ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ,κ  Υπουργούς: 

1. Οικονομικών

2. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

 

Θέμα: «Πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;»

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καταρτίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1676/Τεύχος Β’/14 Μαΐου 2019). Υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον τότε Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.

Η ΚΥΑ καταρτίστηκε στη βάση διάταξης του άρθρου 51 του Νόμου 4609/2019, που ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου 2019 διαμορφώνοντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντελήφθη πλήρως τα προβλήματα των εφημερίδων και προέβη άμεσα και ουσιαστικά σε λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επιτρέψει στις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης απρόσκοπτα, ως πυλώνας της πολυφωνίας και του δημοσίου διαλόγου.

Στα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής: Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022). Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017). Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Επειδή το πρόγραμμα βασίζεται σε ασφαλή κριτήρια και σε διαφανείς διαδικασίες ένταξης και στοχεύει στην ενίσχυση των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, άρα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Επειδή από την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει παρέλθει διάστημα αρκετών μηνών, όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την υλοποίηση του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Για ποιο λόγο ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος;

-Πότε προτίθενται να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλλιόπη 

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσείν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email