ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τον Ν. Ηρακλείου»

Στις 10/1/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τον Ν. Ηρακλείου (περιοχές Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδας, Αρχανών, Αστερουσίου, Βιάννου) με τρίμηνη καταληκτική προθεσμία. Έκτοτε, έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις, η πρώτη επεκτείνοντας τον περιθώριο υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας έως τις 27/5/2019, η δεύτερη έως τις 10/7/2019, η τρίτη έως τις 31/10/2019.

Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι μέσα σε 10 μήνες έχουν υποβληθεί δηλώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας που προσεγγίζουν το ποσοστό του 40% των εμπράγματων δικαιωμάτων ολόκληρου του Νομού στις παραπάνω περιοχές. Σημειώνεται ότι παρότι το Υπουργείο έχει προβεί πρόσφατα σε παρατάσεις για άλλες υπό κτηματογράφηση περιοχές κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου παρότι δεν είχαν υποβληθεί δηλώσεις ούτε καν για τα μισά γεωτεμάχια του Νομού.

Δεδομένου του ότι πλήθος συμπολιτών μας δεν διαθέτει τίτλους για τα περιουσιακά του στοιχεία και άρα η κατοχύρωση της εμπράγματης ιδιοκτησίας γίνεται μέσα από την υποβολή δηλώσεων στη βάση της χρησικτησίας, γίνεται εμφανής η αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές του νομού Ηρακλείου. Παράλληλα καθίσταται επιτακτικό το Υπουργείο και η Ελληνικό Κτηματολόγιο να προβούν σε παρεμβάσεις που να διευκολύνουν την διαδικασία κατοχύρωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων καθώς και σε δράσεις επικοινωνίας ώστε να αυξηθεί το ποσοστό δηλώσεων στα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία στις περιοχές υπό κτηματογράφηση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Προτίθεστε να δώσετε περαιτέρω παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για το νομό Ηρακλείου (περιοχές Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδας, Αρχανών, Αστερουσίου, Βιάννου);
  • Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις περιοχές υπό κτηματογράφηση;

         

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Φάμελλος Σωκράτης

Print Friendly, PDF & Email