Οι κινητοποιήσεις πολιτών και οργανώσεων έξω από τη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα πριν ένα μήνα, κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, η σύσσωμη αντίθεση της Αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή και τα ποικίλα κινήματα που αναπτύσσονται από εκείνη τη μέρα, με στόχο την ακύρωση των αντιπεριβαλλοντικών επιλογών του κυρίου Μητσοτάκη, δημιουργούν μία χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας απέναντι στο δυσοίωνο μέλλον που προσπαθεί να διαμορφώσει για το περιβάλλον της Ελλάδας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αποδεικνύουν επιπρόσθετα, ότι η προστασία του περιβάλλοντος την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορονοϊού τίθεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Η σύνδεση της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας με την προστασία της ποιότητας της υγείας και γενικότερα της ζωής στον πλανήτη είναι πλέον ξεκάθαρη. Σε αυτό το αίτημα, απαντήσεις και λύσεις μπορούν να δώσουν μόνο πολιτικές που βασίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην αρχή της κλιματικής ουδετερότητας.

Τα τεράστια ερωτήματα που θέτουν η κλιματική, η υγειονομική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας για την επόμενη μέρα της παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας επιβάλλουν, σε όλους εμάς ως πολίτες, και ειδικότερα στα πολιτικά κόμματα να διεκδικήσουμε την αλλαγή του υφιστάμενου αναπτυξιακού υποδείγματος. Του τρόπου δηλαδή παραγωγής και διανομής του πλούτου με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους και να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής που θα είναι σε συμφωνία με το βιώσιμο μέλλον που οφείλουμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε.

Στον πυρήνα αυτής της στρατηγικής βρίσκεται αφενός η αμφισβήτηση και αντικατάσταση του στείρου οικονομισμού που μάς οδήγησε στα σημερινά περιβαλλοντικά, κλιματικά και κοινωνικά αδιέξοδα και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τις υπόλοιπες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στοχεύουμε στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας, ώστε να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της περιβαλλοντοκτόνας κυβέρνησης Μητσοτάκη και να τις ανατρέψουμε πλήρως, στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Να υψώσουμε μία κοινή ασπίδα για την προστασία του ανεκτίμητης αξίας φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, ως οφείλουμε στη δική μας και στις επόμενες γενιές. Ήρθε η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μέλλον βιώσιμο για ΟΛΟΥΣ.

Print Friendly, PDF & Email