Την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης για την άρση της αναδάσωσης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το ζήτημα, προς τον Υπουργό ΠΕΝ. Σε συνέχεια της εξαγγελίας του κυρίου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly over) της Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, που έγινε πρόχειρα, για ένα έργο αμφίβολης χρησιμότητας, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να αιτηθούν την άρση της αναδάσωσης πολλών στρεμμάτων στο δάσος του Σέιχ Σου, αποκαλύπτοντας τις άγριες αντιπεριβαλλοντικές διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η εντολή αυτή της κυβέρνησης κρατήθηκε κρυφή από τους ΟΤΑ της περιοχής και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ότι οι υπηρεσίες που καλούνται να υλοποιήσουν την άρση της αναδάσωσης είχαν κάθετα αντίθετη άποψη το 2011, κατά την διάρκεια της διαβούλευσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης για άρση της αναδάσωσης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2019, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly over) της Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, πρόχειρα και χωρίς ωριμότητα, ενώ ακόμα και η χρησιμότητά της είναι αμφίβολη και σίγουρα δεν έχει προτεραιότητα έναντι άλλων συγκοινωνιακών έργων της Θεσσαλονίκης.

Όπως προκύπτει από απάντηση σε σχετική Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου το συγκεκριμένο έργο δεν εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, και προκρίνεται αναιτιολόγητα από την κυβέρνηση της ΝΔ σε αντίθεση με την ανατολική εξωτερική περιφερειακή οδό, η οποία και ώριμη μελετητικά είναι και θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη.

Από την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου αποδείχθηκε και αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου, που εκδόθηκε το 2012, ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2017, διότι περιλαμβάνει επέμβαση σε αναδασωτέα περιοχή και μάλιστα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης το Σέιχ Σου, που αποτελεί και πνεύμονα της πόλης παράλληλα με τις άλλες πολύτιμες λειτουργίες του (αντιπλημμυρική προστασία, ποιότητα ζωής, αθλητισμός, αναψυχή, καταφύγιο βιοποικιλότητας, κλπ.) Επομένως το έργο δεν έχει σήμερα περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Για να καλυφθεί και αυτή η προχειρότητα, μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να αιτηθούν την άρση της αναδάσωσης πολλών στρεμμάτων  στο δάσος του Σέιχ Σου αποκαλύπτοντας τις άγριες αντιπεριβαλλοντικές διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Η εντολή αυτή της κυβέρνησης κρατήθηκε κρυφή από τους ΟΤΑ της περιοχής και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Και όλα αυτά την στιγμή που η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου που αφάνισε δεκάδες στρέμματα στο δάσος του Σέιχ Σου και έχει εξαγγείλει τη μελέτη αναγέννησης και αποκατάστασης του δάσους αλλά και τη χρηματοδότηση έργου για την αναγέννηση και αποκατάστασή του.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες που καλούνται να υλοποιήσουν την άρση της αναδάσωσης είχαν κάθετα αντίθετη άποψη το 2011, κατά την διάρκεια της διαβούλευσης της ΑΕΠΟ του έργου που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Επίσης πολλοί επιστημονικοί φορείς της πόλης και καθηγητές του ΑΠΘ έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα εναντίον της λεωφόρου fly over, αναδεικνύοντας την αδυναμία της να επιλύσει τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που θα δημιουργήσει στην πόλη και τους κατοίκους της.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα επιτρέψει την άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα απειλώντας ευθέως το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για χάρη μιας πρόχειρης εξαγγελίας του πρωθυπουργού; Ποια συμφέροντα οδηγούν την κυβέρνηση να υποτιμήσει την ανάγκη αναγέννησης και αποκατάστασης του Σέιχ Σου, για την οποία έχει δεσμευτεί, αλλά αντίθετα να προχωρήσει σε υλοτόμηση δεκάδων στρεμμάτων στο Σέιχ Σου για ένα συγκοινωνιακό έργο που δεν είναι στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας;
  2. Θα συνυπογράψει της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο, που έχει από το 2017 ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Φάμελλος Σωκράτης

Print Friendly, PDF & Email