«Η ελληνική κοινωνία, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά ειδικότερα στην ενέργεια και στο κόστος ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, 08.08.2022, η τιμή ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 55,8% τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ενώ η τιμή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 178,9%! Ειδικά στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν επιβαρυνθεί υπέρογκα, με επιπλέον 8 δισ. ευρώ, αύξηση 235%, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τριάντα ημέρες», μία έκδοση για την πόλη, τους πολίτες, τον πολιτισμό του Ωραιοκάστρου.

Επισημαίνει ότι η ακραία ακρίβεια είναι ξεκάθαρο αποτύπωμα της πολιτικής Μητσοτάκη: «φαίνεται σε κάθε λογαριασμό ρεύματος με ρήτρα Μητσοτάκη, κάθε φορά που βάζουμε βενζίνη σε υψηλότερη τιμή από ό,τι ένας Γερμανός, μία Γερμανίδα πολίτης, σε κάθε λογαριασμό σούπερ μάρκετ. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό που και τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, βρέθηκε σε επίπεδα του 1994, στο 11,6%, σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Ο Σ.Φάμελλος σχολιάζει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τρία χρόνια τώρα, όπως σε όλους τους τομείς, την πανδημία, την ακρίβεια κτλ, και στον τομέα της ενέργειας προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της. «Δεν φταίει λέει, η κυβέρνηση για την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια αλλά, φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πώς γίνεται όμως να είναι έτσι όταν, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή στην Ευρώπη τον Αύγουστο 2021, τον Νοέμβριο 2021 ακόμα και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2022; Οι λογαριασμοί άρχισαν να φουσκώνουν μετά τον περασμένο Αύγουστο, όταν η προκλητικά αμειβόμενη Διοίκηση της ΔΕΗ, τα γαλάζια παιδιά με τους χρυσούς μισθούς και τα μπόνους ακόμη και σε μορφή μετοχών και τα πολυτελή αυτοκίνητα, εφάρμοσαν από 05.08.2021 τη γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής ή ρήτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΗ».

Υπογραμμίζει τέλος πως η ακραία ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα φτωχοποιούν ταχύτατα πλατιά κοινωνικά στρώματα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ακρίβεια φθείρει την κυβέρνηση και αποκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη: Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται άμεση δραστική αλλαγή πολιτικής. Μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση με τη στήριξη της κοινωνίας μπορεί να σταματήσει τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και των νοικοκυριών. Όπως έχει δεσμευτεί και ο Αλέξης Τσίπρας με την αλλαγή κυβέρνησης «το πάρτι θα τελειώσει», δεν είναι δυνατόν 10 επιχειρηματικοί όμιλοι και 3 funds να λεηλατούν τους πολίτες».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Η ακρίβεια φτωχοποιεί την κοινωνία και απειλεί την οικονομία

Η ελληνική κοινωνία, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά ειδικότερα στην ενέργεια και στο κόστος ηλεκτρισμού.

Σε κάθε οικογένεια, σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και σε κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση έχουν έρθει λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου πέρα από κάθε λογική και πέρα από τη δυνατότητα των καταναλωτών να καλύψουν αυτό το ξαφνικό, υπέρογκο και αδικαιολόγητο κόστος. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, 08.08.2022, η τιμή ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 55,8% τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ενώ η τιμή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 178,9%! Ειδικά στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν επιβαρυνθεί υπέρογκα, με επιπλέον 8 δισ. ευρώ, αύξηση 235%, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για ακραίες αυξήσεις και ακρίβεια που έχουν όλοι και όλες αντιληφθεί, μεγαλύτερες αυξήσεις και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυξήσεις που έρχονται επίσης σε πλήρη αντίθεση με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019, όταν είχε επιτευχθεί ακόμα και μείωση της τιμής του ρεύματος 12% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Όλες και όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις, δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα. Η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε από τη γαλάζια διοίκηση της ΔΕΗ στις 5.8.2021 ενώ, επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ δεν είχε εφαρμόσει ποτέ ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό επειδή κυβερνητική στρατηγική ήταν να υπάρχει φτηνή και καθαρή ενέργεια, αφού αποτελεί κοινωνική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα.

