“Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας”

Κατά την ομιλία του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου συζητείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως “το πρώτο και βασικότερο θέμα που πρέπει να λύσουμε είναι το υπόδειγμα, το μοντέλο ανάπτυξης. Ζητούμενο δεν είναι μόνο τα εργαλεία χρηματοδότησης. Εάν περιχαρακωθούμε σε αυτό θα χάσουμε οτιδήποτε καινούργιο έχουμε να δώσουμε στη Ελληνική κοινωνία”.

Και συμπλήρωσε: “Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και μια αξιόπιστη πολιτεία είναι απαραίτητα στοιχεία για την οικονομία, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία. Αυτό καλό θα ήταν να μην το ξεχνούν όσοι ψευδεπίγραφα μας κατηγορούν για κρατισμό. Επίσης, απαραίτητα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα είναι και οι χρηματοπιστωτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί, χωρίς εξαρτήσεις,  κάτι που στερείτο η χώρα τα τελευταία χρόνια”.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος διατρέχοντας την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, κατέδειξε ότι αυτή χαρακτηριζόταν από “παντελή έλλειψη στρατηγικής. Το 95% των επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων ήταν χαμηλού τεχνολογικού περιεχομένου και μόνο το 4% υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου είναι 47% !”.

Αυτή η επιλογή οδήγησε “τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή θέση στη διεθνή παραγωγική αλυσίδα, συνέβαλε στην κρίση, μείωσε ταυτόχρονα και τις αμοιβές και την ανταγωνιστικότητα, ενώ ώθησε τους επιστήμονες της χώρας μας να φύγουν στο εξωτερικό”. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος “όλα αυτά ήταν πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων ήταν “η συγκέντρωση των επενδυτικών σχεδίων. Σε τρεις αναπτυξιακούς νόμους, δηλαδή του 1998, του 2004 και του 2011, έξι όμιλοι υπέβαλαν 133 σχέδια για 1 δις ευρώ. Το 0,1% των επιχειρήσεων υπέβαλαν το 17% των σχεδίων, διεκδικώντας το 50% του προϋπολογισμού. Εν τέλει, το 4,2% των σχεδίων πήρε το 43% των επενδύσεων! Πρακτικά, περιόρισαν την οικονομία σε λίγα χέρια και επιδείνωσαν τις ανισότητες”.

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αποδόμησε τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος αναπτυξιακός νόμος “είναι ένα πουκάμισο αδειανό, εκδικητικός προς τους παλιούς επενδυτές”. Πέρα από το γεγονός ότι “επί προηγούμενων κυβερνήσεων δεν υπήρχε αναπτυξιακός στόχος, και σημειώθηκε και μία αξιοσημείωτη επιδείνωση των ανισοτήτων, δεν υπήρξε καμία φροντίδα και έγνοια για τον ιδιωτικό τομέα, όπως ψευδώς ισχυρίζονται σήμερα. Δεν παγώνεις 6.500 επενδύσεις, ύψους 6.4 δις, για πάνω από δύο χρόνια, εάν ενδιαφέρεσαι για την ιδιωτική οικονομία. Ούτε δημιουργείς ένα αδρανές και ρουσφετολογικό κράτος. Το αντίθετο θα έπρεπε να κάνουν. Αλλά τους ενδιέφεραν τα ρουσφέτια και όχι η παραγωγή οικονομίας και εργασίας”.

“Η ατζέντα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν να μην υπάρχει παραγωγική αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα”, συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Γι’ αυτό άφησαν να εξελίσσεται η διαφθορά στο δημόσιο, με εστίες διαφθοράς και πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπου είχε λάβει κόκκινη κάρτα από την ΕΕ από το 2012. Η υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης ήταν στρατηγική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις οποίες υπηρέτησε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου αυτή να μην ελέγχει, παρά μόνο να ξεπουλάει”.

Όσο δε για το κομμάτι της απασχόλησης, η κάθε θέση εργασίας “κόστιζε 123.000 ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο του 1998, 566.000 ευρώ  το 2004 και 976.000 ευρώ το 2011 ! Καλύτερα να χρηματοδοτούσαμε απευθείας τους ανέργους και όχι να τα χαρίζουμε στους ημέτερους για να τα πηγαίνουν στις offshore εταιρείες”, είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και αναρωτήθηκε: “Ποιος ήταν λοιπόν ο αντίπαλος της ιδιωτικής οικονομίας; Ποιος ήταν εκδικητικός προς τους επενδυτές; Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης και οι κυβερνήσεις που υπηρέτησε. Διότι, ο νους τους ήταν μόνο στα συμβόλαια της Siemens, στα Panama Papers, στην λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών, χωρίς άδεια, και όλου αυτού του κυκλώματος που εξυπηρετούσε μια πολιτική εξουσία”.

“Μόνο η κοινωνική ελίτ αναπαραγόταν”, πρόσθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, “με πρότυπο τον γρήγορο πλουτισμό. Επέλεξαν να μην έχουμε στη χώρα μας ούτε οικονομικούς πόρους, ούτε εργασία, ούτε  γνώση. Ήταν λοιπόν στρατηγική επιλογή τους να χρηματοδοτήσουν ένα οικονομικό μοντέλο του 1970, τη στιγμή που υπήρχαν γνώσεις και εργαλεία του 2015”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες “ποιος επιστήμονας θα  παρέμενε στη χώρα, ποια επιχείρηση;”, είπε στο τέλος της ομιλίας του ο Σωκράτης Φάμελλος. “Τα συμφέροντα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν σε αντίθεση με τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την κινητοποίηση της κοινωνίας. Και σε αυτό παρασύρθηκε και η Ελληνική «σοσιαλδημοκρατία» που είναι πιο νεοφιλελεύθερη και από τους νεοφιλελεύθερους”.

Και κατέληξε: “Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, που αναπαράγει τη διαπλοκή, κατ’ εικόνα και ομοίωση της πολιτικής εξουσίας. Μια εύκολη, γρήγορη καρέκλα στη Βουλή να την κρατάμε 25 χρόνια, κατά μάνα κατά κύρη, πάππου προς πάππου. Αλλά, η κοινωνία να υποβαθμίζεται συνεχώς. Αυτή ήταν η τέλεια καταιγίδα και κατά της οικονομίας και κατά του δημοσίου συμφέροντος. Από όλα αυτά, εμείς επιδιώκουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να πετύχουμε ακριβώς τα αντίθετα στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Εξάλλου, η εντολή της κοινωνίας είναι να αλλάξουμε όλα όσα την εγκλώβιζαν τα προηγούμενα χρόνια”.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email