“Ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου “Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις” σημείωσε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που “αναφέρεται στον καθορισμό, τη διαχείριση, την αξιοποίηση και την διανομή των βοσκήσιμων γαιών και περιλαμβάνει πολύ σημαντικά στοιχεία της λειτουργίας της κτηνοτροφίας στη χώρα μας”.

Συμπλήρωσε δε, ότι είναι “ένα νομοσχέδιο απαραίτητο, όπου εισπράττουμε μεγάλη πίεση των ευρωπαϊκών θεσμών γύρω από το ζήτημα” με δεδομένο ότι  “η χώρα μας ήταν ανοχύρωτη στο θέμα της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και αλλάζουμε αυτό το καθεστώς, γιατί δεν είχαμε εξυπηρέτηση ούτε των κτηνοτρόφων, ούτε του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων”

Συνεχίζοντας ο βουλευτής τόνισε ότι μέχρι σήμερα “δεν υπήρχε σχέδιο, γιατί το μόνο που επιδίωκαν οι υπηρέτες των μνημονιακών πολιτικών ήταν να αποδιαρθρώνουν, και στον τομέα της κτηνοτροφίας οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί να γίνουν φτωχότεροι”.

“Η έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου δημιούργησε δυσεπίλυτα προβλήματα, μια τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αλλά και αδυναμία να ισορροπήσουμε μεταξύ της ανάπτυξης και του φυσικού περιβάλλοντος.”

Στην συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος ανέλυσε την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα: “Υπήρχε μη αντικειμενικό σύστημα επιδοτήσεων και μαύρη αγορά στις επιδοτήσεις. Είχαμε πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων και δεν υπήρχε κράτος δικαίου ούτε στην ύπαιθρο. Υπήρχε συνειδητή υποβάθμιση του συνεταιριστικού κινήματος και μια εκτεταμένη διαφθορά. Το σύστημα που υπήρχε τροφοδοτήθηκε με μια φούσκα δανείων και επιδοτήσεων και πατροναρίστηκε από μεγαλοαγρότες και αγροτοπατέρες που εκμεταλλεύονταν τις επιδοτήσεις με την πλάτη των κομμάτων του δικομματισμού και ο αγρότης της γης δεν έπαιρνε επιδότηση ή έπαιρνε πάρα πολύ μικρή “.

Και συνέχισε “Ποιες κυβερνήσεις δημιούργησαν αυτά τα σκάνδαλα των επιδοτήσεων; Ποιες κυβερνήσεις ήταν υπεύθυνες ώστε να κυνηγάει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χώρα μας και να ζητάει πίσω τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων επιπλέον όσων τραβάμε με τα μνημόνια;”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι “Η δική μας σκέψη για τον πρωτογενή τομέα συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση. Θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αυξήσει το ποσοστό του στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν που σήμερα είναι 4%. Να συνδέεται με τη μεταποίηση, έτσι ώστε να δίνει εγχώρια προστιθέμενη αξία, να τροφοδοτείται με τεχνολογία και καινοτομία και με μεταποίηση, άρα και με βιομηχανία, στην ελληνική περιοχή, με ελληνικά χέρια και με Έλληνες επιστήμονες. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε και να διατηρήσουμε το ελληνικό δυναμικό εδώ, αλλά να δώσουμε και στα προϊόντα μας μια άλλη αξία και ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό”.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε στις πολιτικές τομές “που θα ακολουθήσουν αυτό το νομοσχέδιο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα στο σύστημα εμπορίας και στην εκμετάλλευση των παραγωγών από τους μεσάζοντες, στα θέματα των αγροεφοδίων, στην εισαγωγή δίκαιης φορολογικής κλίμακας στους αγρότες, στην επιστροφή της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον γεωτεχνικό στο χωράφι και το κοπάδι, και πάνω απ’ όλα, σε ένα καινούργιο συνεταιριστικό πλαίσιο με φορολογική ελάφρυνση των ομάδων παραγωγών και των ομάδων αγροτών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν, με μια νέα συνυπεύθυνη συλλογικότητα και συνεταιριστικότητα, τους ξένους “.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email