ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καλέσαμε σήμερα την Κυβέρνηση να μας απαντήσει για το σχέδιο που έχει για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας.

Κύριε Χατζηδάκη, δεν μας απαντήσατε για το σχέδιό σας. Μας μιλήσατε, τουλάχιστον για τα πρώτα δέκα λεπτά, για τον ΣΥΡΙΖΑ, με πάρα πολλά νεύρα, μάλλον γιατί δεν έρχεστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που σας κάνουμε -έχετε τουλάχιστον δεκαπέντε αναπάντητες, που γίνονται όλες επίκαιρες- και μάλλον γιατί αποκαλύφθηκε, πρώτον, ότι είναι ψεύτικη η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση -δεν έχουν κανένα σχέδιο- και δεύτερον, γιατί έχουν κάνει μια συγκεκριμένη συμφωνία με ιδιωτικές επιχειρήσεις για να γίνουν ιδιωτικά έργα φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό σας στενοχωρεί.

Όμως, τα νούμερα είναι συγκεκριμένα. Αυτό το λέω και για τον κ. Καραθανασόπουλο.

Στο σχέδιο «Ενέργεια και Κλίμα για το 2030» του ΣΥΡΙΖΑ το φυσικό αέριο είχε μόνο 18% συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή και με τον κ. Χατζηδάκη έχει 32%. Να το χαίρεστε, αλλά αυτό επιδιώκετε.

Προσπαθήσατε να μας ρίξετε σκιές για την ψήφο μας στους υδρογονάνθρακες, η οποία σταμάτησε το σχέδιό σας που είχατε για τα «ΕΛΠΕ» να δώσετε και κάτω από το premium του Χρηματιστηρίου τις μετοχές.

Μας είπατε για τη «ΛΑΡΚΟ». Σας είπαμε ότι σας περιμένουμε, γιατί έχετε κάνει ένα σχέδιο ενός έτους, που δεν θα σας βγει και θέλετε να το πάτε σε πτώχευση, ενώ εμείς είπαμε ότι θέλουμε βιώσιμη, μακροπρόθεσμη επένδυση και στα περιβαλλοντικά. Αν θέλετε, πάμε και στοίχημα.

Μετά μας είπατε για την απολιγνιτοποίηση. Μας θέσατε και ερώτημα.

Εμείς έχουμε δεσμευθεί, κύριε Χατζηδάκη, για το μείζον, που είναι η κλιματική ουδετερότητα. Εμείς κάναμε το πρώτο πανευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που είχε λεφτά από το 2018 και δεν τα χρησιμοποιήσατε. Εμείς μιλήσαμε και για ουδετερότητα και για απανθρακοποίηση με μείωση και του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι με εσάς ότι δεν πάτε ούτε σε αργή ούτε σε γρήγορη απολιγνιτοποίηση. Πάτε στα βράχια. Πάτε χωρίς σχέδιο, για να μην έχει η Ελλάδα απολιγνιτοποίηση. Και δεν έχετε σχέδιο ούτε για τη χώρα ούτε για τις λιγνιτικές περιοχές. Εμείς θέλουμε γρήγορη απανθρακοποίηση και δεν θέλουμε να δεσμεύσετε τη χώρα σε ιδιωτικές  μονάδες φυσικού αερίου.

Βέβαια, αμφισβητήσατε και τον οικολογικό χαρακτήρα της πολιτικής μας, γιατί κάθε μέρα, αν θέλετε, ξεγυμνώνεται το δικό σας περιβαλλοντικό προφίλ με την εκτροπή του Αχελώου, με το ότι εκτός από γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός», τώρα έχετε γίνει και εταιρεία νομικών συμβουλών και τεχνικών συμβουλών, γιατί πήρε μόνο μια μέρα να αξιολογήσετε το business plan της «Ελληνικός Χρυσός», που δεν μας καταθέσατε, αλλά έχουν περάσει δώδεκα μήνες και δεν έχετε σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. Μία μέρα για την «Ελληνικός Χρυσός», δώδεκα μήνες για τους ανθρώπους των λιγνιτικών περιοχών! Καταργείτε τους φορείς «NATURA 2000». Καταργείτε σχεδόν την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Καταργήσατε την περιβαλλοντική επιθεώρηση. Τέλος, κάνατε, πράγματι, για μια ημέρα ανάρτηση ενός νομοσχεδίου, που έλεγε ότι σε ζώνες απολύτου προστασίας επιτρέπονται οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα λατομεία και τα μεταλλεία.

