Αίτημα για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των Λιγνιτικών Περιοχών της Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κατέθεσαν οι Τομεάρχες και Αναπληρωτές Τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, Α. Χαρίτσης, Π. Πέρκα και Χ. Μαμουλάκης.

Στο αίτημά τους οι βουλευτές αναφέρουν την ανάγκη συνεδρίασης της Επιτροπής, τηρούμενων όλων των υγειονομικών περιορισμών, προκειμένου να τοποθετηθούν οι βουλευτές και οι κοινοβουλευτικές ομάδες και να κατατεθούν απόψεις τόσο για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για το οποίο η ανοικτή δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όσο και για τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης τα οποία πρέπει να καταθέσει η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση των αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το αίτημά τους επισημαίνουν αφενός, την ύψιστη σημασία της ουσιαστικής συζήτησης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, που ήδη πλήττονται από τη βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, και αφετέρου, τη δημοκρατική υποχρέωση να συζητηθεί το θέμα αυτό με διαφάνεια στη Βουλή, καθώς σε άλλα, αντίστοιχης σπουδαιότητας ζητήματα, η κυβέρνηση έχει αποφύγει τη συζήτηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Κοιν.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γραφείο Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Συζήτηση επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Στις 10 Νοεμβρίου τ.ε. έληξε η ανοικτή δημόσια διαβούλευση, μέσω διαδικτύου, για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας της άμεσης απολιγνιτοποίησης με απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης έως το 2023, και έως το 2028 (Πτολεμαϊδα V). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο Σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία η χώρα οφείλει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή προς έγκριση, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.

Με δεδομένη την ύψιστη σημασία της τελικής διαμόρφωσης του Σχεδίου για το μέλλον αλλά και για το παρόν των λιγνιτικών περιοχών, και τα υφιστάμενα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητεί τον προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, καθώς και τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης.

Αποτελεί θέμα μεγάλης κρισιμότητας και δημοκρατικής έκφρασης η τοποθέτηση των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων επί των προτάσεων της κυβέρνησης για τις λιγνιτικές περιοχές, με δεδομένο ότι αυτές ήδη βιώνουν, εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας, και τις επιπτώσεις της παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Καθώς στόχος  της συνεδρίασης είναι η διαμόρφωση μιας πρότασης για την πραγματικά δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, θεωρούμε επιβεβλημένο η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί πριν από την υποβολή των Σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τηρουμένων φυσικά όλων των υγειονομικών περιορισμών.

Με εκτίμηση

Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Χαρίτσης, Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Θ. Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ X. Μαμουλάκης, Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Print Friendly, PDF & Email