«Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας, βρίσκουν την Ελλάδα ευάλωτη και αδύναμη ενεργειακά αλλά και σε κρίση ακραίας ακρίβειας στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πίσω από τον προσχηματικό τίτλο της απολιγνιτοποίησης, δέσμευσε την Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, με αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο έντυπο του myportal.gr με τίτλο «Πολιτική» που κυκλοφορεί κάθε δεύτερο Σάββατο.

Στέκεται στην λανθασμένη επιλογή της προκλητικά αμειβόμενης Διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει στη σύναψη ομολογιακών δανείων με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, υποθέτοντας λανθασμένα ότι το φυσικό αέριο θα έχει χαμηλή τιμή, αφήνοντας τη χώρα αθωράκιστη και τους καταναλωτές θύματα του καρτέλ ενέργειας, στο οποίο πλέον συμμετέχει και η ΔΕΗ.

Ο Σ.Φάμελλος υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ υπέβαλε πλάνο εξόρυξης λιγνίτη για το 2022 μόλις στις 05.04.2022, έχοντας αφήσει τις μονάδες χωρίς τροφοδοσία, τη χώρα χωρίς ενεργειακή επάρκεια και τους καταναλωτές θύματα ακραίας ακρίβειας, σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τους λογαριασμούς, ενώ η απειλή των λουκέτων στην αγορά, λόγω ακρίβειας, πολλαπλασιάζεται.

Κλείνοντας σημειώνει: «Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας απαιτεί τη γρήγορη μετάβαση από τα εγχώρια καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προτείνει και η ΕΕ, με χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης και του ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή διασυνδέσεων και δικτύου. Όλα αυτά δηλαδή που είχαν νομοθετηθεί και δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά πάγωσαν με τη ΝΔ, που είχε ως μόνη προτεραιότητα το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύεται:

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς οδήγησαν σε ενεργειακή ανασφάλεια

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας, βρίσκουν την Ελλάδα ευάλωτη και αδύναμη ενεργειακά αλλά και σε κρίση ακραίας ακρίβειας στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πίσω από τον προσχηματικό τίτλο της απολιγνιτοποίησης, δέσμευσε την Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, με αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών.

Η ΕΕ επισημαίνει ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου μειώθηκε στην Ευρώπη αλλά αυξήθηκε στην Ελλάδα ενώ στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν ότι το μερίδιο φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 72,3% τον Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 20,3%!

Η προκλητικά αμειβόμενη Διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε και σε σύναψη ομολογιακών δανείων με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, υποθέτοντας λανθασμένα ότι το φυσικό αέριο θα έχει χαμηλή τιμή, αφήνοντας τη χώρα αθωράκιστη και τους καταναλωτές θύματα του καρτέλ ενέργειας, στο οποίο πλέον συμμετέχει και η ΔΕΗ. Έφτασε να ζητά πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων τον Αύγουστο του 2021, που (ευτυχώς) δεν έγινε αποδεκτή από τον ΑΔΜΗΕ για λόγους ασφάλειας του συστήματος.

Κατόπιν εορτής ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει την ενεργοποίηση λιγνιτικών μονάδων αλλά μόλις την 5η Απριλίου η ΔΕΗ υπέβαλε πλάνο εξόρυξης λιγνίτη για το 2022, έχοντας αφήσει τις μονάδες χωρίς τροφοδοσία, τη χώρα χωρίς ενεργειακή επάρκεια και τους καταναλωτές θύματα ακραίας ακρίβειας, σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τους λογαριασμούς, ενώ η απειλή των λουκέτων στην αγορά, λόγω ακρίβειας, πολλαπλασιάζεται.

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας απαιτεί τη γρήγορη μετάβαση από τα εγχώρια καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προτείνει και η ΕΕ, με χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης και του ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή διασυνδέσεων και δικτύου. Όλα αυτά δηλαδή που είχαν νομοθετηθεί και δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά πάγωσαν με τη ΝΔ, που είχε ως μόνη προτεραιότητα το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων.

Print Friendly, PDF & Email