Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Τασούλα, επανέφερε σήμερα το από 14-03-2024 αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον άμεσο προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με θέμα τη διαχείριση υδατικών πόρων και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Η κοινή συνεδρίαση θεωρείται επιβεβλημένη εφόσον αυτή την περίοδο προγραμματίζεται η κύρωση της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και είναι σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας για τη Θεσσαλία. Η συζήτηση του θέματος στη Βουλή ανταποκρίνεται και στο σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ουσιαστική διαβούλευση και συζήτηση για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην ανοικτή και διευρυμένη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών για ένα θέμα που συνδέεται με τις ακραίες και καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και στη συμμετοχή σε αυτή τη συνεδρίαση φορέων από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και ειδικών επιστημονικών φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και εθνικής εμβέλειας μη-κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Θέμα: Επαναφορά αιτήματος για προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την διαχείριση υδάτων και πλημμυρών στη Θεσσαλία

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή επαναφέρω το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τον άμεσο προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, ως κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος με θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και τη διαχείριση υδατικών πόρων στα Υδατικά Διαμερίσματα Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Θεωρούμε ότι ο άμεσος προγραμματισμός της εν λόγω συνεδρίασης είναι επιβεβλημένος εφόσον με βάση τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης επίκειται η κύρωση του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας εντός του Απριλίου. Παράλληλα, στις 12 Απριλίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη  μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας HVA για τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, αιτούμαστε τον άμεσο προγραμματισμό της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών ανταποκρινόμενοι και στο σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για περισσότερη και αμεσότερη διαβούλευση.

Όπως έχει διατυπωθεί στο σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κοινή συνεδρίαση θεωρούμε επιβεβλημένη και αυτονόητη την ακρόαση φορέων τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, καθώς και ειδικών επιστημονικών φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και εθνικής εμβέλειας μη-κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε η συζήτηση να τροφοδοτήσει την πολιτεία με τα καταλληλότερα πορίσματα, λαμβάνοντας υπόψη και το πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία.

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στο παραπάνω αίτημα.

Για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος ΚΟ

Δείτε τα σχετικά έγγραφα εδώ: 05.04.2024_Νέο Αίτημα Σύγκληση Επιτροπών

14-03-2024_Σύγκληση_Επιτροπών_Θεσσαλία

Print Friendly, PDF & Email