“Η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν όμηρο το ΕΣΡ και να μην γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες”

Για σαμποτάζ της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας: “Η ΝΔ υποσκάπτει τη διαδικασία και τα υπόλοιπα κόμματα δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το Σύνταγμα ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Σαμποτάρουν την εκλογή των μελών του ΕΣΡ, η θητεία των οποίων έχει λήξει. Ουσιαστικά αμφισβητούν την ύπαρξη και τη λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής και αυτό είναι θέμα δημοκρατίας”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι “στοιχείο της συμφωνίας την οποία ενέκρινε τον Αύγουστο και η Αντιπολίτευση. Σκοπίμως το αποκρύπτετε. Ξαφνικά, δεν συμφωνείτε ούτε με τον διαγωνισμό, ενώ η Βουλευτής σας κ. Βούλτεψη ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται καν αδειοδότηση!”. Και συνέχισε απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση: “Η Κομισιόν θεωρεί υποχρέωση της χώρας την αδειοδότηση και εθνικό θέμα την διαδικασία επ’ αυτής. Εσείς, κρατάτε όμηρο το ΕΣΡ. Ακόμα και αν διαφωνείτε με το νόμο περί αδειοδότησης, δεν δικαιούστε να μην συμβάλετε στον διορισμό μελών μιας Ανεξάρτητης Αρχής”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ισότητα και η ισονομία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. “Όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διαγωνιστούν με διαφάνεια και στο ανώτερο επίπεδο, σχετικά με τον αριθμό των αδειών. Δυστυχώς, όμως, καταλάβαμε ξεκάθαρα και από τον κ. Βορίδη και από τον κ. Βενιζέλο τι θέλουν. Να μην γίνει ο διαγωνισμός! Δηλαδή, θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τους επί 25ετίας συνεργάτες τους καναλάρχες”.

Σχολιάζοντας τη στάση της Αντιπολίτευσης, ο Σωκράτης Φάμελλος, είπε: ” Η άρνησή σας ισοδυναμεί με άρνηση της δυνατότητας των Ελλήνων να έχουν εκπροσώπηση, να λειτουργεί η Βουλή να υπάρχει δημοκρατία και διαφάνεια. Υπερασπίζεστε καθεστώς ανομίας, το βαθύ κράτος, αυτό που δεν αφήνει την Ελλάδα να προχωρήσει. Θέλετε να συνεχίσουν τα κανάλια χωρίς άδειες;”.

Αντίθετα η κυβέρνηση τολμά και επιλέγει, τόσο με τον νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί για τις τηλεοπτικές συχνότητες, όσο και με τις προς ψήφιση τροπολογίες να “συζητιούνται στο Κοινοβούλιο, δημόσια και ανοικτά, μπροστά σε όλους, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσες άδειες θα βγουν, πώς θα γίνει ο διαγωνισμός και τον ρόλο του ΕΣΡ σε αυτή τη διαδικασία. Παραμένει όμως το ερώτημα: Συμφωνείτε σε μια κοινωνία με κανόνες ή όχι;”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφέρει με δηκτικό τρόπο τι συνέβαινε έως σήμερα, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων: “25 χρόνια ασυδοσίας, χωρίς αδειοδοτήσεις, χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς καταβαλλόμενα τέλη στο κράτος. Παραβίαση του Συντάγματος και βέβαια εξυπηρετήσεις στα κανάλια και τους καναλάρχες. Δάνεια άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ και κανένας φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Πληρώματα γαλέρας και συμβάσεις μεσαίωνα. Και βέβαια μέσα σε όλα και το μαύρο της ΕΡΤ για να μην εκπέμπει ούτε η δημόσια τηλεόραση”.

Ως προς την 2η τροπολογία σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως “η θωράκισή της αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την λειτουργία των κανόνων, συνθήκες απαραίτητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι που ενδιαφέρει και τον μικρό και τον μεγάλο επιχειρηματία που θέλουν καθαρούς κανόνες”. Η συγκεκριμένη τροπολογία ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν συγγενικοί δεσμοί μεταξύ πολιτικών και στελεχών της Αρχής αλλά και να μην υπάρχει προσπορισμός οφέλους από κανένα στέλεχος της Αρχής.

Προς απόδειξη δε των καταγγελιών ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής τρία έγγραφα του Ιανουαρίου 2016, που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ειδικότερα για διαπλοκή στη νομική εκπροσώπηση, στη διαρροή καταγγελιών προς τους καταγγελλόμενους και σε καθυστερήσεις, για τα οποία έχει σχηματιστεί ήδη ποινική δικογραφία. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση, αλλά μονάχα αθέμιτος ανταγωνισμός.

Και κατέληξε: “Αυτά είναι σκάνδαλα τα οποία σταματούν την οικονομία. Εμείς λοιπόν λέμε πολύ απλά ότι και στα τηλεοπτικά κανάλια και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κανόνας δικαίου, η ισονομία και η διαφάνεια πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα. Οι πολίτες το θέλουν. Η Αντιπολίτευση τολμά να τα βάλει με τη διαφθορά; Όχι. Διότι συντηρεί και συντηρείται από τη διαφθορά”.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ

Δείτε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email