ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

 

Θέμα: Στον αέρα το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων

Έπειτα από τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης που οδήγησαν στην ανάκληση της ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας με συνολικά 6.000.000 ευρώ για το 2019, όπως την είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4609/2019 (άρθρο 51) και την υπ. αριθμ. 107/2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄2355/18.06.2019), φαίνεται ότι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης μπαίνει και ο περιφερειακός Τύπος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια διάταξη του ν.4609/2019 (άρθρο 51),  και την υπ. αριθμ. 78/2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1676/14.05.2019), προγραμμάτισε την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων, περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων. Το πρόγραμμα αυτό ήταν τετραετούς διάρκειας, αφορούσε την περίοδο 2019-2022, και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχονταν σε 4.000.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά 16.000.000 ευρώ δηλαδή για την τετραετία.

Η εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού Τύπου και της πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών, αποτελεί πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας. Η ύπαρξη λειτουργικών ημερήσιων και εβδομαδιαίων, τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων, οι οποίες αναδεικνύουν τοπικά θέματα, απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας.

Γι’ αυτό ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σχεδίασε την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, με συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια, όπως η υποχρέωση των επιχειρήσεων να είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του πρώην Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζομένους τους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και η ενίσχυσή τους να είναι ανάλογη του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης που απασχολεί καθεμιά.

Η διαδικασία μετά τις εκλογές πάγωσε από τη νέα κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε κατατέθηκε από 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η υπ’ αριθμ. 2487/10.12.2019 Ερώτηση με θέμα:  «Πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;».

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι ανατρέπει τη δρομολογούμενη ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, με ανυπολόγιστες συνέπειες που αφορούν την ίδια τη βιωσιμότητα του κλάδου. Χαρακτηριστικές είναι οι από 18/12/2019 ανακοινώσεις  τόσο του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων όσο και της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, όπου ζητούν μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση όχι μόνο να μην παγώσει την δρομολογούμενη ενίσχυση, αλλά να την ξεκινήσει άμεσα.

Επειδή ο κλάδος του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, όπως και ο έντυπος Τύπος εν γένει,  αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και μακροχρόνιας κρίσης, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των πωλήσεων.

Επειδή το ζήτημα της ενίσχυσης της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον κλάδο των περιφερειακών και τοπικών, εντύπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι ζήτημα πλουραλισμού και Δημοκρατίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να αναθεωρήσουν την στάση τους και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της υπ. αριθμ. 78/2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1676/14.05.2019) εντός του 2019, με αξιοποίηση του αντίστοιχου κονδυλίου των 4.000.000 ευρώ για το έτος 2019 που δεσμεύει η ΚΥΑ;
  2. Υπάρχει η πρόθεση να τροποποιηθούν τα κριτήρια ένταξης στο μέτρο ενίσχυσης που αναφέρονται στην ως άνω ΚΥΑ και, αν ναι, με ποιους θα διαβουλευθείτε τα κριτήρια;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κάτσης Μάριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσσα

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Print Friendly, PDF & Email