Τη διασφάλιση των θέσεων, των όρων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων στην υπό ιδιωτικοποίηση, με απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ, ΔΕΠΑ Υποδομών ζητούν τριάντα ένα (31) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την κατάθεση σχετικής ερώτησης, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Επισημαίνουν ότι η απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να πουλήσει σε έναν μόνο ιδιώτη τις μετοχές της ΔΕΠΑ Υποδομών, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στην ενέργεια, αποτελεί μια επιζήμια επιλογή  για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει, μέσα σε μνημόνιο, να διατηρήσει το δίκτυο φυσικού αερίου υπό δημόσιο έλεγχο. Υπενθυμίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει τους εργαζόμενους τουλάχιστον για μια 5ετία διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους και τις συλλογικές τους συμβάσεις, κατά τον ομαλό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της εμπορίας και των υποδομών φυσικού αερίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν συγκεκριμένα να μάθουν ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της συλλογικής σύμβασης, τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και εάν του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιβάλει συλλογική σύμβαση ή έστω μεταβατική ώστε να εξασφαλίζεται για όλους τους εργαζόμενους η εργασία, η αμοιβή και το αμετάθετο, δεδομένων και των αναγκών επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές που ήδη εργάζονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα : «Θα εξασφαλιστούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στη μη επωφελή για το δημόσιο συμφέρον, πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών;»

Η απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να πουλήσει σε έναν μόνο ιδιώτη τις μετοχές της ΔΕΠΑ Υποδομών, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στην ενέργεια, αποτελεί μια επιζήμια επιλογή  για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει, μέσα σε μνημόνιο, να διατηρήσει το δίκτυο φυσικού αερίου υπό δημόσιο έλεγχο.

Η διαδικασία πώλησης είναι σε εξέλιξη καθώς έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές που είναι σε φάση αξιολόγησης αλλά, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Μέσα στα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, προκύπτουν επιπλέον σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τύχη του προσωπικού της ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των όρων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σχετικά με τα ανωτέρω καθώς και για τη δυνατότητα συνέχισης της εργασίας τους στις περιοχές που παρέχουν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους, κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την πανελλαδική πλέον εμβέλεια της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Επειδή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι είχαν προστατευτεί για μια 5ετία διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους και τις συλλογικές τους συμβάσεις στον ομαλό διαχωρισμό της εμπορίας και των υποδομών φυσικού αερίου.

Επειδή οι εργαζόμενοι είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη των εταιρειών και δεν επιτρέπεται η εταιρική μετεξέλιξη και οι λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης να αποβαίνουν εις βάρος τους.

Επειδή η λειτουργία της ΔΕΠΑ Υποδομών ως ιδιωτικό μονοπώλιο πέρα από το δημόσιο συμφέρον και το χαμηλό κόστος σύνδεσης των πολιτών στο δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις θέσεις και τους όρους εργασίας στην εταιρεία.

Επειδή η εργασία είναι δικαίωμα και οι όροι της οφείλουν να αναβαθμίζουν τη ζωή των εργαζομένων

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Υποδομών («ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.», «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.» και «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.») και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για αυτό;
  2. Εξασφαλίζεται και με ποιον τρόπο η συνέχιση της συλλογικής σύμβασης, οι αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Υποδομών;
  3. Θα επιβάλει το Υπουργείο συλλογική σύμβαση ή έστω μεταβατική ώστε να εξασφαλίζεται για όλους τους εργαζόμενους η εργασία, η αμοιβή και το αμετάθετο, δεδομένων και των αναγκών επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές που ήδη εργάζονται;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email