Στα διδάγματα, στις προκλήσεις αλλά και στις νέες προτεραιότητες λόγω της υγειονομικής και της κλιματικής κρίσης, με το ερώτημα εάν το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα δυναμώσει την ελληνική πολιτεία και την ανθεκτικότητά της για τις επερχόμενες κρίσεις, επικεντρώνεται ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του «MyPortal.gr» για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η υγειονομική κρίση αφήνει δύο σοβαρά διδάγματα, σημειώνει. Πρώτον, την ανάγκη ισχυρής πολιτείας που να εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία για όλους καθώς και ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής και υγειονομικής προστασίας, που φυσικά περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και την ιχνηλάτηση αλλά και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και τις κοινωνικές δομές, διότι η επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας και τις δημόσιες πολιτικές. Δεύτερον, την προτεραιότητα του επιστημονικού λόγου και του κοινωνικού, καθολικού συμφέροντος έναντι των συμφερόντων των πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Οι πυρκαγιές του φετινού Αυγούστου επιβεβαίωσαν την υπαρκτή κλιματική κρίση, που έχουν όλοι πλέον στο λεξιλόγιο τους. Αναδεικνύουν όμως τις ίδιες προτεραιότητες και μας οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα υπογραμμίζει ο Σ. Φάμελλος. Στην αξία των δημόσιων πολιτικών, όπως της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και της επιχειρησιακής ικανότητας της πυρόσβεσης, που αποδείχθηκε ότι υποβαθμίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά και της ευθύνης της πολιτείας να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει την αποκατάσταση και αναγέννηση περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας στις καμένες εκτάσεις. Η ατομική ευθύνη δεν αρκεί εφόσον πρόκειται για μια βιβλική περιβαλλοντική καταστροφή και δεκάδες χιλιάδες καθημαγμένους επαγγελματίες, όλων των τομέων της οικονομίας.

Κλείνει το άρθρο του θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα: Θα ανασχεδιάσει η κυβέρνηση ΝΔ το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για να είναι ανθεκτική και βιώσιμη η ελληνική οικονομία και κοινωνία συνολικά; Έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης που να παραλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει εκκωφαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ή απλώς το Μαξίμου θα εξακολουθήσει να ικανοποιεί αιτήματα λίγων ενδιαφερομένων, χωρίς σχέδιο και προτεραιότητες;

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Σεπτέμβριος με νέα δεδομένα

Ο Σεπτέμβριος της Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ είναι συνδεδεμένος με τον οικονομικό προγραμματισμό της εκάστοτε κυβέρνησης και το σχέδιο της για την ανάπτυξη. Η φετινή χρονιά όμως μας βρίσκει όλους και όλες περισσότερο προβληματισμένους.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και η ολοένα ισχυρότερη κλιματική κρίση δημιουργούν αβεβαιότητα και προκλήσεις που υπερβαίνουν τα όρια της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα όρια οικονομίας και κοινωνίας.

Η υγειονομική κρίση αφήνει δύο σοβαρά διδάγματα. Πρώτον, την ανάγκη ισχυρής πολιτείας που να εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία για όλους καθώς και ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής και υγειονομικής προστασίας, που φυσικά περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και την ιχνηλάτηση αλλά και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και τις κοινωνικές δομές. Διότι η επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας και τις δημόσιες πολιτικές.

Δεύτερον, την προτεραιότητα του επιστημονικού λόγου και του κοινωνικού, καθολικού συμφέροντος έναντι των συμφερόντων των πολιτικών προσώπων. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκαν ότι δεν έλαβαν υπόψη τους επιστήμονες για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο έγινε με τις εξαγγελίες στο πεδίο του τουρισμού, πέρσι και φέτος, ή με το άνοιξε – κλείσε της αγοράς, που ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη υπέφερε από τις κυβερνητικές αστοχίες και παλινωδίες.

Ταυτόχρονα οι πυρκαγιές του φετινού Αυγούστου επιβεβαίωσαν την υπαρκτή κλιματική κρίση, που έχουν όλοι πλέον στο λεξιλόγιο τους, αλλά μας οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα:

Στην αξία των δημόσιων πολιτικών, όπως της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και της επιχειρησιακής ικανότητας της πυρόσβεσης, που αποδείχθηκε ότι υποβαθμίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά και της ευθύνης της πολιτείας να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει την αποκατάσταση και αναγέννηση περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας στις καμένες εκτάσεις. Η ατομική ευθύνη δεν αρκεί εφόσον πρόκειται για μια βιβλική περιβαλλοντική καταστροφή και δεκάδες χιλιάδες καθημαγμένους επαγγελματίες, όλων των τομέων της οικονομίας.

Τα ίδια ερωτήματα τίθενται και για το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα δυναμώσει την ελληνική πολιτεία και την ανθεκτικότητά της για τις επερχόμενες κρίσεις; Θα ανασχεδιάσει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για να είναι ανθεκτική και βιώσιμη η ελληνική οικονομία και κοινωνία συνολικά; Έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης που να παραλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει εκκωφαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ή απλώς το Μαξίμου θα ικανοποιεί αιτήματα λίγων ενδιαφερομένων, χωρίς σχέδιο και προτεραιότητες;

Μία ισχυρή πολιτεία με σχέδιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει πράξη το κοινό μας σύνθημα “Κανείς να μην μείνει πίσω”.

Print Friendly, PDF & Email