ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι απουσιάζει ο αρμόδιος Υπουργός. Ο αρμόδιος Υπουργός με βάση την κατανομή αρμοδιοτήτων για τη δασική πολιτική και τα θέματα περιβάλλοντος είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να ξεφύγει ή να αποφύγει κάτι. Πάντως, ο κ. Οικονόμου είναι Υφυπουργός -έχω το ΦΕΚ του ορισμού των αρμοδιοτήτων του-  δεν έχει αρμοδιότητα στα θέματα δασικής πολιτικής και ο κ. Χατζηδάκης είναι ο μόνος Υπουργός από το επιτελείο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να γνωρίζω αν η Βουλή έχει κάποια επιστολή ή τον λόγο ή την αιτία ή την αφορμή εξαιτίας της οποίας λείπει ο Υπουργός και αποφεύγει αυτήν την απάντηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η δασική πολιτική είναι από τις σημαντικότερες για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση των δασών και τον συσχετισμό δάσους, βιοποικιλότητας και κλιματικής αλλαγής. Νομίζω ότι εκατομμύρια δαπανώνται στη δασική πολιτική, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν στα δάση, από αυτήν εξαρτώνται οι πυρκαγιές, η ανθρώπινη ζωή.

Έχουμε πληρώσει φόρο αίματος από τις πυρκαγιές και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ένας Υπουργός απουσιάζει από τη συζήτηση για το δικό του θεσμικό αντικείμενο, για το δικό του χαρτοφυλάκιο.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μας ενημερώσετε αν υπάρχει έγγραφο που αιτιολογεί την απουσία του Υπουργού, ποια είναι η δραστηριότητα που τον κωλύει να παρουσιάζεται σήμερα εδώ. Νομίζω ότι μετά τον Αμαζόνιο, μετά τις πυρκαγιές στη Σιβηρία, μετά τα μεγάλα προβλήματα και ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ αναφέρθηκε στον συσχετισμό πυρκαγιών και κλιματικής κρίσης, είναι απαράδεκτο ο αρμόδιος Υπουργός να μην είναι εδώ. Θα ήθελα να γνωρίζω θεσμικά αν υπάρχει αιτιολογία ή πρόφαση για την απουσία του Υπουργού και εάν δύναται ο κ. Οικονόμου να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, γιατί γνωρίζω ότι δεν έχει το χαρτοφυλάκιο. Δεν αφορά τον κ. Οικονόμου η ερώτηση αυτή.

Κατ’ αρχάς, κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι είναι ψεύτικο το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης. Εάν η Κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για το περιβάλλον, θα έπρεπε ο αρμόδιος Υπουργός να είναι εδώ και να τοποθετηθεί, γιατί το ζήτημα των πυρκαγιών είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, ιδιαίτερα το ζήτημα της δασικής πολιτικής.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η απουσία του Υπουργού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η χώρα μας έχει πλέον μια συγκεκριμένη διαδρομή για τα θέματα της δασικής πολιτικής και οφείλει η Κυβέρνηση να την εφαρμόσει. Υπάρχει εθνική στρατηγική από τον Νοέμβριο του 2018 για πρώτη φορά στη χώρα μας, που συνδέει τα θέματα της προστασίας με τα θέματα του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και τις εργασίες της υπαίθρου.

Σε αυτήν τη στρατηγική η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή -συζητήθηκε δύο φορές- τοποθετήθηκε θετικά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, λοιπόν, ότι το 60% της χώρας μας αφορά στον δασικό χώρο, στα δασικά οικοσυστήματα, το πρώτο σχέδιο το οποίο συγκροτήθηκε και κυρώθηκε εντός της δασικής στρατηγικής είναι το τριετές σχέδιο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, το οποίο, σε συνδυασμό με το πόρισμα της επιτροπής Goldammer, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 5 Ιουλίου του 2019.

Προέβλεπε ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, με χρηματικούς πόρους, αλλά και με τεχνικά εργαλεία των δασικών υπηρεσιών. Μάλιστα 140 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν την εφαρμογή σχεδίων από εκσυγχρονισμένες πλέον διαχειριστικές μελέτες, μιας και έχουμε ήδη προχωρήσει στην κύρωση νέων προδιαγραφών, με πρόσληψη πεντακοσίων πενήντα επιστημόνων -δασολόγων και δασοπόνων- που θα επιβλέψουν αυτές τις διαχειριστικές μελέτες αυτές, αλλά και θα στελεχώσουν τα τμήματα προστασίας και με νέα τεχνικά εργαλεία, όπως είναι ο εντοπισμός των κρίσιμων περιοχών, π.χ. των hotspots, που κινδυνεύουν περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και ειδικά εργαλεία και σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς στη μεικτή ζώνη δάσους – κατοικίας, με πιλοτικές εφαρμογές σε τρεις περιοχές της Ελλάδας. Όλα αυτά έχουν δημοσιευτεί σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο, αν θέλετε, μπορώ να καταθέσω.

