“Κανείς δεν θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση της Αριστεράς ειδικά κριτήρια. Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο”. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αντικρούοντας τον Ενιστάμενο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βαγγέλη Βενιζέλο, περί της μη συνταγματικότητας του προς ψήφιση νομοσχεδίου που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις συνεχείς εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί παραβίασης του Συντάγματος, λόγω της έως σήμερα κατάστασης στο χώρο των τηλεοπτικών μέσων, και τη συνακόλουθη αναγκαιότητα λήψης μέτρων. “Αυτό το καθεστώς αλλάζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,  λαμβάνει μέτρα τα οποία δεν ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο αιτών της αντι-συνταγματικότητας”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος «η μονομέρεια, αλλά και η μονοπώληση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φαλκιδεύει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και τον κοινωνικό και τον δημοκρατικό πολιτισμό που δεν έχουμε το δικαίωμα να υποτιμήσουμε.»

Αναφέρθηκε επίσης στη χειραγώγηση και διαμόρφωση της κοινής γνώμης «κάτι το οποίο αφέθηκε ανεξέλεγκτο τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια μέσα από μία ιδιαίτερη διαπλοκή και σύνδεση της πολιτικής με την επιχειρηματική ηγεσία διότι στην αρχή έγινε το χατίρι της πολιτικής ηγεσίας προς τους καναλάρχες να έχουν κανάλια, στη συνέχεια δε τα κανάλια αυτά έκαναν το χατίρι στην πολιτική ηγεσία να συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής στο δελτίο των 20.00΄»

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, προκειμένου να αποδείξει ότι οι αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας είναι αβάσιμες:

– Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τις εταιρείες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, σχετικά με την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του προς ψήφιση νομοσχεδίου, προβλέπεται για όλες τις περιπτώσεις η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών και η υποβολή θεωρημένου καταλόγου στο ΕΣΡ, “έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς σε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο της αλλοδαπής να κρύψει την ταυτότητα του βασικού μετόχου, αλλά και των μετοχών άνω του 1%”.

– Το νομοσχέδιο δεν περιορίζει την πληροφόρηση, τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα, διότι δεν προβλέπει πουθενά τον περιορισμό του αριθμού των αδειών. “Αντιθέτως, αναφέρεται στον καθορισμό του αριθμού των αδειών, χωρίς πεπερασμένο όριο, αλλά καθορίζεται η διαγωνιστική, αντικειμενική, διαφανή διαδικασία δημοπράτησης που έλειπε τόσα χρόνια από τη χώρα μας”.

– Ουδόλως περιορίζεται το ΕΣΡ. “Δεν υπάρχει καμία κύρωση, καμία αρμοδιότητα, καμία ρυθμιστική λειτουργία μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο που να αφαιρείται από το ΕΣΡ».

– Δεν υπάρχει καθορισμός τιμήματος ανά τηλεοπτική άδεια, όπως ακούστηκε από την ένσταση. Πρόκειται για λάθρα ανάγνωση του νομοσχεδίου. “Δεν υπάρχει καθορισμός τιμήματος ανά άδεια, αλλά ανά κατηγορία άδειας, δηλαδή τα εθνικής εμβέλειας και τα περιφερειακής-τοπικής εμβέλειας κανάλια, τα οποία θα έχουν όπως είναι λογικό διαφορετικό τίμημα”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι “είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, όλοι οι πολίτες, όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι επιχειρηματίες. Η διαφάνεια και η δημοκρατία στην πολιτική είναι τα μόνα που μπορούν να σώσουν και να δημιουργήσουν το μέλλον για τη χώρα μας”.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email