ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

ΘΕΜΑ: «Διάσωση της εταιρείας Creta Farms»

Εδώ και μήνες επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά στην λειτουργία της επιχείρησης Creta Farms που απασχολεί περίπου 850 εργαζόμενους.

Στις 22/7/2019 ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημέρωσε με δελτίου τύπου του υπουργείου ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι, υπέγραψαν Memorandum of Understanding (MoU) με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, δεσμευόμενοι σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένη διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Στο δελτίου τύπου αναφερόταν ότι «… διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και υπάρχει προσδοκία ότι με την ανάπτυξη της εταιρείας θα δημιουργηθούν πολλές περισσότερες».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση διάσωσης της εταιρείας δείχνουν στην επικράτηση μιας συγκεκριμένης εταιρείας στη διεκδίκηση της Creta Farms ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ενημέρωση – πληροφόρηση – διαβεβαίωση για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων καθώς και για την κάλυψη των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει εμπλοκή μεταξύ τραπεζών και της εταιρείας Creta Farms όσο αναφορά την εξυγίανση της εταιρείας. Συγκεκριμένα οι τράπεζες παρεμποδίζονται από το να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν στην εταιρεία από τους υφιστάμενους κύριους μετόχους. Κάτι τέτοιο αποτελεί εμπόδιο για την εξυγίανση της εταιρείας και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της και το μέλλον των εργαζομένων της.

Επειδή η συνέχιση της λειτουργία της επιχείρησης με την διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι σημαντική για τους εργαζόμενους και για τον κλάδο τροφίμων της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υπάρχει κίνδυνος άμεσης παύσης εργασιών της εταιρείας λόγω των δυσκολιών που εντοπίζονται στην εξεύρεση συνολικής βιώσιμης επιχειρηματικά λύσης;
  2. Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή; Η νέα διοίκηση της εταιρείας που θα προκύψει εγγυάται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας της εταιρείας, χωρίς μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων;

 

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Νικόλαος

Βασιλικός Βασίλειος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης   Θάνος

Σκουρλέτης  Παναγιώτης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος  Σωκράτης

Print Friendly, PDF & Email