“Αυτά είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίζουμε”

Σχολιάζοντας το κατατεθέν νομοσχέδιο “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις”, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM., δήλωσε: “Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα που θα ψηφιστούν. Για τα επόμενα τρία χρόνια  του προγράμματος δεν προβλέπονται άλλα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που αποτελεί εξάλλου και δέσμευση της κυβέρνησης”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη φημολογία περί ογκώδους νομοσχεδίου, λέγοντας πως “αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το σώμα του νομοσχεδίου, τα άρθρα που καλούμαστε να μελετήσουμε, δεν υπερβαίνουν τις 300 σελίδες. Ήδη, από την νομοτεχνική επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κάποια παρανόηση ή αβλεψία που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική διαδικασία”.

Και συνέχισε: “Έστω και στον πιεσμένο χρόνο που διαθέτουμε, θα συζητήσουμε το προς ψήφιση νομοσχέδιο τόσο τις δύο ημέρες στις Επιτροπές, όσο και τις δύο ημέρες στην Ολομέλεια. Εξάλλου, είμαστε ανοικτοί στις παρατηρήσεις, τις πιθανές διορθώσεις και βελτιώσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι “η κυβέρνηση δεν έχει πάρει άλλα μέτρα φορολογίας, πέραν αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και του ΦΠΑ στα νησιά που ψηφίσαμε το καλοκαίρι, με την έναρξη της συμφωνίας. Τηρήσαμε τη συμφωνία και δεν επιβαρύναμε τη χώρα με καθυστερήσεις και λάθη. Όμως, είναι αναμενόμενο και το αποδέχομαι μετά από επτά χρόνια ύφεσης, λιτότητας και μνημονιακής πολιτικής, ακόμα και το 1 δις το χρόνο που είναι η προσαρμογή αυτού του προγράμματος, να φαίνεται δυσβάστακτο στους πολίτες και να τους δημιουργεί προβληματισμό”.

Ωστόσο, “το νομοσχέδιο έχει μία λογική κοινωνικής δικαιοσύνης. Για παράδειγμα, είχαμε προτάσεις από τους δανειστές για υπερβολική αύξηση ύψους 10% των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, κάτι που θα έπληττε άμεσα και βαριά τις ασθενείς και τις μεσαίες κοινωνικές τάξεις. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε την αύξηση του 1% στα προϊόντα που υπάγονται στο 23%. Αλλά, είναι ψέμα ότι θα πληρώσουν οι πολίτες αυξήσεις στον καφέ και στην μπύρα, διότι θα ανέρχονται σε μερικά λεπτά του ευρώ”.

Ως προς το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ “έχουμε μια μετατόπιση του κόστους προς τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Η μικρή ακίνητη περιουσία και η πρώτη κατοικία έχουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Εισάγουμε εμμέσως μια λογική  μεγάλης ακίνητης περιουσίας την οποία έτσι κι αλλιώς είχαμε εξαγγείλει”.

“Έχουμε δεσμευτεί για την τροφοδότηση και ενίσχυση της εργασίας, της οικονομίας και της αγοράς”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος “που υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2016. Μιλάμε για πραγματική χρηματοδότηση με πληθώρα εργαλείων. Στόχος μας να δημιουργήσουμε εργασία και προϊόν που θα ελαφρύνουν το φορολογικό μείγμα”. Μέχρι στιγμής, “έχουμε υπεραπόδοση για το 2015, αλλά και για τις αρχές του 2016 έχουμε πολύ θετικά στοιχεία στα έσοδα του κράτους. Στοχεύουμε να μειώσουμε το φορολογικό κόστος, μέσω του πλεονάσματος που θα δημιουργεί η κοινωνία μας. Τα πλεονάσματα που θα επιτυγχάνουμε θα επιστρέφουν κατά 1/3, στις κοινωνικές υπηρεσίες και κατά του 1/3 στο πρόγραμμα επενδύσεων”.

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε πως “το φορολογικό μείγμα που αναγκαζόμαστε τώρα να πάρουμε, εξαιτίας του χρέους που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα το ελαφρύνουμε. Όπως δεσμευόμαστε ότι ο λεγόμενος “κόφτης” δεν θα αφορά σε απολύσεις και δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί”. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: “Το προς ψήφιση νομοσχέδιο αποτελεί την εφαρμογή και την εξειδίκευση της συμφωνίας του καλοκαιριού, την οποία ψήφισαν μαζί μας και τα κόμματα της Αντιπολίτευση, και ας προσποιούνται σήμερα ότι δεν θυμούνται τι ψήφισαν”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Μέρος Α

Μέρος Β

Print Friendly, PDF & Email