Αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του Δήμου Βόλβης με επικεφαλείς τον Σωκράτη Φάμελλο βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα επισκέφθηκαν σήμερα την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχωρι, όπου την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέρθηκαν κυρίως από τη Μόρια, 720 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας που κατασκευάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πληροί όλες τις προϋποθέσεις διαμονής και υγιεινής. Η αδράνεια και οι εμμονές της ΝΔ, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, δεν επέτρεψαν τους πρώτους μήνες την αποφόρτιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τη δημιουργία δομών φιλοξενίας.

Η δομή σήμερα λειτουργεί με πληρότητα υποδομών αλλά, υπάρχει ανάγκη επίλυσης των επειγόντων ζητημάτων συγκοινωνίας και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα,  συγκοινωνία είναι απαραίτητη για την πρόσβαση των προσφύγων τόσο σε υπηρεσίες υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης όσο και σε αγορά τροφίμων. Επιπλέον απαιτείται άμεσα, η εγκατάσταση δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία καθυστερεί με άμεση ανάγκη για γενικό ιατρό, παιδίατρο και γυναικολόγο.

Φυσικά το θέμα της μη απόδοσης ΑΜΚΑ είναι μεγάλο εμπόδιο για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων και τη χορήγηση φαρμάκων. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των φιλοξενουμένων αλλά και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των προσφύγων στις υπηρεσίες ασύλου και να επιταχύνει στα θέματα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των διαδικασιών ένταξης που ακολουθούν.

Στη δομή φιλοξενείται μεγάλος αριθμός παιδιών, 150 από τα οποία πρέπει άμεσα να αποκτήσουν πρόσβαση σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ πρέπει να δημιουργηθεί δομή προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείο εντός της δομής. Αυτό πρέπει να είναι και το επόμενο μέλημα της κυβέρνησης.

Τέλος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα στελέχη του τομέα προσφυγικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη μόνιμη και συνεχή στήριξη της δομής.

Print Friendly, PDF & Email