“Υπηρετούμε την Ευρωπαϊκή λύση. Στόχος μας η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που περνά μέσα και από τα ζητήματα της Ενέργειας ”

“Σήμερα, συζητάμε για την ενέργεια, για τη χρήση της, για την εξοικονόμησή της, για την ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, της μεταποίησης, αλλά και τη διαχείριση αποβλήτων και πάρα πολλά άλλα θέματα, κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της χθεσινής του ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο  για την Ενεργειακή Απόδοση και λοιπές διατάξεις.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος ευθέως σε κόμματα της Αντιπολίτευσης, υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα του προς ψήφιση νομοσχεδίου είχαν ψηφιστεί από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τον Αύγουστο 2015. Ως παράδειγμα, ανέφερε την παράγραφο Δ5 ΤΟΥ Ν.4336/15, που αφορά στην αύξηση του Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, και μάλιστα με ισχύ από 1.1.2015. “Το να αρνούνται σήμερα ότι το ψήφισαν, το να αρνούνται ότι είναι προαπαιτούμενο,  αυτό είναι θρασύτητα, αυτό είναι υποκρισία”, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που συνέταξε τον προϋπολογισμό στον οποίον κόπηκε το 50% του επιδόματος θέρμανσης και “σήμερα κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όταν οι ίδιοι καθόρισαν το ύψος του ποσού για το επίδομα θέρμανσης”.

Ως προς την ουσία του προς ψήφιση νομοσχεδίου, ο Σωκράτης Φάμελλος εστίασε στην μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη λειτουργία του κράτους ως υπόδειγμα και στα ενεργειακά ζητήματα. Όλα αυτά “εντάσσονται στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής νέου Ακαθάριστου Προϊόντος που μένει στην Ελλάδα και παρέχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί το Ελληνικό επιστημονικό προσωπικό με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την κοινωνία, όπως είναι για παράδειγμα η τροφοδότηση της Ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας και, μάλιστα, με εξαγωγικό χαρακτήρα “.

Κόντρα στην αποδιάρθρωση της οικονομίας,  της αγοράς και της εργασίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ενεργειακή Απόδοση αντιμετωπίζει δύο πολύ αρνητικές πτυχές της Ελληνικής κοινωνίας και του Ελληνικού κράτους. Στην πρώτη περίπτωση, “μια ενεργοβόρα και εξαρτώμενη από το εξωτερικό κοινωνία, με τεράστιο ενεργειακό κόστος και μεγάλες απώλειες ενέργειας”. Στην δεύτερη περίπτωση, “ένα άναρχο, μεγάλο και σπάταλο κράτος”. Χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, “ένα κράτος που θα έχει καλές κτηριακές υποδομές ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα κάνει “πράσινες” περιβαλλοντικές συμβάσεις και θα είναι αποτελεσματικό στη συνομιλία του και στη συνεργασία του με τον παραγωγό και με τον πολίτη».

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη συνέντευξη* του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ισπανική εφημερίδα “La Razon” σημειώνοντας εμφατικά: “Ξέραμε την Άνοιξη ότι κάνατε τα πάντα για την “Αριστερή παρένθεση”. Ζητούσατε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αρνηθεί τη συμφωνία, μαζί με τον κ. Ραχόι. Όμως, ακόμα και τώρα, μετά από τόσους μήνες επιμένετε να σταματήσει η πορεία της Ελλάδας προς την πρόοδο; ΄Eτσι υποστηρίζετε τη χώρα; Στρεφόμενοι εναντίον της και εγκαλώντας την Ευρώπη για τη συμφωνία;”.

*Στην εν λόγω συνέντευξη, ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, είπε:

“Η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίζει κυβερνήσεις…με δημοσιογραφικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα. Όταν δίνει την εντύπωση ότι διευκολύνει τους λαϊκιστές και τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, αυτό μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα”.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email