Η ακραία ακρίβεια είναι ξεκάθαρο αποτύπωμα της πολιτικής Μητσοτάκη και φαίνεται σε κάθε λογαριασμό ρεύματος με ρήτρα Μητσοτάκη, κάθε φορά που βάζουμε βενζίνη σε υψηλότερη τιμή από ό,τι ένας Γερμανός, μία Γερμανίδα πολίτης, σε κάθε λογαριασμό σούπερ μάρκετ. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό που και τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, βρέθηκε σε επίπεδα του 1994, στο 11,6%, σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τις βασικές της ανάγκες (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα), η εκτόξευση των τιμών είναι πολλαπλάσια του συνολικού δείκτη.

Είναι σαφές ότι η αύξηση κατά 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό, για την οποία πανηγύρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια να καλύψει την αύξηση του πληθωρισμού. Μέσα σε λίγες ώρες διαπιστώθηκε και η κοροϊδία του powerpass και του fuelpass.

Ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια στην ενέργεια;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τρία χρόνια τώρα, όπως σε όλους τους τομείς, την πανδημία, την ακρίβεια κτλ, και στον τομέα της ενέργειας προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Δεν φταίει λέει, η κυβέρνηση για την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια αλλά, φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πώς γίνεται όμως να είναι έτσι όταν, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή στην Ευρώπη τον Αύγουστο 2021, τον Νοέμβριο 2021 ακόμα και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2022; Οι λογαριασμοί άρχισαν να φουσκώνουν μετά τον περασμένο Αύγουστο, όταν η προκλητικά αμειβόμενη Διοίκηση της ΔΕΗ, τα γαλάζια παιδιά με τους χρυσούς μισθούς και τα μπόνους ακόμη και σε μορφή μετοχών και τα πολυτελή αυτοκίνητα, εφάρμοσαν από 05.08.2021 τη γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής ή ρήτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΗ.

Εκτός όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ενεργοβόρος βιομηχανία, οι βιομήχανοι, είναι αυτοί που καταγγέλλουν χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργία ολιγοπωλίου στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που επίσης συμμετέχει η ΔΕΗ.

Και ήταν η κυβέρνηση διαμέσου του κ. Χατζηδάκη, ως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υποσχόταν το Νοέμβριο του 2020 ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και δικαιολογούσε «παιχνίδια» του καρτέλ στην ενέργεια που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπόνησε έκθεση που υπολογίζει τα πραγματικά υπερκέρδη για το 12μηνο, Ιούλιος 2021- Ιούνιος 2022 σε 2,2 δισ. ευρώ. Ξεκάθαρη αισχροκέρδεια με τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δηλαδή, εις βάρος των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων. Και με το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν το 75%, να αφορά τη ΔΕΗ. Γαλάζια παιδιά που πήραν με ρουσφέτι θέσεις καλοπληρωμένων διευθυντών για να χαρατσώνουν τους καταναλωτές!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε αναδείξει την αισχροκέρδεια πριν ένα χρόνο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν το παραδεχόταν μέχρι το Μάρτιο. Αφού εξαναγκάστηκε να τα παραδεχθεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη κάνει ότι μπορεί για να μην τα φορολογήσει. Γι’αυτό δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πόσα είναι!

Για αυτό ανέλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την πρωτοβουλία να υπολογίσει και να δημοσιοποιήσει την έκθεση με τα πραγματικά υπερκέρδη, ζητώντας παράλληλα και άμεσα την ορθή τους φορολόγηση κατά 90% και την επιστροφή τους στους καταναλωτές.

Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών

Η ακραία ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα φτωχοποιεί ταχύτατα πλατιά κοινωνικά στρώματα. Μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει την αξία των μισθών, μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και άρα τον τζίρο του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλοι βγαίνουν χαμένοι από αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Όλοι εκτός από τις λίγες επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και έχουν, ειδικά στην ενέργεια, άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων με την κάλυψη της κυβέρνησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ακρίβεια φθείρει την κυβέρνηση και αποκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη: Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Για αυτόν το λόγο χρειάζεται άμεση δραστική αλλαγή πολιτικής. Μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση με τη στήριξη της κοινωνίας μπορεί να σταματήσει τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και των νοικοκυριών. Όπως έχει δεσμευτεί και ο Αλέξης Τσίπρας με την αλλαγή κυβέρνησης «το πάρτι θα τελειώσει», δεν είναι δυνατόν 10 επιχειρηματικοί όμιλοι και 3 funds να λεηλατούν τους πολίτες.

Print Friendly, PDF & Email