Περιλαμβάνεται επίσης η ενημέρωση, η προετοιμασία της κοινωνίας, η ευαισθητοποίηση, αλλά και ο σχεδιασμός σχεδίων εκκένωσης, μαζί με την πρώτη υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε για τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με σύγχρονα εργαλεία, όπως είναι η τελεπισκόπηση, τα GIS και η παραγωγή νέων τεχνολογικών προϊόντων που δίνουν εργασία και προοπτική στην ύπαιθρο και στα νέα παιδιά.

Μετά, λοιπόν, την παραδοχή του Πρωθυπουργού στο βήμα του ΟΗΕ ότι η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμη ως προς το μέγεθος, την επικινδυνότητα, την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών και συνδέεται με την περίπτωση στο Μάτι, όπου θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση -και κλείνω, κυρία Πρόεδρε- ότι ο Υπουργός πρόσφατα στο Δασολογικό Συνέδριο δεν αναφέρθηκε καθόλου ούτε στην εθνική στρατηγική ούτε στο σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών.

Το ερώτημα, λοιπόν, τώρα, που λήγει η αντιπυρική περίοδος, είναι αν η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σχέδιο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών ή θα αφήσει απροστάτευτα τα δάση και τις Δασικές Υπηρεσίες, χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους, όπως τόσα χρόνια έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ.

Σχετικά με τις πυρκαγιές στο Μάτι, μιας και αρχίζει έτσι η ερώτηση, απλώς θέλω να θυμίσω ότι η ίδια η πυρκαγιά οφείλεται προφανώς και στην κλιματική αλλαγή. Βέβαια, πυρκαγιές γίνονταν και πριν την έξαρση του φαινομένου. Τα θύματα είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν πρόβλημα διαχείρισης της ίδιας της πυρκαγιάς.

Για να πάω στη συγκεκριμένη ερώτηση, τον Νοέμβριο του 2018 εγκρίθηκε η εθνική στρατηγική για τα δάση. Απ’ ό,τι βλέπω εδώ πέρα, υπογράφηκε το πρώτο σχέδιο δράσης εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής δύο μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου -στις 25- και δημοσιεύθηκε στις αρχές του Ιουλίου του 2019. Αυτά τα οποία προβλέπονται μέσα στο σχέδιο πράγματι είναι χρήσιμα γενικώς. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Φοβάμαι, όμως, ότι για αρκετά από αυτά ήταν λίγο αργά τον Ιούλιο για να τεθούν σε εφαρμογή και να προλάβουμε πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι του 2019. Ορισμένα από αυτά θέλουν προφανώς προετοιμασία και ωριμάνσεις. Και οι μελέτες και τα έργα απαιτούν ωρίμανση από πριν.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που κάναμε εμείς είναι ότι ζητήσαμε από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων τότε, τον Ιούλιο, όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση, να μας γνωστοποιήσουν τι μέτρα θα ήθελαν να λάβουμε με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που αναφέρατε. Θυμίζω ότι πρόκειται για 60 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια είναι για το 2019. Ορισμένες δασικές υπηρεσίες απάντησαν και σε εφαρμογή αυτών που απάντησαν οι δασικές υπηρεσίες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις. Συνολικά πρόκειται περίπου για 600 χιλιάδες από τα 20 εκατομμύρια. Ήταν προφανώς αργά.

Εν πάση περιπτώσει, όσον αφορά στις προσλήψεις, εγώ βλέπω εδώ ότι υπάρχει από το 2016 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου μας προς τον τότε Υπουργό, τον κ. Φάμελλο, με το οποίο ζητούσε πεντακόσιες προσλήψεις δασικών. Το 2019 είχαν περάσει τρία ή τριάμισι χρόνια περίπου από τότε που εγκρίθηκαν προσλήψεις με το έγγραφο το οποίο αναφέρατε. Ήταν, επίσης, λίγο αργά. Δηλαδή όλη αυτή την τριετία-τετραετία τι γινόταν; Η τότε κυβέρνηση αγνοούσε τελείως τα δάση, δεν είχε δασική πολιτική; Είχε, υποθέτω, αλλά δεν είναι κάνει τα συγκεκριμένα πράγματα.