Για όλα αυτά πρέπει να ντρέπεστε, κύριε Χατζηδάκη, γιατί το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς είναι μάλλον να κλείσετε την πόρτα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όμως, περιμένω να δω ποιος θα πάρει την πολιτική ευθύνη για αυτό που αναρτήσατε, για το ότι επιτρέπεται στη ζώνη απολύτου προστασίας να επιτρέπονται εξορύξεις υδρογονανθράκων και μεταλλεία και λατομεία.

Και το πήρατε νύχτα και αυτό είναι πολιτική σας ήττα, κύριε Χατζηδάκη. Περιμένω να δω ποιος θα απολογηθεί.

Ας πάμε όμως λίγο στα θέματα της ΔΕΗ. Πρώτα απ’ όλα τα βάλατε με τον κ. Κόκκαλη, ο οποίος ρωτούσε την Κομισιόν για ποιο λόγο ζητάει έκθεση, η οποία σας βαραίνει, να συνεχίσει η αποεπένδυση των λιγνιτικών του μονάδων, αφού φαίνεται να προκύπτει βάρος από τον φόρο άνθρακα. Και η Κομισιόν απαντάει ότι περιμένει ακόμα την πρόταση της Κυβέρνησης για το πώς θα αποκαταστήσει το σχέδιο αποεπένδυσης, τον ελέφαντα στο δωμάτιο που δεν αποκαλύπτεται.

Μας είπατε ότι «μπαίνει μέσα» η ΔΕΗ. Εμείς δεν θα πούμε πάρα πολλά για τη ΔΕΗ. Τα είπε η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος. Θέλω να πω το εξής: Ή εσείς λέτε την αλήθεια ή ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά τη δήλωση του κ. Στάσση που λέει ότι το 2020 ο επιχειρηματικός σχεδιασμός προβλέπει πωλήσεις 4,6 δισεκατομμυρίων και κερδοφορία προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων -το EBITDA, δηλαδή- 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά, «μπαίνει μέσα» 300 εκατομμύρια η ΔΕΗ ή έχει κέρδη 700 εκατομμύρια ευρώ; Ένας από τους δύο είναι ψεύτης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εσείς είστε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Διαλέξτε, κύριε Χατζηδάκη, αν θα είστε ψεύτης εσείς ή αν θα είναι ψεύτης ο κ. Στάσσης, διότι δεν μπορείτε να κινδυνολογείτε ότι κλείνετε τις μονάδες λόγω του ότι «μπαίνει μέσα» η ΔΕΗ και εδώ ο κ. Στάσσης να μας λέει ότι έχει 700 εκατομμύρια κέρδη.

Αν έχετε δε πράγματι business plan, κύριε Πρόεδρε, σας ενημερώνω ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είμαστε παρόντες εδώ, καταθέτουμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ώστε να μας φέρετε το business plan της ΔΕΗ, που να έχει μέσα και τα φωτοβολταϊκά,  τις αποκαταστάσεις, την «Πτολεμαΐδα V», που δεν έχετε κανένα σχέδιο.

Πείτε μας σας παρακαλώ –σας προκαλώ προσωπικά-, αν έχετε την απαραίτητη ευθιξία ως Υπουργός, με τι καύσιμο, με τι κόστος, με τι επενδύσεις θα λειτουργεί η «Πτολεμαΐδα V», ένα έργο 1,5 δισεκατομμυρίου το 2028. Αλλιώς, δεν μπορεί και εσείς και ο κ. Στάσσης να λέτε ότι κάνετε σωστά τη δουλειά σας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, η οποία περιμένει 1,5 δισεκατομμύρια επένδυση.

Βέβαια, ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να πει πάρα πολλά ψέματα για τη ΔΕΗ. Εμείς αποκαλύψαμε ότι με τις δικές τους κυβερνήσεις χρεώθηκε, με τις δικές μας κυβερνήσεις και μειώθηκε το χρέος και μειώθηκε και το κόστος ενέργειας και υπήρχαν ειδικά εργαλεία για τις κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Χατζηδάκης τι έκανε; Πρώτον, μας έλεγε ότι δεν θέλει να πανικοβάλλει τον κόσμο, αλλά ετοιμαζόμαστε για διακοπές. Μετά μας είπε ότι φοβάται τα μπλακ άουτ. Μετά μας είπε ότι αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η χώρα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι 500 εκατομμύρια στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών και παραγωγών, για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους πολίτες, 500 εκατομμύρια αχρείαστα διότι -προσέξτε- το πρόγραμμα για την εκκαθάριση των τελικών οφειλετών δεν το προχωράνε, το πρόγραμμα για την τιτλοποίηση των οφειλών δεν το προχωράνε, το πρόγραμμα του φυσικού αερίου για τη ΔΕΗ  δεν το προχωράνε και, κατά τ’ άλλα, βγαίνουν και λένε ότι θα έχουν 700 εκατομμύρια κέρδη για να μας πείσουν μετά ότι έχει 300 εκατομμύρια ζημία.

