ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Στήριξη όλων των κτηνοτρόφων (και) με την καταβολή, σε τρεις δόσεις, αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών

Η πυρκαγιά της 10ης Σεπτεμβρίου του 2016 στη Θάσο, επέφερε μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους του νησιού. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε (Α.Π.: 467/138466)  τη στήριξη όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων (και) με την καταβολή, σε τρεις δόσεις, αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών.

Όμως, σύμφωνα με καταγγελία των κτηνοτρόφων του Θεολόγου (ορεινό χωριό του νησιού με πλούσια κτηνοτροφική δραστηριότητα), μόλις 13 άτομα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των δικαιούχων του βοηθήματος, τον οποίο κατήρτισε, χωρίς να ενημερώσει- ως όφειλε- όλους τους δυνητικά δικαιούχους,  ο τέως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού. Μάλιστα, στην έγγραφη καταγγελία τους αναφέρουν ότι «στη σχετική λίστα που απέστειλε [ο πρόεδρος του ΤΣ Θεολόγου]  κρυφά προς την αντίστοιχη Υπηρεσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης φρόντισε να περιλάβει στις τρεις πρώτες θέσεις  τρία από τα μέλη της οικογένειας […] αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ασκούν σταβλισμένη κτηνοτροφία και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται το παραπάνω βοήθημα».

Οι κτηνοτρόφοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, που τελικώς επικύρωσε ο ΕΛΓΑ, και που πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, δεν έχουν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις του βοηθήματος και κινδυνεύουν να μην λάβουν ούτε την τρίτη, δυσχεραίνοντας περισσότερο τη θέση τους.

Επειδή, η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της Θάσου.

Επειδή, αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης του βοηθήματος.

Επειδή, μετά την πυρκαγιά, οι κτηνοτρόφοι δίνουν έναν τεράστιο αγώνα επιβίωσης και κάθε βοήθημα ανακουφίζει τον ταλαιπωρημένο κλάδο της Κτηνοτροφίας.

Επειδή, η πολιτεία έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει ισόνομα και δίκαια όλους τους πολίτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να εξετάσει τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων;
  2. Προτίθεται να καταβάλει την τρίτη δόση στους δικαιούχους κτηνοτρόφους;
  3. Στην περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, προτίθεται να δικαιώσει και να εντάξει τους αποκλεισμένους κτηνοτρόφους στη λίστα καταβολής, όχι μόνο της τρίτης, αλλά και των προηγούμενων δύο δόσεων του βοηθήματος;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Αραχωβίτης Σταύρος

Φάμελλος Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Πούλου Γιώτα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χαρίτου Δημήτριος

Print Friendly, PDF & Email