Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε. Είχαμε αναφέρει στην αρχή της συνεδρίασης ότι είναι σίγουρο ότι από τους συναδέλφους και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα προκύψει θέμα αντισυνταγματικότητας. Και το έβαλαν και οι δύο, όπως βέβαια το είχαν βάλει και στη συζήτηση τέλος Οκτωβρίου. Με τις ίδιες αιτιάσεις, όπως έκαναν και το πρωί και όπως προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να σταματήσουν τη διαδικασία αυτή εκδημοκρατισμού και στον χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Καταλαβαίνουμε τι κάνετε.

Θέλετε με κάθε τρόπο να δημιουργήσετε κώλυμα. Όχι, δεν είναι δύσκολο. Πράγματι, είναι πολύ εύκολο να μαντέψουμε τι θέλετε να κάνετε.

Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μην γίνει διαγωνισμός. Το είπε ο κ. Βορίδης, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος. Δεν θέλετε να γίνει διαγωνισμός. Το έχετε πει εδώ, μέσα στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Επιτρέψτε μου, όμως, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι έχουμε εκπλαγεί με την ωμότητα της δήλωσης του κ. Δένδια, αλλά και του κ. Λοβέρδου, που προέβλεψαν ότι θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης, για τον νόμο αυτό.

Και αναρωτιέμαι: Μέχρι εκεί έχετε φτάσει; Μήπως ξέρετε και ποιος καναλάρχης θα κάνει την προσφυγή;

Μήπως ξέρετε και ποιος από όλους αυτούς που αφήσατε χωρίς άδεια να αλωνίζουν είκοσι πέντε χρόνια; Μήπως, κύριε Πρόεδρε, και αυτό είναι τακτοποιημένο; Αναρωτιόμαστε: Μέχρι εκεί έχει φτάσει ο κατήφορός σας;

Γνωρίζετε και ποιο οικονομικό συμφέρον θα προσβάλει τον νόμο της Κυβέρνησης; Όλα ποια τα γνωρίζετε σε αυτήν τη χώρα; Τόσο πολύ διαπλεκόμενο είναι αυτό το βαθύ κράτος; Μας κάνει φοβερή εντύπωση, κύριε Πρόεδρε.

Εμείς, βέβαια, ξέρουμε ποιο είναι το βασικό συνταγματικό θέμα που συζητάμε σήμερα, το ότι επί είκοσι πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επέμεναν και επέλεγαν να μην εφαρμόζουν το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος, γιατί όλες οι πράξεις τους, ακόμα και αυτή η φασαρία σήμερα, συνηγορεί υπέρ αυτού του σκοπού, να εξυπηρετήσουν ένα φαύλο σύστημα εξαρτήσεων της πολιτικής, της οικονομικής και της επικοινωνίας. Αυτό κάνατε και αυτό κάνετε ακόμα και σήμερα. Διότι δεν θίγει αυτό μόνο την ενημέρωση, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θίγει την παιδεία μας, θίγει τον πολιτισμό, θίγει την κουλτούρα του λαού μας, τα ήθη του λαού μας, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Και όλα αυτά μπορούν να υποστηριχθούν από την τηλεόραση.

Βέβαια, δεν έχουν σταματήσει μόνο στην αδειοδότηση να πούμε την αλήθεια, αλλά έριξαν το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έδωσαν το μονοπώλιο στους ιδιώτες στη DIGEA, όλα αυτά που είναι πολύ πέρα από την αντισυνταγματικότητα. Για εμάς, όμως, το Σύνταγμα είναι πάνω από όλα, γιατί είναι η δημοκρατία της πατρίδας μας.

Πρέπει να ανακοινώσουμε βέβαια κάτι που προσπαθείτε να κρύψετε λες και έχουμε κοντή μνήμη, ότι από το 1997 υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο τάχατες θα προσφύγετε, την οποία δεν υλοποιήσατε, που ήταν να γίνει διαγωνισμός και να δοθούν άδειες. Γιατί τώρα θα προσφύγετε στο ΣτΕ; Και γιατί μια απόφαση του ΣτΕ του 1997 δεν την τηρείτε; Αναρωτιόμαστε: Αυτό είναι; Κατά όπως μας βολεύει; Α λα καρτ δημοκρατία;

Αυτή τη δημοκρατία υπηρετείτε, κύριοι συνάδελφοι. Έχουμε όλοι ίδια δικαιώματα σε αυτήν την Αίθουσα, αλλά να λέμε την αλήθεια.

Βέβαια, αυτό που σας πειράζει είναι ότι ο νόμος του Οκτωβρίου πρακτικά οχύρωσε και το άρθρο 15, αλλά και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ποιο είναι το βασικό θέμα της συνταγματικότητας που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα; Πολύ πρακτικά, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κυρίως, αλλά και η υπόλοιπη Αντιπολίτευση, λειτουργεί αντισυνταγματικά, διότι σε τρεις διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής δεν προτείνει κανέναν για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Είναι συνταγματική σας υποχρέωση, όχι δυνατότητα, να συμβάλλετε, ει δυνατόν και ομόφωνα λέει το Σύνταγμα, στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Όμως, όχι απλά παραβιάζετε το άρθρο 101 α του Συντάγματος με τη μη συγκρότηση της Αρχής, αλλά ταυτόχρονα επιμένετε να μην εφαρμοστεί και το άρθρο 15, παράγραφος 2. Ποιος, λοιπόν, λειτουργεί αντισυνταγματικά;

Η Αντιπολίτευση που μέχρι τώρα προσπαθεί να αναιρέσει δύο άρθρα του Συντάγματος ή εμείς που λέμε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειές σας δεν θα σας κάνουμε τη χάρη;

Το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος θα εφαρμοστεί και θα γίνει διαγωνισμός και θα είναι ανοικτός στην κοινωνία και θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες και έσοδα θα υπάρχουν και νομιμότητα θα υπάρχει, γιατί αποτελεί αντιδημοκρατική εκτροπή η δική σας λειτουργία μέχρι τώρα και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να τηρήσει την δημοκρατία στη χώρα μας. Επιλέγουμε την εισαγωγή της τροπολογίας για την εφαρμογή του Συντάγματος.

Χωρίς, λοιπόν, να μπούμε επί της ουσίας, κύριε Πρόεδρε, κάτι που δεν απέφυγαν βέβαια οι συνάδελφοι ενιστάμενοι, τοποθετούμαστε κατά των ενστάσεων και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Νέας Δημοκρατίας, διότι πολύ απλά εμείς υπηρετούμε το Σύνταγμα και όχι βέβαια το πάρτι της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ανομίας που στήσατε και υπηρετείτε ακόμα και σήμερα.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email