«Τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αποδομούν πλήρως την κυβερνητική επιλογή επιδότησης της ακρίβειας, με χρήματα που στερεί από τις τσέπες των καταναλωτών και από την οικονομία. Η Ελλάδα αναδεικνύεται ακριβότερη στην τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις. Οι εταιρείες πάροχοι ρεύματος στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2022 χρέωσαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών και εισέπραξαν τελικά τα περισσότερα, στην Ευρώπη, ευρώ ανά κιλοβατώρα! Τα άδικα αυτά υπερκέρδη, που έχουν ήδη εισπράξει οι εταιρείες ενέργειας, είτε παραγωγοί, είτε πάροχοι εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας, είναι και τα μόνα που προστατεύονται από την κυβέρνηση», δηλώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο theopinion.gr ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Ξεκαθάρισε ότι, ακόμα και μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη για τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών, και παρά την έντονη πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την φορολόγηση και επιστροφή τους στους καταναλωτές, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει και δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη.

«Σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε, «είναι απαράδεκτο να ανοίγει μία συζήτηση περί φορολόγησης μόνο του 33% και όχι του 90% αυτών των άδικων φόρων εν μέσω ακραίας ακρίβειας. 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, 330 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου στη δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας, που έχει δεκαπλασιάσει τα κέρδη της από το 2020 στο 2021, τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια φτάνουν το 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν υπολογιστούν με τη μέθοδο του προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πάνω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος το Σεπτέμβριο του 2022 και το πάρτι συνεχίζεται και τον Οκτώβριο.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε τέλος ότι: «η κυβερνητική στρατηγική προστασίας των υπερκερδών και της ανέλεγκτης και ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας εξοντώνει τα νοικοκυριά αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα. Φτωχοποιεί την Ελλάδα. Απέναντι σε όλα αυτά τα αδιέξοδα υπάρχει μόνο μία λύση. Η πολιτική αλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης από μία προοδευτική κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύεται:

Μονόδρομος η δίκαιη επιστροφή των υπερκερδών της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές

Η δαπάνη των νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη για το 2022 (9 μήνες), σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (ACER). Και αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων, που βέβαια και αυτά είναι χρήματα  των πολιτών, καταναλωτών ρεύματος και φορολογουμένων, που πηγαίνουν στις ενεργειακές εταιρείες, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά την αισχροκέρδεια.

Την πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής επιλογής επιδότησης της ακρίβειας με χρήματα που στερεί από τις τσέπες των καταναλωτών και από την οικονομία, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η Ελλάδα αναδεικνύεται ακριβότερη στην τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις.

Η Eurostat δημοσιοποιεί ότι οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Αυτές τις τιμές χρέωναν οι ενεργειακές εταιρείες και αυτές εισέπρατταν με την κυβέρνηση να παραμένει παρατηρητής. Είτε από την τσέπη των καταναλωτών, είτε από τις επιδοτήσεις, τα ποσά αυτά κατέληξαν στα ταμεία των εταιρειών.

Οι εταιρείες πάροχοι ρεύματος στην Ελλάδα το α εξάμηνο του 2022 χρέωσαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών και εισέπραξαν τελικά τα περισσότερα, στην Ευρώπη, ευρώ ανά κιλοβατώρα! Αυτή είναι η αλήθεια, η Eurostat την αποκαλύπτει και δεν μπορεί να την κρύψει η κυβερνητική προπαγάνδα για τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων.

Τα άδικα αυτά υπερκέρδη, που έχουν ήδη εισπράξει οι εταιρείες ενέργειας, είτε παραγωγοί, είτε πάροχοι εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας, είναι και τα μόνα που προστατεύονται από την κυβέρνηση. Αυτή ήταν η στρατηγική της κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης, και όχι να προστατεύονται οι καταναλωτές, που είναι η θεσμική υποχρέωση και αποστολή του μοντέλου οργάνωσης της αγοράς ενέργειας (target model) και της πολιτείας.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, ακόμα και μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη για τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών, και παρά την έντονη πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την φορολόγηση και επιστροφή τους στους καταναλωτές, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει και δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη.

Δεν μπορεί να υπάρχουν άδικα κέρδη όταν αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Ήδη στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μισά νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς!

Και σε αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτο να ανοίγει μία συζήτηση περί φορολόγησης μόνο του 33% και όχι του 90% αυτών των άδικων φόρων εν μέσω ακραίας ακρίβειας. Τα υπερκέρδη, ιδιαίτερα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, είναι άδικα κέρδη. Οι εταιρείες, ρεύματος, φυσικού αερίου και διύλισης, εκμεταλλεύτηκαν τα κενά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε, σε μία αγορά χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, και κατέγραψαν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων.

–             2,2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022,

–             330 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου στη δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας, που έχει δεκαπλασιάσει τα κέρδη της από το 2020 στο 2021,

–             τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια φτάνουν το 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν υπολογιστούν με τη μέθοδο του προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και

–             πάνω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος το Σεπτέμβριο του 2022 και το πάρτι συνεχίζεται και τον Οκτώβριο.

Στις πρωτιές στην ακρίβεια στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο προστίθεται η πρωτιά στα καύσιμα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της, η χαμηλή αγοραστική δύναμη και το χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ. Αυτό είναι και το ασφυκτικό για τους πολίτες πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των πολιτών που βρίσκονται πλέον στα όρια ή εντός των ορίων της φτώχιας.

Η κυβερνητική στρατηγική προστασίας των υπερκερδών και της ανέλεγκτης και ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας εξοντώνει τα νοικοκυριά αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα. Φτωχοποιεί την Ελλάδα.

Απέναντι σε όλα αυτά τα αδιέξοδα υπάρχει μόνο μία λύση. Η πολιτική αλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης από μία προοδευτική κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν και να προοδεύσουν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια είναι ξεκάθαρο και πλήρες:

–             Ισχυρός ρόλος της πολιτείας για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και όχι του καρτέλ ενέργειας. Η πολιτεία οφείλει να εγγυάται την πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων σε καθαρή ενέργεια με προσιτές τιμές.

–             Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, που σε συνθήκες κρίσης μπορεί να γίνει και μικρότερος (έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία). Και ο ισχυρός έλεγχος προϋποθέτει και την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών στο ρεύμα, στην προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και στη διύλιση πετρελαιοειδών από το 2021.

–             Προώθηση της ενέργειας από ΑΠΕ, με ενεργειακές κοινότητες, αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση, με καινοτομία και αποκέντρωση, με ενεργειακή δημοκρατία και επιδότηση από το ταμείο ανάκαμψης ενός μαζικού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι πάντα η πιο φτηνή ενέργεια, σε κατοικία, δημόσια κτίρια και επιχειρηματικότητα.

–             Και τέλος προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις ρευματοκοπές. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κανείς και καμία δεν θα μείνει μόνος, δεν θα μείνει πίσω.

Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ

Print Friendly, PDF & Email