Νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσαν, σαράντα επτά (47) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, επανερχόμενοι στο θέμα της δικαστικής εξέλιξης της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στις 11.10.2019, με βάση τα πορίσματα  της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής 2016-2017, η απάντηση του Υπουργείου περιείχε μόνο πληροφορίες για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε νέα ερώτηση, η οποία δεν απαντήθηκε γραπτώς αλλά συζητήθηκε με τη διαδικασία των επίκαιρων στις 23.2.2020.

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν ζήτησε νέα στοιχεία από τις εισαγγελικές αρχές για το θέμα αυτό, επικαλούμενος την απάντηση που είχε σταλεί  στις 4.7.2018 (!!!) από την αρμόδια υπηρεσία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται με τρίτη ερώτηση και σημειώνουν ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει απάντηση, καθώς η επίκληση ενός εγγράφου που συντάχθηκε 1,5 χρόνο πριν (!) δεν αποτελεί ούτε επαρκή ούτε προσήκουσα απάντηση.

Οι πρόσφατα δημοσιευμένοι ισολογισμοί των πολιτικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για το έτος 2018, όπου ο συνολικός δανεισμός των παραπάνω κομμάτων ανέρχεται στα  533 εκατ. ευρώ, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Για αυτό το λόγο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η ανάγκη διερεύνησης  της υπέρογκης δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων αποτελεί χρέος των εκπροσώπων του κοινοβουλίου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων;
  2. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις;
  3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης σε αυτές τις υποθέσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδες αίτημα της κοινωνίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση  των πολιτικών κομμάτων»

Με την υπ’αριθμ.1209/11.10.2019 ερώτηση ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που εκκίνησαν κατόπιν της παράδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας.

Στις 4.11.2019 μας κοινοποιήθηκε η απάντηση του Υπουργείου με την οποία μας διαβιβάστηκε το υπ’ αριθμ.3828/24.10.2019 έγγραφο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο περιλάμβανε πληροφορίες αποκλειστικά για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για δανειοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν συνοδευόταν από κανένα άλλο έγγραφο.

Στη συνέχεια στις 15.11.2019 υποβάλλαμε δεύτερη ερώτηση για με την οποία ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η ερώτηση μας αυτή δεν απαντήθηκε γραπτώς μέσα στην προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής προθεσμία και μετά από αίτησή μας συζητήθηκε μας κατ’ άρθρο 130 παρ.5 του ΚτΒ   στις 23.1.2020.

Κατά την συζήτηση της ερώτησης  ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν ζήτησε νέα στοιχεία από τις εισαγγελικές αρχές για το θέμα αυτό παρά την υποβολή και δεύτερης ερώτησης και την επικείμενη συζήτηση αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής επικαλούμενος την απάντηση που είχε σταλεί  στις 4.7.2018 από την αρμόδια υπηρεσία, ως απάντηση σε  ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποβληθεί στις 26.6.2018.

Στην ως άνω απάντηση, με ημερομηνία 4.7.2018 της Εισαγγελίας του Οικονομικού Εγκλήματος αναφέρεται ότι για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων σχηματίστηκε δικογραφία με βάση την οποία διενεργείται προκαταρτική εξέταση, γεγονός που επικαλέστηκε και ο Υπουργός κατά την συζήτηση της ερώτησης στην Ολομέλεια .

Η επιλογή του Υπουργού να μην ζητήσει νέα ενημέρωση για το θέμα αυτό, αν και υποβλήθηκε και δεύτερη ερώτηση, προκαλεί ερωτηματικά. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση στην ερώτηση μας και η επίκληση ενός εγγράφου που συντάχθηκε 1,5 χρόνο πριν (!) δεν αποτελεί ούτε επαρκή ούτε προσήκουσα απάντηση. Το αντίθετο μάλιστα.

Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε και ζητούμε να πληροφορηθούμε για την εξέλιξη της έρευνας που έχει ξεκινήσει. Οι πρόσφατα δημοσιευμένοι ισολογισμοί του έτους 2018 των πολιτικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους οποίους ο συνολικός δανεισμός τους ανέρχεται σε  533 εκατομμύρια ευρώ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και είναι χρέος των εκπροσώπων του κοινοβουλίου να επιμείνουν στο ζήτημα της διερεύνησης της υπέρογκης δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Επειδή, η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τους Βουλευτές αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και υποχρέωση τους

Επειδή, η Κυβέρνηση και τα όργανα αυτής οφείλουν να ανταποκρίνονται στα μέσα Κοινοβουλευτικού ελέγχου που υποβάλλονται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο

Επειδή, το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στην δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα.

Επειδή, το θέμα αυτό και η ανάδειξη του από τις εργασίες και το πόρισμα της Επιτροπής απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, είναι εύλογη η ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Επειδή, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των ως άνω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων;
  2. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις ;
  3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης σε αυτές τις υποθέσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδες  αίτημα της κοινωνίας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Print Friendly, PDF & Email