Την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με αφορμή την ολιγωρία στα έργα πυροπροστασίας αλλά και διαχείρισης του Σέιχ-Σου και των περιαστικών δασικών εκτάσεων της Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν ακόμα μία φορά με ερώτησή τους στη Βουλή όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Θεσσαλονίκης. Η ερώτηση με θέμα: «Επικίνδυνη αδιαφορία της κυβέρνησης για την πυροπροστασία και υποχρηματοδότηση για τη προστασία του  Σέιχ Σου και της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης» κατατέθηκε χθες μετά από καταγγελίες τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, με πρωτοβουλία του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παρ’ όλες τις επανειλημμένες οχλήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τον συνεχή κοινοβουλευτικό έλεγχο, η αντιπυρική περίοδος που επίσημα ξεκίνησε την 1η Μαΐου βρήκε τις δασικές υπηρεσίες σημαντικά υποστελεχωμένες, με ελλιπή χρηματοδότηση και σοβαρές αδυναμίες στην αποτελεσματική διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν, αναποτελεσματική συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, αντιθέσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες αλλά και ανεπάρκεια μέσων και κονδυλίων για την πυροπροστασία.

Η κατάσταση στο περιαστικό δάσος χαρακτηρίζεται επικίνδυνα εύφλεκτη, καθώς μέρος των υλοτομημένων κορμών και τα υπολείμματα υλοτομίας και κλαδέματα των τελευταίων δύο ετών παραμένουν συσσωρευμένα μέσα στο δάσος σε τεράστιες ποσότητες, ξεραμένα πια, αποτελώντας επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο δασόκτημα του Ωραιοκάστρου. Οι επανειλημμένες παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει οδηγήσει στην κινητοποίηση των Δήμων και των αρμόδιων Υπηρεσιών και παρακολουθούμε ένα πινκ-πονγκ ευθυνών.

Από την άλλη, τα μεγάλα προβλήματα των πρόσφατων πυρκαγιών (Σχίνος-Κορινθία-Αττική) γεννούν ανησυχία. Ενώ για άλλες περιοχές της Ελλάδας ανακοινώνονται πρόσθετοι πόροι καθαρισμού των δασών και αποτροπής των πυρκαγιών, όπως 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα περιαστικά δάση της Αττικής, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης εδώ και ένα περίπου χρόνο το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Κυβέρνηση αν θα στελεχώσει επιτέλους τις δασικές υπηρεσίες, αν θα χρηματοδοτήσει έργα πυροπροστασίας, αν θα ελέγξει τους Δήμους για την αξιοποίηση των κονδυλίων που έλαβαν για πυροπροστασία, αν θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος ζητούν την χρηματοδότηση άμεσου καθαρισμού του Σειχ Σου και του δασοκτήματος Ωραιοκάστρου από υπολείμματα και κλαδέματα και την υπόλοιπη επικίνδυνη καύσιμη ύλη ώστε να διασωθεί το δάσος και να αποτραπεί μια περιαστική πυρκαγιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2. Εσωτερικών

3. Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Επικίνδυνη αδιαφορία της κυβέρνησης για την πυροπροστασία και υποχρηματοδότηση για τη προστασία του  Σέιχ Σου και της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης»

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο παρατηρείται ανυπαρξία δασικής πολιτικής της Κυβέρνησης και επικίνδυνη «ανεμελιά» σχετικά με τη προστασία του δασικού κεφαλαίου της  χώρας και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Έτσι, ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από 1η Μαΐου, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης  για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών γενικότερα, όπως καταγγέλλεται και από  το Σύλλογο Δρομέων Υγείας  σε ρεπορτάζ του ιστότοπου GR Times, “…  εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο τα κλαδέματα απλά συσσωρεύονται ,  “…μέσα στα μονοπάτια και στις ρεματιές, οι ποσότητες είναι τεράστιες. … και πλέον έχουν γίνει στοίβες, έχουν ξεραθεί και αποτελούν την καλύτερη καύσιμη ύλη,… με αποτέλεσμα σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς, αυτή θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος να επεκταθεί τάχιστα, ενώ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί.”

Παρατηρείται σοβαρή δυσλειτουργία μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης που δηλώνουν αντιθέσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες αλλά και ότι δεν έχουν προσωπικό και τα κονδύλια πυροπροστασίας δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Ίδια εικόνα επικρατεί και στο δασόκτημα του Ωραιοκάστρου .

Επειδή ο Υπουργός Περιβάλλοντος  σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με το ίδιο θέμα στις 08.03.21, παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για να καλύψουν  φέτος τις απαιτήσεις του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης για τη φροντίδα του Σέιχ Σου.

Επειδή την ίδια στιγμή διατίθενται στους Δήμους σημαντικά ποσά στο πλαίσιο της πυροπροστασίας (ΑΔΑ617Ρ46ΜΤΛ6-ΝΧ5) και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σ. Πέτσας υπέγραψε κατανομή από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων» ποσού ύψους 1.490.000,00 € σε Συνδέσμους Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Επειδή όπως υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τον μηχανισμό αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών “…και το Σειχ Σου μας απασχολεί, μας δημιουργεί μια αγωνία και μια ανησυχία παρά τους καθαρισμούς που έχουν γίνει”.

Επειδή δυστυχώς έχουμε πληθώρα ήδη πυρκαγιών με τη σπουδαιότερη να καίει αυτή τη στιγμή και να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Επειδή οι δασικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες  και δεν καλύπτονται σε χρηματοδότηση.

Επειδή πριν την καταστολή υπάρχει η πρόληψη που κοστίζει 10 φορές λιγότερο από την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς και σώζει το δάσος

Επειδή το Σειχ Σου είναι δάσος  περιαστικό  και η περιφρούρησή του συνδέεται άμεσα με την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Επειδή μετά τη φωτιά δεν υπάρχει  χώρος για “συγγνώμη”.

Ερωτώνται  οι  κ.κ. Υπουργοί

  1. Ποια μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς πρόκειται  να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση?
  2. Ελέγχει και με ποιο τρόπο την αξιοποίηση  των κονδυλίων που οι Δήμοι παίρνουν για πυροπροστασία?
  3. Πως χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια του 2020 από τους Δήμους τους εμπλεκόμενους με δασικές εκτάσεις στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης?
  4. Θα χρηματοδοτήσει έστω και τώρα, άμεσα, τον καθαρισμό του Σειχ Σου και του δασοκτήματος Ωραιοκάστρου από υπολείμματα και κλαδέματα και την υπόλοιπη επικίνδυνη καύσιμη ύλη?
  5. Θα χρηματοδοτήσει τις Διευθύνσεις δασών για άμεση πρόσληψη εποχικού έμπειρου προσωπικού για φύλαξη και δασοπροστασία?
  6. Θα στελεχώσει πότε και με πόσα στελέχη τις δασικές υπηρεσίες?

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Ζαχαριάδης Κώστας

Αμανατίδης Γιάννης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Τριανταφυλίδης Αλέξανδρος

Print Friendly, PDF & Email