ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Τρόπος Λειτουργίας και Υποστελέχωση ΔΟΑΤΑΠ»

Με τον ν. 3328/2005 ιδρύθηκε ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), στην θέση του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, με  σκοπό την αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής και την παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση στην ημεδαπή και αλλοδαπή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η λειτουργία του εν λόγω οργανισμού έχει καταστεί δυσχερής, καθώς οι καθυστερήσεις στην αναγνώριση πτυχίων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το ένα έτος. Παρόλο που η κατάθεση των αιτημάτων και των δικαιολογητικών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τον Μάιο του 2019, με μέριμνα της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του φόρτου και των καθυστερήσεων στην κατάθεση, η παροχή πληροφοριών για την πορεία των αιτημάτων γίνεται μόνο αυτοπροσώπως ή μέσω της ιστοσελίδας online πορεία αίτησης(http://62.103.84.30/search.php), αφού δεν λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του οργανισμού. Όπως είναι φυσικό, η επικοινωνία με τον Οργανισμό είναι πολύ δύσκολη για όσους ζουν εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ και το παραπάνω site δεν ενημερώνεται συχνά και επαρκώς, ώστε να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος  σε ποιο διάστημα θα διεκπεραιωθεί το αίτημά του.

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΔΟΑΤΑΠ έχει μείνει «ακέφαλος», καθώς η τριετής θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει του ΦΕΚ 592/4-11-2019, έχει λήξει, προκαλώντας και άλλες καθυστερήσεις.

Όσον αφορά το προσωπικό, η Υπουργός σε απάντησή της σε ανάλογη κοινοβουλευτική ερώτηση παραδέχεται το «αντικειμενικό γεγονός της υποστελέχωσης του ΔΟΑΤΑΠ γενικά και ειδικότερα της υπηρεσίας των ειδικών εισηγητών (σήμερα υπηρετούν συνολικά οκτώ (8) ειδικοί εισηγητές, από τους 21 προβλεπόμενους)». Αν και έχει προηγηθεί η προκήρυξη 3963/2019, με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, για  5 νέες θέσεις ειδικών εισηγητών, είναι φανερό από τους χρόνους που απαιτούνται για την έκδοση των αναγνωρίσεων  πτυχίων ότι το πρόβλημα παραμένει.

Επειδή, η έγκαιρη αλλά και έγκυρη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής  είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για τους αποφοίτους ώστε να ενταχθούν γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Επειδή, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΑΤΑΠ είναι αντιμέτωποι τόσο με την δυσαρέσκεια των πολιτών, λόγω των καθυστερήσεων, όσο και με τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων

Επειδή,  η ταλαιπωρία των αποφοίτων που απευθύνονται στον ΔΟΑΤΑΠ είναι τεράστια ενώ οι καθυστερήσεις συχνά ξεπερνούν το ένα έτος.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην διεκπεραίωση των αιτημάτων αναγνώρισης πτυχίων των αποφοίτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής;
  2. Πώς σκοπεύει να επιλύσει το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΔΟΑΤΑΠ;
  3. Πόσες είναι οι εκκρεμούσες αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίων και ποιο το χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσής τους;
  4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ ΔΟΑΤΑΠ και πολιτών;

 

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 Αβραμάκης Ελευθέριος

 Αλεξιάδης Τρύφων

 Αμανατίδης Ιωάννης

 Αυγέρη Θεοδώρα

 Βαρδάκης Σωκράτης

 Βασιλικός Βασίλειος

 Βέττα Καλλιόπη

 Γκαρά Αναστασία

 Γκιόλας Ιωάννης

 Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 Καρασαρλίδου Φρόσω

 Καφαντάρη Χαρά

 Λάππας Σπυρίδων

 Μάλαμα Κυριακή

 Μάρκου Κωνσταντίνος

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Μπάρκας Κωνσταντίνος

 Μωραΐτης Θάνος

 Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 Παπανάτσιου Κατερίνα

 Πέρκα Θεοπίστη

 Πούλου Γιώτα

 Σαντορινιός Νεκτάριος

 Σαρακιώτης Ιωάννης

 Σκουρλέτης Πάνος

 Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 Σκούφα Μπέττυ

 Τελιγιορίδου Ολυμπία

 Τζούφη Μερόπη

 Τσίπρας Γιώργος

 Φάμελλος Σωκράτης

 Φίλης Νικόλαος

 Φωτίου Θεανώ

 Χαρίτου Δημήτρης

 Χρηστίδου Ραλλία

 Ψυχογιός Γιώργος

Print Friendly, PDF & Email