιδανική δικαιολογία και κάλυψη. Η απαγόρευση των πορειών και η κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων δεν χρειάστηκαν τη δικαιολογία του COVID 19.

Το «επιτελικό κράτος» αποτελεί το κάλυμμα ενός σκληρού διευθυντηρίου, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μιας ελίτ, γύρω από την οικογένεια Μητσοτάκη, το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και το βόλεμα γαλάζιων παιδιών. Σε δεκάδες δημόσιους φορείς αποκαλύπτονται υπέρογκες αμοιβές γαλάζιων παιδιών, δεκάδες προσλήψεις «διευθυντών» εκτός δημοσίου, αναθέσεις σε εταιρείες φαντάσματα μίας ημέρας, τοποθετήσεις επικεφαλής, χωρίς πτυχίο και με συμφωνίες συναλλαγής, από τον διοικητή της ΕΥΠ μέχρι τον κ. Πατέρα στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Σοβαρές οπισθοχωρήσεις εξελίσσονται και στο κράτος δικαίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετατράπηκε σε Υπουργείο Ξεπουλήματος και Ρουσφετιών: Κατάργηση δασικών χαρτών, φορέων περιβάλλοντος και υπηρεσιών ελέγχου, αδειοδότηση παράνομων και ρυπαινουσών δραστηριοτήτων, νομοθέτηση κατά παραγγελία ημετέρων, αποτελούν καθημερινές πρακτικές. Ο κος Χατζηδάκης συνεννοείται απευθείας με την Ελληνικός Χρυσός εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, αφαιρεί αρμοδιότητες των ΟΤΑ για μονάδες απορριμμάτων, ώστε να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση και την καύση, ιδρύει υπηρεσία δόμησης στο Υπουργείο για να εκδίδει άδειες για τους «κολλητούς».

Από την άλλη, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση αμφισβητεί την πρόσβαση των πολιτών σε βασικά αγαθά επιβίωσης. Η διακοπή ρευματοδότησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε νοικοκυριά και μαγαζιά που έχει πλήξει η πανδημία, έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τα παιδιά αυτών των οικογενειών να στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στη συνταγματικά κατοχυρωμένη εκπαίδευση.

Και αν αντιδράσει η κοινωνία, υπάρχει αντίδοτο: χειραγώγηση και μονοφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης, λίστες Πέτσα και Κικίλια, λογοκρισία τύπου Ακρίτα και Κρυστάλλη. Περιπτώσεις που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των πολλαπλών χρηματοδοτήσεων προς καναλάρχες και media-άρχες αλλά και πρακτικών εκφοβισμού και λογοκρισίας δημοσιογράφων, που δεν αποκαλύπτονται.

Ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της συνάθροισης, και ο εκτροχιασμός της συμπεριφοράς αστυνομικών δυνάμεων με άνωθεν πολιτικές εντολές αποτελούν εκφράσεις αυτής της αντιδημοκρατικής διολίσθησης.

Στους χώρους εργασίας ο αυταρχισμός στοχεύει στη φίμωση και τον περιορισμό συνδικαλιστικών λειτουργιών, ακόμα και κατά υγειονομικών που αποκαλύπτουν σκάνδαλα και λάθη στη μάχη της πανδημίας.

Πίσω από το κεντρώο προφίλ η ομάδα Μητσοτάκη υλοποιεί στη χώρα μας μια ακροδεξιά στρατηγική που θα έχει συνέχεια. Για να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή, να καλύψει τα αντιλαϊκά της σχέδια και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο ακύρωσης κάθε δημιουργικής και συλλογικής δύναμης, κάθε προοδευτικής σκέψης και δράσης, αλλά και πειθάρχησης της νεολαίας μέσα από το ρουσφέτι και το φόβο. Η απαξίωση και εξαθλίωση των ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού είναι η καλύτερη απόδειξη για το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κορυφαίες στιγμές η νομοθετική κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς για να καλυφθεί και να εξαφανιστεί το σκάνδαλο Novartis και η κρυφή συνεργασία με εταιρείες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, που ενέχονται σε σκάνδαλα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Σήμερα στην Ελλάδα η Δημοκρατία κινδυνεύει. Όχι από την πανδημία, αλλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με πρόσχημα την πανδημία αποδομεί δημοκρατικές λειτουργίες και αφαιρεί κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα από την ελληνική κοινωνία.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πεδίο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτό το μέτωπο υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλειοψηφικής κοινωνικής συμφωνίας, που θα έρθει σε σύγκρουση με αυτή τη δεξιά, βαθιά συντηρητική και οπισθοδρομική κυβέρνηση. Η σύγκρουση αυτή μπορεί να καταλήξει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να δώσει στη νέα γενιά ένα δημοκρατικό και προοδευτικό μέλλον.

Print Friendly, PDF & Email