Ο αγροτικός κόσμος θίγεται από τα σοβαρά λάθη, τις αρνητικές επιλογές και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης στην αγροτική πολιτική, κάτι που αποδεικνύεται έντονα στην τελευταία προβληματική καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων που έχει αναστατώσει όλους τους αγρότες δήλωσε από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την επίσκεψη του με τον τομεάρχη και αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, και Γ. Παπαηλιού και τους Ο. Τελιγιορίδου, πρώην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Φ. Κουρεμπέ από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μετά το πέρα της συνάντησης με τη διοίκηση και εργαζόμενους του οργανισμού ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά δήλωσε:

«H σημερινή μας επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν αναδεικνύει και αποδεικνύει την έντονη ανησυχία που έχουμε για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας και για την πορεία των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εξασφαλίσει την έγκαιρη και διαφανή διαδικασία των επιδοτήσεων, έτσι ώστε κάθε αγρότης να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του και να υπάρχει μια στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των επαγγελματιών του κλάδου.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να επιστρέφουμε σε προβλήματα του παρελθόντος που συνδέονται με σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την τελευταία πληρωμή πολύ μεγάλη ανησυχία στους αγρότες, αλλά και ένα άσχημο κλίμα στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει σοβαρότατες ευθύνες για την ελλιπή διαπραγμάτευση που έκανε για τη νέα ΚΑΠ, αλλά και για την ελλιπή πληροφόρηση προς τον αγροτικό κόσμο για τις συνθήκες και τις εξελίξεις που αντιμετωπίζει. Τα χαρακτηριστικά της χρηματοδότησης, δηλαδή το ύψος των επιδοτήσεων που μειώνονται, αλλά και η αλλαγή των κανόνων, έχουν κρυφτεί από τους αγρότες. Αυτό έγινε για να συντηρηθεί το προεκλογικό κλίμα.

Έχουμε επίσης σοβαρότατες ανησυχίες για το στρατηγικό σχέδιο των ενισχύσεων που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην ΕΕ, αλλά και άλλα προβλήματα που δημιουργεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ με πολλές αλλαγές διοικήσεων, καρατομήσεις στελεχών αλλά και σοβαρότατα ελλείμματα τα τελευταία χρόνια στις αναθέσεις και τις συμβάσεις.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη στήριξη στον αγροτικό κόσμο, και αυτό δεν εξασφαλίζεται με τις επιλογές της. Χρειαζόμαστε σίγουρα αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, που δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά πετάει πολλές φορές την μπάλα στην εξέδρα, γιατί θέλει να κρύψει και ο σημερινός υπουργός τις ευθύνες του. Για άλλα θέματα ο κ. Αυγενάκης ξέρει να παίρνει άμεσες πρωτοβουλίες. Όπως τον εκβιασμό που έκανε στους παραγωγούς της Θεσσαλίας εν όψη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για να στηρίξει τον κ. Αγοραστό.

Οφείλει να αναλάβουν και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αυγενάκης τις ευθύνες τους. Πρέπει οι αγρότες να είναι ενήμεροι για το καθεστώς των ενισχύσεων. Πρέπει να στηριχθεί πραγματικά ο πρωτογενής τομέας . Πρέπει να ενισχυθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, χρειαζόμαστε αυτόν τον φορέα γιατί χρειαζόμαστε το θεσμό, με την επάρκεια, με τα ψηφιακά εργαλεία, με τον εκσυγχρονισμό, με επαρκή στελέχωση, έτσι ώστε να στηρίξει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα.

Θέλουμε μια άμεση πρόταση για την αναμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου, αλλά και την πραγματική ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.».

Print Friendly, PDF & Email