«Έχουμε μια Αντιπολίτευση γεροντοκόρη, κακιά και ψεύτρα». 

Ιδιαίτερα επικριτικός στη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης εμφανίστηκε κατά την χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προς ψήφιση ν/σ για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια Αντιπολίτευση, η οποία είναι γεροντοκόρη, κακιά και ψεύτρα και θέλει αυτό που λέει ο λαός, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Μόνο που ο γείτονας εν προκειμένω δεν είναι η Κυβέρνηση. Ο γείτονας είναι ο ελληνικός λαός, είναι το ελληνικό κράτος. Και δεν μπορείτε να παραγνωρίζετε ότι για το ελληνικό κράτος, για τους Έλληνες πολίτες οφείλετε κι εσείς να συμμαχήσετε κόντρα στο ΔΝΤ και κόντρα σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τη δική μας προσπάθεια».

Και συμπλήρωσε: «Στην Washington Post ο κ. Μητσοτάκης πήρε θέση υπέρ των προτάσεων του ΔΝΤ, κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της πώλησης της δημόσιας περιουσίας σε καλή τιμή, όπως είπε, αλλά και υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θέλει η κ. Λαγκάρντ. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης υπερασπίστηκε εδώ στην αίθουσα την πρόταση του ΔΝΤ, ενώ Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, ως άλλος εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, διάβασε την ανακοίνωση του Ταμείου».

“Περιμένουμε να πάρετε θέση», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Είστε με τη χώρα ή το ΔΝΤ; Ξέρουμε γιατί υπερασπίζεστε την περικοπή μισθών και συντάξεων. Διότι θέλετε και κουτσουρεμένη την κοινωνία, αλλά και τους δικούς σας, δηλαδή το κεφάλαιο, να βγάζει περισσότερα κέρδη. Από τη μια μας κατηγορείτε για δυσβάσταχτα μέτρα και από την άλλη γιατί διαπραγματευόμαστε, γιατί αντιστεκόμαστε».

«Όλα αυτά τα κάνετε για την καρέκλα που θέλετε να ανακτήσετε, αλλά όχι μόνο.  Θέλετε να διατηρήσετε το δικό σας βαθύ κράτος, τη δική σας διαπλοκή. Αυτή η πολιτική είναι προσωποποιημένη στο πρόσωπο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και στην ακροδεξιά πτέρυγα του κ. Σαμαρά που σέρνει από τη μύτη τη Νέα Δημοκρατία και τη γεμίζει ψέμα, χολή, μίσος και φόβο, εκχυδαΐζοντας και υποβαθμίζοντας την πολιτική. Και αυτό είναι κάτι που εμείς πρέπει να προσέξουμε».

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, τόνισε πως «διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού, διασφαλίζει τις συντάξεις, μειώνει, σταθεροποιεί τις εισφορές και έχει δημόσιο χαρακτήρα. Δουλέψαμε  πάρα πολύ από τις 15 Δεκεμβρίου. Και είναι ψέμα ότι πρόκειται για ένα αιφνιδιαστικό και εκβιαστικό νομοσχέδιο. Έχουν προηγηθεί πέντε μήνες σε διαδικασία διαβούλευσης, δύο πλήρεις εβδομάδες Επιτροπών και θα ολοκληρωθεί με δύο ημέρες είκοσι έξι ωρών συνεδρίαση στη Βουλή».

Ως προς την ουσία της, «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί και ένα στοιχείο του παράλληλου προγράμματος, της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Γιατί το να είναι δημόσια, το να είναι βιώσιμη, το να είναι δίκαιη και να είναι και κοινωνική η ασφάλιση είναι ένα λαϊκό δικαίωμα που αμφισβητήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

 Η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος «και για άλλον ένα λόγο. Διότι θέλει η χώρα να πάει ασφαλής στην πρώτη αξιολόγηση, να βγει από την επιτροπεία που την έβαλε η Αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε. Πρόκειται για την ίδια Αντιπολίτευση που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν ψηφίζει τώρα το νομοσχέδιο, προκειμένου να πάει η χώρα έτοιμη στη διαπραγμάτευση».

«Μήπως δεν το ψηφίζετε, διότι γράφτηκε στα ελληνικά», ρώτησε ο Σωκράτης Φάμελλος, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση «ενώ εσείς έχετε συνηθίσει να ψηφίζετε νομοσχέδια που τα έγραφαν στο εξωτερικό άλλοι για εσάς, για να υποβαθμίζετε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, για να μειώνετε το επίπεδο ζωής της χώρας μας;».

«Μήπως δεν το ψηφίζετε, διότι για πρώτη φορά η χώρα είναι συνεπής, έχει πετύχει και έχει υπερκαλύψει τις δεσμεύσεις της; Διότι πηγαίνει για να διαπραγματευτεί έχοντας «πλάτη» 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ που κέρδισαν οι Έλληνες με σκληρή δουλειά και με σφιγμένο ζωνάρι και πάει να διαπραγματευτεί μόνο για τα 5,4 δισεκατομμύρια – που ψηφίσατε και εσείς τον Αύγουστο – και ούτε ένα ευρώ παραπάνω;».

Αλλά, το κυριότερο ερώτημα στην Αντιπολίτευση είναι το εξής: «Μήπως δεν θέλετε να ολοκληρώσει η χώρα την αξιολόγηση; Δεν θέλετε να βγούμε από την επιτροπεία; Όλη η κοινωνία λέει «τελειώστε με τα μνημόνια και τους επιτρόπους». Εσείς δεν το θέλετε;».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Εσείς γιατί κρύβετε μαζί με τα δικά σας κανάλια, τα συστημικά μέσα, την έστω και μικρή πρόοδο της χώρας; Γιατί κρύβετε, για παράδειγμα, την απόφαση Ντράγκι για τα ομόλογα EFSF; Γιατί θάψατε την ανακοίνωση των τεσσάρων φορέων των δανειστών τη Μεγάλη Πέμπτη ότι η χώρα είναι συνεπής; Γιατί κρύβετε ότι η χώρα στο ΕΣΠΑ πηγαίνει καλά και είναι πρώτη στην Ευρώπη; Γιατί κρύβετε, παραδείγματος χάρη, ότι επιστρέφονται 10 δισεκατομμύρια ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων για να πληρωθεί το χρέος, κάτι που σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα; Γιατί κρύβετε ότι πέφτουν οι πρώτες υπογραφές για το πακέτο Γιούνκερ και τη Δευτέρα ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα υπογράψει, θα παραστεί στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη δράση του πακέτου Γιουνκέρ;».

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε: «Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή από το Σεπτέμβριο. Αυτή η επιλογή σήμερα είναι πιο ξεκάθαρη. Ούτε έξω από το ευρώ, ούτε «ναι» στη νεοφιλελεύθερη επιλογή της ακροδεξιάς. Απέναντι σε όλα τα συμφέροντα που συναθροίζονται απέναντί μας, θα κρατήσουμε μαζί με το λαό την ελπίδα, γιατί είμαστε καθαροί. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και στηρίζουμε την ανάγκη του λαού να πάει η χώρα μας καλύτερα. Αυτό κάνει και το προς ψήφιση νομοσχέδιο».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email