ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περί καθυστέρησης από την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) και η εντολή του για την άμεση ενεργοποίηση των σχετικών μέτρων και την επίσπευση στην απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν προκηρυχθεί, δείχνουν ότι δεν  έχει αντιληφθεί τις ανάγκες του κλάδου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι το ΕΠΑΛΘ εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, κατάφερε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, επιτυγχάνοντας το στόχο ν+3 όσο και το στόχο του πλαισίου επίδοσης για το 2018.

Συνοπτικά η νέα Κυβέρνηση παρέλαβε από τη προηγούμενη, ενεργοποίηση του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων σε 389 εκ. Ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74 % της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος και αφορά στην ενεργοποίηση 19 μέτρων, καθώς και πληρωμές που ανέρχονταν στα 66 εκ. Ευρώ και αντιστοιχούν στο 13 % της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος.

Όσον αφορά στην πρόοδο της υλοποίησης του ΕΠΑΛΘ για το 2019, το ύψος των πληρωμών που δώσατε εντολή να υλοποιηθεί, προέρχεται από τις ενταγμένες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΠΑΛΘ 2014-2020 δεν γίνονται με εντολές που φέρεται να δίνουν οι Υπουργοί, αλλά με έργα, που θα βοηθήσουν τον κλάδο να υλοποιήσει τα μέτρα στα οποία έχει ήδη ενταχθεί.

Επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρότι εξασφάλισε την χρηματοδότηση της υλοποίησής του action plan για την αλιεία από το ΕΠΑΛΘ, σε συνεργασία και με την ΚΤΠ ΑΕ, αλλά εσείς δεν έχετε ακόμη υλοποιήσει καμία δράση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Πότε θα ενεργοποιήσει τα εναπομείναντα Μέτρα και ιδιαίτερα το Μέτρο που αφορά στην αποζημίωση των αλιέων, από ζημιές που υφίστανται στο αλίευμα, από τα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά.

2) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την υλοποίηση του action plan για την αλιεία, που αποτελεί αιρεσιμότητα του Προγράμματος και υπάρχει κίνδυνος απώλειας Κοινοτικών πόρων.

3) Πως προετοιμάζεται για τη σύναψη της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, το οποίο αποτελεί και αυτό αιρεσιμότητα για το ΕΠΑΛΘ.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αποστόλου Ευάγγελος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Κάτσης Μάριος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Print Friendly, PDF & Email