“Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη συμφωνία του Αυγούστου. Ούτε η κοινωνία μας το επιτρέπει”

“Όταν αποκαλύπτεται δημόσια και σε διεθνές επίπεδο μια τέτοια συνομιλία, όπως αυτή του κ. Τόμσεν με την κ. Βελκουλέσκου, μια κυβέρνηση και μια χώρα που σέβονται τον εαυτό τους δεν μπορεί παρά να παρέμβουν σε διεθνές επίπεδο και να ζητήσουν εξηγήσεις”, δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής STUDIO 3″, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1. Και συμπλήρωσε: “Θεωρώ ότι οποιαδήποτε υποτακτική ή υποτονική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης θα ήταν λάθος”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι “υπάρχει επίσημη διάψευση ως προς την πιθανότητα η διαρροή να έγινε από Ελληνική Υπηρεσία, αλλά και δήλωση του Wikileaks ότι δεν είναι Ελληνική η πηγή των δημοσιευμάτων. Εξάλλου, δεν γνωρίζουμε εάν η καταγραφή αυτής της συνομιλίας έγινε στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Στη χώρα μας, μόνο με εντολή Εισαγγελέα είναι δυνατές τέτοιες ενέργειες. Εξάλλου στην Ελλάδα έχουν συμβεί ελάχιστα αντίστοιχα περιστατικά και διαρροές σε σχέση με δημοσίευση εγγράφων άλλων χω΄ρων στο Wikileaks, που είναι υπερ-πολλαπλάσια”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις σχέσεις ΕΕ και ΔΝΤ, ειδικότερα το ρόλο του ΔΝΤ είπε πως “αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν μπήκε ως συμμέτοχος στο πρόγραμμα αλλά ως παρατηρητής. Η σημειολογία αυτής της επιλογής επισημάνθηκε εχθές, από τον Πρωθυπουργό, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ. Τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης της χώρας στα οποία σχεδίασε και συμμετείχε το ΔΝΤ απέτυχαν και στις εκτιμήσεις και στην απόδοση. Επίσημη είναι η παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ για τη χρήση λάθος δεικτών και παραμέτρων και για την έλλειψη στελεχών. Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τη διαρροή της συνομιλίας των δύο στελεχών του ΔΝΤ είναι το σχέδιο σκόπιμης παράτασης της διαπραγμάτευσης, μόνο και μόνο για να εκβιαστεί η κυβέρνηση και η χώρα. Καθυστέρηση της αξιολόγησης σημαίνει όμως οικονομική ασφυξία της χώρας και στυγνός εκβιασμός όλων των Ελλήνων”.

“Η αντίδρασή μας συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή συζήτηση θέτοντας ερωτήματα για το ΔΝΤ, τα οποία δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.  “Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να λύνει τα προβλήματα μόνη της, αλλιώς δεν θα αποκτήσει ποτέ στιβαρή και ενιαία πολιτική ταυτότητα. Όσον αφορά στην κυβέρνηση δεν θα γυρίσουμε σε καμία περίπτωση πίσω, στα κριτήρια και τους παράλογους στόχους που μας έθετε το ΔΝΤ πριν τη συμφωνία του Αυγούστου και περιελάμβαναν ομαδικές απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.α. Ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας μέσα από πίεση και συμβιβασμούς είναι για πρώτη φορά εντάξει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει”.

“Δεν πάμε βήμα πίσω” είπε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος “και δεν αλλάζουμε τη συμφωνία. Κάτι τέτοιο δεν θα το υποστήριζε ούτε η κοινωνία ούτε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία δεν έχει ανάγκη να “ντοπαριστεί” προκειμένου να υποστηρίξει κάτι. Μας ενώνει και μας δυναμώνει η προοπτική ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της χώρας μας και θα βγούμε από τα μνημόνια. Είναι βέβαια πιθανό τις ερχόμενες εβδομάδες να μην είμαστε σύμφωνοι σε όλα με τους θεσμούς και να υπάρχουν και άλλες εντάσεις. Έχουμε τη βεβαιότητα όμως ότι θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση μέχρι τις 22 Απριλίου και θα πετύχουμε και άλλα οφέλη για τη χώρα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στη στάση της Αντιπολίτευσης απέναντι στο ζήτημα των διαρροών δήλωσε πως “είναι παρήγορο που ένα κομμάτι της Αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε κριτικά κατά του ρόλου του ΔΝΤ, όπως η κ. Γεννηματά. Όμως, το να μη δοθεί καμία σημασία από την πλευρά της ΝΔ στο περιεχόμενο του εκβιασμού ή στις ιδιαίτερα αρνητικές για τη χώρα μας θέσεις του ΔΝΤ, παρά μόνο στο πώς συνέβη η διαρροή είναι το λιγότερο τραγικό. Δεν μπορεί η ΝΔ να υπερασπιστεί ούτε στο ελάχιστο τελικά τους Έλληνες, οι οποίοι σε περίπτωση που περνούσε ο εκβιασμός του ΔΝΤ, θα ζούσαν πάλι την αγωνία μιας εξόδου από το ευρώ και μιας χρεωκοπίας”.

“Μπορούμε να προβλέψουμε, να στοχεύσουμε σε μια πατρίδα που θα έχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και εργασία; Αυτό είναι το ζητούμενο για τη χώρα μας και για τους πολίτες της”, κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος.

Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email