Τελικά, είναι μαθητευόμενοι μάγοι ή  απλά προσπαθούν να μην υπάρχει ούτε ΔΕΗ στη χώρα για να υπάρχουν μόνο τα ιδιωτικά φυσικά αέρια, των οποίων προφανώς εκτός από την «Ελληνικός Χρυσός» είναι ντίλερ και των δικών τους συμφερόντων το Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Διότι όλα αυτά έγιναν στη χώρα μας και οι Θεσμοί τα γνωρίζουν και τα γράφουν, όπως γράφουν και το σύνολο των ανέργων που θα υπάρξουν στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, γιατί εμείς γι’ αυτό αγωνιούμε.

Περιμένουμε να μας δώσετε μια πρόταση, η οποία δεν θα είναι όπως αυτό που κάνατε στη ΔΕΗ να καταργηθεί το ΑΣΕΠ, να απολυθούν σχεδόν όλοι οι διευθυντές, να πάρουν λιμουζίνες τα golden boys, να πενταπλασιαστεί ο μισθός του κ. Στάσση, να έχετε τους δικούς σας ανθρώπους από την αγορά, αλλά τα παιδιά να μην έχουν συλλογική σύμβαση ή οι νέοι επιστήμονες που μπαίνουν. Αυτό είναι το δικό σας εκσυγχρονιστικό σχέδιο ή να υπάρχει ένας ιδιοκτήτης για όλο το φυσικό αέριο στη χώρα, έτσι ώστε να καθορίζονται και οι τιμές του δικτύου, αλλά και οι τιμές της ηλεκτροπαραγωγής με το νέο σχέδιο που υλοποιείτε τώρα;

Κύριε Χατζηδάκη, εμείς θα σας πούμε κλείνοντας ότι χρειάζεται ένα σχέδιο με κινητοποίηση των κοινωνικών εταίρων, όπως σας προτείναμε και το κάναμε εμείς. Εμείς πήγαμε τον Ιούνιο του 2018 εκεί έχοντας εισήγηση, που δεν έχετε, πόρους, που έχετε «παγώσει», και τους κοινωνικούς εταίρους εκεί.

Εσείς κλείσατε σ’ ένα ξενοδοχείο λίγους, αλλά έφυγε η Αυτοδιοίκηση. Γιατί έφυγε η Αυτοδιοίκηση; Έφυγαν οι εργαζόμενοι. Δεν ήταν όλοι αυτοί ΣΥΡΙΖΑ. Μόνος σας μείνατε να συζητάτε με τον κ. Γεωργιάδη για να εξαγγείλετε τις μπουλντόζες του Ελληνικού, που ούτε εσείς καταφέρατε να τις βάλετε ούτε ο κ. Γεωργιάδης. Και γι’ αυτό κρίνεστε.

Οι επενδύσεις πέφτουν, η ανάπτυξη πέφτει και εσείς τι θέλετε να κάνετε; Ιδιωτικό φυσικό αέριο. Όμως, γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τους ανθρώπους, την Ελλάδα, το περιβάλλον.

Το κριτήριο που έχουμε εμείς -και το λέμε ξεκάθαρα- είτε άμυνα κάνουμε στις δικές σας επιθέσεις εις βάρος της χώρας είτε τη δικιά μας προοδευτική πολιτική υλοποιούμε, είναι το εξής: Κανείς να μη μείνει πίσω. Διότι με τη δική σας πολιτική και η χώρα και οι λιγνιτικές περιοχές μένουν πίσω.

Εμείς θέλουμε δίκαιη μετάβαση και για την Ελλάδα, δίκαιη μετάβαση και για τη ΔΕΗ, δίκαιη μετάβαση και για τις λιγνιτικές περιοχές. Γι’ αυτό πρέπει να σας επισημάνουμε ότι έχετε υποτιμήσει και τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, διότι δεν εξασφαλίζετε με το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τα συμφέροντα της χώρας, γιατί παίρνουμε πολύ λιγότερα λεφτά από ό,τι χρειάζεται η περιοχή μας, διότι επιπλέον δεν έχετε και κανένα σχέδιο για να προτείνετε κάτι το συγκεκριμένο.

Είναι κρίμα, κύριε Χατζηδάκη, πολύ κρίμα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας.

Print Friendly, PDF & Email