ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΠΑΜΘ»

Όπως γνωρίζετε έχει από καιρό δρομολογηθεί η κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου από τη ΔΕΔΑ με τον πρώτο διαγωνισμό προμηθειών να έχει προκηρυχθεί.

Με τον Ν. 4643/2019 (Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ) αποφασίσατε μεταξύ άλλων την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ, με κίνδυνο να ανατραπεί ο  παραπάνω σχεδιασμός και να επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι της ΠΑΜΘ.

Επειδή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σηκώνει το βάρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που καθιστά τη χώρα ενεργειακή πύλη, καθώς από αυτήν διέρχονται ήδη ή αναμένεται να διέλθουν υπερεθνικοί αγωγοί φυσικού αερίου, ενώ οι κάτοικοί της, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, παρουσιάζουν υψηλότατους δείκτες ενεργειακής φτώχειας.

Επειδή ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δυνατότητα γεωγραφικής επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου με δωρεάν ή χαμηλό κόστος εγκατάστασης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και με χαμηλά τιμολόγια.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ ο χαμηλότοκος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Θα προχωρήσουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ και η κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, όπως σήμερα έχουν σχεδιαστεί στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ;

-Πώς θα διασφαλιστεί η διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την κάλυψη της επέκτασης σε όλες τις περιοχές και για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βασιλικός Βασίλειος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσείν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Print Friendly, PDF & Email