Την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής και τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας στο ρεύμα που πλήττει την ελληνική κοινωνία και οικονομία ανέδειξε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Αποτύπωμα Λαγκαδά Ωραιοκάστρου».

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνουν μία πρωτοφανή κρίση ακρίβειας στην ενέργεια με το ράλι τιμών να συνεχίζεται για όγδοο μήνα. Για την κρίση αυτή ευθύνεται απόλυτα η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία με τις επιλογές της κατέστησε τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στη διεθνή κρίση τιμών. Από τη μια, η κυβέρνηση εδώ και δυόμισι χρόνια έχει επιτρέψει τη χειραγώγηση τιμών την ακραία αισχροκέρδεια αλλά και την αυθαιρεσία εις βάρος των καταναλωτών. Οι ανεπαρκείς επιδοτήσεις, που επίσης δίνονται από τα χρήματα των πολιτών, επιτρέπουν τη συνέχιση της αισχροκέρδειας, ενώ δεν γίνονται παρεμβάσεις μείωσης τιμών.

Η κυβέρνηση ΝΔ ζητά λύσεις από την Ευρώπη, αλλά δεν τις διεκδικεί, όπως έγινε πρόσφατα με την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και δεν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν ήδη πάρει μέτρα. Μόνη της προτεραιότητα είναι να μην συγκρουστεί με συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας. Όλα αυτά ενώ η ελληνική κοινωνία και οικονομία καταρρέουν.

Η ψευδής εξαγγελία απολιγνιτοποίησης, με αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ, υπονόμευσε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και εκτόξευσε τους λογαριασμούς των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει για άμεση παρέμβαση για μείωση των τιμών ρεύματος, με θέσπιση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, και παρεμβάσεις της ΔΕΗ, που ξεπουλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για μείωση τιμών, βάσει του κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου.

Ακολουθεί το κείμενο του άρθρου, όπως δημοσιεύθηκε:

Η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

H ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνουν πλέον τον όγδοο μήνα του ράλι ακρίβειας στην ενέργεια. Ακραίοι λογαριασμοί ρεύματος καταφθάνουν σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν σε καταναλώσεις πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει πλέον με ιδιαίτερη σφοδρότητα όλη την Ευρώπη, βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη και ιδιαίτερα ευάλωτη: η χώρα μας ήδη από το καλοκαίρι καταγράφει αρνητικές πρωτιές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που φαίνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στο φυσικό αέριο.

Από όλες τις πλευρές έρχονται καταγγελίες, από τη βιομηχανία, τις καταναλωτικές οργανώσεις, επιστήμονες και από την ίδια την Κομισιόν. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια να έχουμε στην Ελλάδα ένα ολιγοπώλιο στην ενέργεια, με χειραγώγηση τιμών και ακραία αισχροκέρδεια αλλά και αυθαιρεσία εις βάρος των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση δεν προχωράει σε έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, δεν υπάρχουν παρεμβάσεις μείωσης τιμών, παραδέχτηκε με μεγάλη καθυστέρηση – αλλά δεν φορολόγησε – τα ουρανοκατέβατα κέρδη, ακόμα και οι επιδοτήσεις που έρχονται με καθυστέρηση και μετά την πίεση της αντιπολίτευσης και της αγοράς δεν καλύπτουν τις αυξήσεις.

Το περίεργο είναι ότι ακόμα και οι επιδοτήσεις, που είναι λεφτά των πολιτών και της χώρας, δίνονται τελικά στις εταιρείες που έχουν την ευθύνη για το ράλι τιμών και την αισχροκέρδεια, και μέσα σε αυτές είναι και η ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ΝΔ ζητάει λύσεις από την Ευρώπη αλλά δεν διεκδίκησε τις εξαιρέσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και αυτό γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ η κοινωνία και η οικονομία καταρρέουν.

Αρνείται να εφαρμόσει παρεμβάσεις που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, αλλά και μέτρα που έχει ήδη προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Ο κύριος Μητσοτάκης ζητά πλαφόν στην Ευρώπη αλλά δεν το εφαρμόζει στην Ελλάδα!

Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, ότι ο λιγνίτης είναι πλέον φθηνότερος από το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, και έπρεπε να αξιοποιηθεί εδώ και μήνες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει, αποδεικνύεται ότι το ‘ηλεκτροσόκ’ των λογαριασμών αλλά και η ενεργειακή ανασφάλεια οφείλονται στις επιλογές της κυβέρνησης και ότι όσα μας λέει τα τελευταία χρόνια είναι αναληθή και παραπλανητικά.

Οι ψευτοπράσινες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη το 2019 για απολιγνιτοποίηση είχαν ως στόχο την αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι με ΑΠΕ, και άφησαν τη χώρα ευάλωτη, υπονόμευσαν την ενεργειακή ασφάλεια και εκτόξευσαν τους λογαριασμούς των πολιτών.

Η κυβέρνηση ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επικοινωνιακές εξαγγελίες. Χρειάζεται τώρα παρέμβαση για μείωση τιμών με καθορισμό ανώτατου ποσοστού κέρδους στη χονδρεμπορική ρεύματος. Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς με υποχρεωτική ενεργοποίηση των διμερών συμβολαίων, και ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που πέτυχαν ειδική εξαίρεση.

Πρέπει η ΔΕΗ να παίξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο και να παρεμβαίνει για μείωση τιμών, σταματώντας το ξεπούλημα ενεργειακών φορέων.

Είναι καιρός για αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να μην υπονομευθούν περαιτέρω ούτε η ασφάλεια ούτε η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Print Friendly, PDF & Email