Εν πάση περιπτώσει, με βάση το εθνικό σχέδιο δράσης και το πρώτο σχέδιο που βρήκαμε εμείς, του Ιουλίου, προχωράμε στη σύνταξη ενός προγράμματος και για έργα και για μελέτες και για προσλήψεις. Όμως, αυτό θέλει κάποιο χρόνο. Θα φροντίσουμε εγκαίρως να έχει γίνει ό,τι μπορεί να γίνει μέσα στον διαθέσιμο χρόνο για το 2020.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Κυρία Πρόεδρε, εγώ θα επαναλάβω και προς την Έδρα -ελπίζω να το ακούσει ο κύριος Υπουργός- ότι ζητάμε να ακούσουμε τον λόγο για τον οποίο απουσιάζει ο κ. Χατζηδάκης, τον λόγο για τον οποίο δεν ήρθε ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει για τη δασική πολιτική. Η δική σας ελλιπής γνώση του αντικειμένου δεν οφείλεται στη θέση σας, δεν οφείλεται σε εσάς προσωπικά. Οφείλεται στον ρόλο και στο ΦΕΚ αρμοδιοτήτων, διότι ήδη από την πρώτη απάντησή σας έχω κατανοήσει ότι δεν έχετε καταλάβει σε τι αναφερόμαστε. Θα σας υπενθυμίσω λίγο καλύτερα.

Δεν αναφερόμαστε στον απολογισμό του 2019, κύριε Οικονόμου. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό, ούτε σας ζήτησα πόσα λεφτά διατέθηκαν το 2019. Εγκρίθηκε ένας προϋπολογισμός 140 εκατομμυρίων με πεντακόσιες πενήντα προσλήψεις, διακόσιες μόνιμες και τριακόσιες πενήντα ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας για επιστήμονες για την επόμενη τριετία.

Αυτό που σας ρωτούμε, λοιπόν, επειδή έληξε η αντιπυρική περίοδος, είναι τι έχετε προγραμματίσει, ώστε του χρόνου να έχουμε τα στελέχη και τον προϋπολογισμό στις υπηρεσίες και αν θα υλοποιηθεί η στρατηγική και η πολιτική πρόσληψης, που είναι σε ΦΕΚ πράγματι τον Ιούνιο, όχι για να υλοποιηθεί τον Ιούνιο, αλλά για να υλοποιηθεί όλο το 2019, ώστε να είμαστε το 2020 έτοιμοι.

Είναι προληπτική η ερώτησή μας. Για την πρόληψη σας ρωτούμε, δεν σας ρωτούμε για τον απολογισμό ούτε πουθενά στην ερώτησή μου φαίνεται το θέμα του απολογισμού.

Ας διευκρινίσουμε, όμως, κάποια πράγματα. Τι περιλαμβάνεται, λοιπόν, στο σχέδιο αυτό; Με νέα διαχειριστικά εργαλεία, με GIS, με τηλεσκοπικές μεθόδους και με δορυφορική επεξεργασία να προχωρήσουν νέες διαχειριστικές μελέτες σε όλα τα δάση της Ελλάδας, όπως ζήτησαν οι δασικές υπηρεσίες, για να γίνει η εθνική στρατηγική, διότι έγινε από κάτω προς τα πάνω, ώστε να έχουμε οργανωμένες υλοτομίες, αντιπυρικές ζώνες, δασική οδοποιία, καθαρισμό υπορόφου και δασών και περιπολίες. Έτσι είναι το σχέδιο πρόληψης.

Όμως, σε ποιο υπόβαθρο ερχόταν αυτή η πολιτική από το 2018 στο 2019, όπως αναφέρατε; Ερχόταν, πράγματι, σε ένα υπόβαθρο όπου υπήρχε μείωση πόρων και προσωπικού, καθυστέρηση και έλλειψη του εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών, απαξίωση των δημοσίων Δασικών Υπηρεσιών από τα κόμματα του μνημονίου, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και ελλιπή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι αποδείξεις είναι ότι από τα 85 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό δασικών υπηρεσιών του 2008, το 2014 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός των Δασικών Υπηρεσιών. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Εμείς αποφασίσαμε και εξασφαλίσαμε πόρους για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. Θα το κάνετε; Αυτό σας ρώτησα.

Δεύτερον, από έξι χιλιάδες διακόσια στελέχη το 2000, πέσαμε στα πέντε χιλιάδες εκατόν τριάντα στελέχη το 2006 και στα δύο χιλιάδες εννιακόσια στελέχη το 2014. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Θα κάνετε τον προγραμματισμό προσλήψεων που εμείς εγκρίναμε και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε βάλει στον προγραμματισμό; Διακόσιες θέσεις δασολόγων-δασοπόνων πρέπει να προκηρυχθούν φέτος με ΑΣΕΠ. Θα το κάνετε; Είναι απλή η ερώτησή μου.

