ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση ανάγκη πλήρωσης των κενών σε Μονάδες Υγείας του Νομού Ηλείας

Είναι γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των δομών της δημόσιας υγείας στη Χώρα μας. Υπήρξαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η προκήρυξη νέων θέσεων ιατρών (μονίμων και επικουρικών), νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.

Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, για τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, με την αριθ. 11086/20-5-19, με θέμα «Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, κλάδου Ε.Σ.Υ.», αποφασίστηκε για την Οργανική Μονάδα Πύργου (ΑΔΑ: 7ΝΔ946907Ε-ΔΨΖ) η πλήρωση έξι θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ (2 Επιμελητές Β’ Παθολογίας, 1 Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής, 1 Επιμελητής Β΄ Νεφρολογίας, 1 Επιμελητής Β΄ Μαιευτικής-Γυναικολογίας, 1 Επιμελητής Β΄ Ορθοπεδικής).

Για τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, με την αριθ. 4147/21-5-19, με θέμα «Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, κλάδου Ε.Σ.Υ.», αποφασίστηκε για την Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας (ΑΔΑ: ΨΜ0Ο4690ΒΠ-0ΜΒ), η πλήρωση τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ (1 Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής, 1 Επιμελητής Β΄ Ορθοπεδικής, 1 Επιμελητής Β΄ Καρδιολογίας).

Εξάλλου, με την προκήρυξη 2Κ/2019, στο Νομό Ηλείας προκηρύχθηκαν 19, επιπλέον, θέσεις διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού (13 θέσεις για την Οργανική Μονάδα Πύργου και 6 θέσεις για την Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας).

Δυστυχώς, η διαδικασία για τις ανωτέρω προκηρύξεις έχει παγώσει, παρά τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ελλείψεως προσωπικού στις ανωτέρω οργανικές μονάδες, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν, οριστικά, με τις μετακινήσεις μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων. Αξίζει να αναφερθεί, πέραν όλων των υπολοίπων προβλημάτων, ότι έντονο ζήτημα παρουσιάζεται στην Παθολογική Κλινική των Οργανικών Μονάδων του Νοσοκομείου, εφόσον στην Οργανική Μονάδα Πύργου υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί και υπάρχουν 4, ακόμα, κενές θέσεις, ενώ στην Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας υπηρετεί 1 ιατρός και υπάρχουν 3, ακόμα, κενές θέσεις. Εκτός αυτού, σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν σε οργανικές θέσεις και σε άλλες ειδικότητες.

Ανάγκη επαρκούς στελέχωσης, εκτός από τις κεντρικές μονάδες, έχουν και τα Κέντρα Υγείας του νομού, όπως το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, το οποίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω της απόστασής του από τα αστικά κέντρα.

Σχετικά με το Νοσοκομείο Κρεστένων, και τη δρομολογημένη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, έχουν παραληφθεί τα τεύχη δημοπράτησης και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής χρηματοδότησης και της έναρξης του διαγωνισμού υλοποίησης. Πρόκειται για μια μονάδα που θα προάγει τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δομής παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Επειδή η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας βασίζεται, στο μεγαλύτερο βαθμό, στο επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.

Επειδή την τελευταία τετραετία είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας.

Επειδή οι ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας (Οργανική Μονάδα Πύργου και Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας) παρουσιάζονται αυξημένες.

Επειδή η μέθοδος της μετακίνησης μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων δεν επιλύει τα σοβαρά προβλήματα.

Επειδή το έργο δημιουργίας της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Κρεστένων έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο έχει ανασταλεί η διαδικασία των ανωτέρω προκηρύξεων για τις Οργανικές Μονάδες Πύργου και Αμαλιάδας, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός  για την πλήρωση των θέσεων και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Σε περίπτωση εναλλακτικού σχεδιασμού, ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προκήρυξη 2Κ/2019, γιατί καθυστερεί, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της συγκεκριμένης προκήρυξης;
  3. Πότε θα προσληφθούν και θα τοποθετηθούν οι επιτυχόντες των ανωτέρω προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη;
  4. Θα παραμείνει ο κανόνας προσλήψεων 1:1 στη δημόσια υγεία ή θα τον μετατρέψει η κυβέρνηση σε 1:5, όπως στελέχη της ανέφεραν προεκλογικά, γυρίζοντας μας σε μνημονιακές εποχές;
  5. Θα ολοκληρωθούν οι απομένουσες ενέργειες, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Κρεστένων;
  6. Υπάρχει η πρόθεση για δημοσίευση νέων προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων μονίμων ιατρών για τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας; Θα υπάρξει μέριμνα να συμπεριληφθεί σε αυτές και ο Νομός Ηλείας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος

Αναγνωστοπούλου Σία

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη            

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Print Friendly, PDF & Email