Ταυτόχρονα, για να μη λέτε ότι δεν κάναμε τίποτα, εμείς προχωρήσαμε το πρόγραμμα των δασικών χαρτών.

Ξέρετε, κύριε Οικονόμου, και από την επιστημονική σας αφετηρία, ότι σαράντα χρόνια η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνησε.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, ένα κοινωφελές πρόγραμμα –και θέλω απάντηση επ’ αυτού- όπου πέντε χιλιάδες εξήντα έξι εργαζόμενοι καθάρισαν για δύο χρόνια τα δάση της χώρας μας. Ερώτηση: Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα; Είναι απλές οι ερωτήσεις. Αυτό περιλαμβάνεται στην ερώτησή μου.

Επικαιροποιήσαμε διαχειριστικές μελέτες, φέραμε την εθνική στρατηγική στη Βουλή και υπογράψαμε το σχέδιο αυτό στο οποίο αναφέρεστε κι εσείς ως πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Κάνατε μία ερώτηση εν τη ρύμη του λόγου γιατί δεν υλοποιήσαμε προσλήψεις το 2016. Μάλλον ήσασταν σε άλλη χώρα, κύριε Οικονόμου. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει περιορισμό προσλήψεων με βάση κανόνα «ένα προς δέκα» και μετά «ένα προς πέντε» και με το που η χώρα βγήκε από τα δεσμά του μνημονίου, με δική μας πρωτοβουλία και με δική μας Κυβέρνηση και όχι με την Κυβέρνηση που υπηρετείτε εσείς σήμερα, αμέσως απελευθερώθηκε ο προγραμματισμός και εντάξαμε στον προγραμματισμό τις διακόσιες θέσεις, μόλις άνοιξε αυτή ευκαιρία και η δυνατότητα για τη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι το εξής: Αυτές τις δυνατότητες που εξασφαλίσαμε όλοι οι Έλληνες με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τις υλοποιήσει ή θα μας γυρίσει σε ένα τέταρτο μνημόνιο που θα απαγορεύσει και τις προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες; Σας ρώτησα, λοιπόν, αν θα προχωρήσετε τον προγραμματισμό που εμείς δώσαμε τη δυνατότητα να έχει η χώρα μας.

Η πρόληψη και ο περιορισμός των συμβάντων των πυρκαγιών είναι κρίσιμο θέμα για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για το περιβάλλον. Δεν μπορεί να υποτιμάται ιδιαίτερα με την απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος. Έχω την αίσθηση ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μόνο το οποίο έχει στο πολιτικό του ενδιαφέρον είναι να ξεπουλήσει ενεργειακούς τομείς και παραγωγικούς φορείς που έχει το Υπουργείο. Για τα θέματα του περιβάλλοντος έχει μια περίεργη υποτίμηση. Τους φορείς του δικτύου NATURA 2000 θέλει να τους δώσει στις περιφέρειες. Το θέμα του περιορισμού του πλαστικού το έδωσε σε ένα ίδρυμα! Είναι απίστευτο πώς εκχωρεί τομείς πολιτικού σχεδιασμού το Υπουργείο! Αναφορικά με τα δάση δεν έρχεται ο Υπουργός να απαντήσει και στέλνει τον Υφυπουργό χωροταξίας. Είναι  πολύ σημαντικό το αντικείμενό σας, συνδέεται με τις χρήσεις γης, αλλά όχι με τη δασική πολιτική.

Εμείς από την άλλη μεριά σχεδιάσαμε ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα –και ολοκληρώνω- που για πρώτη φορά θα είχε τρία πιλοτικά έργα πρόληψης πυρκαγιών στη μεικτή ζώνη δάσους-κατοικίας το καλοκαίρι του 2020.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πολύ απλό. Θα δώσετε τα 140 εκατομμύρια ευρώ που είναι εγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον τακτικό προϋπολογισμό; Θα προσληφθούν οι διακόσιοι εργαζόμενοι και οι τριακόσιοι πενήντα ΙΔΟΧ; Θα συνεχίσει το πρόγραμμα πυροπροστασίας; Θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε το καλοκαίρι του 2020 τρία πιλοτικά έργα σε μεικτή ζώνη δάσους-κατοικίας, για να μην έχουμε νέο Μάτι;

Κύριε Υφυπουργέ, μόνο με την πρόληψη προχωράμε. Με υπεκφυγές και με απουσία Υπουργών από πολιτικό αντικείμενο δεν προχωράει η Ελλάδα.

Με συγχωρείτε για τον χρόνο, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Παρ’ όλα αυτά, κύριε συνάδελφε, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση έστειλε εκπρόσωπο για να απαντήσει στην ερώτησή σας και δεν έμεινε αναπάντητη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αλίμονο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πολύ.

Γι’ αυτό που είπατε για την απουσία του κ. Χατζηδάκη και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα περιβαλλοντικά, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας, αλλά δεν έχετε δίκιο. Απλώς, ο κ. Χατζηδάκης σήμερα είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πείτε μας ποια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν έχει σημασία αυτό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πώς δεν έχει σημασία;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μα, δεν είναι αυτό το θέμα της ερώτησης. Να ρωτήσετε τον κ. Χατζηδάκη, όταν έρθει. Είναι σύνηθες φαινόμενο να μην έρχεται ο Υπουργός, αλλά να έρχεται ένας Υφυπουργός, έστω κι αν δεν είναι άμεσα αρμόδιος για το θέμα. Ούτως ή άλλως, η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι οριζόντια.

Προφανώς στον βαθμό που γίνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έκτακτα και επείγοντα. Πρέπει να το δει κανείς συνολικά, σε κάποιο βάθος χρόνου και με στατιστικά στοιχεία. Δεν μπορείς να το εφαρμόσεις σε μια μεμονωμένη περίπτωση.

Τώρα, βλέπω εδώ ότι η δεύτερη ερώτησή σας από τις δύο αναφέρεται στο 2019. Λέει, δηλαδή, τι δράσεις θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση εντός του 2019.

Για να υλοποιήσεις κάποιες δράσεις, πέραν των προσλήψεων, για τις άδειες, χρειάζεται μια ωρίμανση.

Προχωρούμε, λοιπόν, όπως σας είπα και προηγουμένως, στην κατάρτιση ενός συνολικού προγράμματος που προβλέπει και τον εντοπισμό των αναγκαίων μέτρων αντιπυρικής προστασίας, δασοπονικών μελετών κ.λπ. και στην ωρίμανση αυτών των αναγκαίων μέτρων σε συνεργασία με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, που είναι και οι άμεσα αρμόδιες. Προχωρούμε, όπως σας είπα. Τους έχουμε ζητήσει ήδη να μας κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις και καταρτίζουμε ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο πολύ γρήγορα θα προωθηθεί.

Εγώ δεν βλέπω γιατί δεν καταρτίστηκε το πρώτο σχέδιο δράσης που λέγατε αμέσως μετά τον Νοέμβριο του 2018, όταν εγκρίθηκε η εθνική στρατηγική για τα δάση. Από τα μνημόνια των τριών μνημονιακών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαμε το καλοκαίρι του 2018. Από τότε είχαν περάσει αρκετοί μήνες, είχε πάψει το πρόβλημα με τις προσλήψεις. Εξάλλου, οι προσλήψεις δεν είχαν καταργηθεί, ήταν θέμα προτεραιοτήτων. Ήταν ένα ερώτημα, για παράδειγμα, αν θα προσλαμβάνεις καθαρίστριες ή αν θα προσλαμβάνεις δασικούς.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εσείς θα τους προσλάβετε αυτούς; Τι απαντάτε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μια στιγμή, σας απαντάω. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω κατ’ αντιστοιχίαν της ερώτησης σας.

Εσείς υπαινιχθήκατε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσληψης. Υπήρχε. Απλώς, προτιμήσατε να προσλάβετε κάποια στελέχη σε κάποια άλλα αντικείμενα. Ήταν επιλογή σας. Δεν είναι ότι δεν μπορούσατε.

Επίσης, θα μπορούσατε μέσα στο μισό 2018 και το μισό 2019 να είχατε προχωρήσει σε προσλήψεις.

Εν πάση περιπτώσει, είναι προφανές ότι είναι καθυστερημένο δύο μέρες πριν τις εκλογές να φέρνετε πρώτη φορά ένα σχέδιο για το θέμα. Σας απάντησα ότι εμείς το προωθούμε, επεξεργαζόμενοι και βελτιώνοντας το. Αυτή είναι η κατάσταση.

Για τους δασικούς χάρτες έχετε απόλυτο δίκιο. Και ο Υπουργός ο ίδιος το έχει αναγνωρίσει και εγώ. Ασφαλώς ήταν μια σημαντική επιτυχία της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Print Friendly, PDF & Email