Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ολοκληρωμένο πόρισμα για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, μετά τη διήμερη περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ρόδο, αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), Σωκράτη Φάμελλο, τον Γραμματέα της ΚΟ, Διονύση Καλαματιανό, πρώην βουλευτές και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, καθώς και τις συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Ρόδου.

Εξέφρασαν το σεβασμό και έδωσαν συγχαρητήρια σε όλες και όλους που ανέλαβαν δράση απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν για πολλές μέρες το νησί με αυταπάρνηση και πολλές φορές εθελοντικά και με ανεπαρκή εξοπλισμό.

Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αξιολόγηση της διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στο να προστατεύει επαρκώς η Πολιτεία τους πολίτες και τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναπλήρωση του ελλείμματος στο τοπικό προϊόν και στο εισόδημα που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου.

Χρειάζεται παράλληλα η  καταγραφή των ζημιών και η διαμόρφωση των επιδοτήσεων αποκατάστασης για πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις. Απαιτείται ακόμη η επιδότηση των δραστηριοτήτων/επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) για το (διαφορικό) κόστος/ζημία της περιόδου διακοπής λειτουργίας λόγω των πυρκαγιών.

Στην αποζημίωση πρέπει να περιλαμβάνεται και η απώλεια αγροτικού και γεωργικού κεφαλαίου ενώ, σε όλα τα μέτρα πρέπει να υπάρχει ρήτρα εξασφάλισης της απασχόλησης.

Ως προς την πρόληψη και τη διαχείριση της πυρκαγιάς εντοπίστηκαν δύο σοβαρά  θεσμικά προβλήματα:

-η χωρίς σχέδιο και χωρίς στελέχωση μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 από τον κ. Μητσοτάκη  και με τον τρόπο που υλοποιήθηκε δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στις υπηρεσίες

-η συγκρότηση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το 2021 επίσης χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς στελέχωση των αντίστοιχων δομών σε Περιφέρειες και Δήμους

Εντοπίστηκαν επίσης: καθυστέρηση το 2019-2021 των έργων πρόληψης, διακοπή το 2019 του προγράμματος δασοπροστασίας, πάγωμα των προσλήψεων δασολόγων και μη ολοκλήρωση των αντιπυρικών σχεδίων στη Ρόδο μέχρι σήμερα λόγω της αποδυνάμωσης της δασικής υπηρεσίας.

Στο πεδίο της πυρόσβεσης εντοπίστηκε έλλειψη προσωπικού, έλλειψη και παλαιότητα εξοπλισμού, αδυναμίες συντονισμού, υστέρηση στη στήριξη και την αξιοποίηση των εθελοντών. Η στρατηγική της εκκένωσης και η τακτική οι πυρκαγιές να σβήνουν στη θάλασσα είχε πολύ αρνητικό αποτύπωμα στο φυσικό κεφάλαιο του νησιού. Κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες απαιτήσεις η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί έγκαιρο σωστό σχεδιασμό και να υλοποίηση με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.

Απαιτείται άμεσα η πολιτεία να επενδύσει σε προσωπικό και σε έργα στους τομείς της πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας, της πολιτικής προστασίας, των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Η απουσία στελέχωσης της πολιτικής προστασίας σε Περιφέρεια και Δήμο είναι τεράστια.

Οι πυρκαγιές έπληξαν δύο από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση της Ρόδου, την ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών και το περιβάλλον. Οι όροι αυτοί, ασφάλεια και περιβάλλον, είναι ταυτόχρονα όροι και προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής, αλλά και πόρος για την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Επιβάλλονται λοιπόν ισχυρές επενδύσεις της πολιτείας στο πεδίο της ασφάλειας και στο πεδίο του περιβάλλοντος.

Ως προς το περιβάλλον απαιτείται να γίνει άμεσα η κήρυξη αναδασωτέων στις καμένες δασικές εκτάσεις και να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι μελέτες για την αντιδιαβρωτική, αντιπλημμυρική προστασία στις δασικές εκτάσεις, από τη δασική υπηρεσία και να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν τα έργα.

Η ενίσχυση της ασφάλειας και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος πρέπει να γίνουν σε καθεστώς δημόσια διαχείρισης και όχι με την παραχώρηση των δασών σε ιδιώτες από τον κ. Σκυλακάκη.

Τέλος το πόρισμα θέτει δύο ακόμα σοβαρότατα ζητήματα:

-Την εκτεταμένη παραβατικότητα και αυθαιρεσία στους δημόσιους χώρους και στη ζώνη του αιγιαλού με καταπάτηση δημόσιων χώρων, αυθαίρετα που δεν κατεδαφίζονται, έλλειψη αδειών λειτουργίας καταστημάτων, παραβίαση αρχαιολογικού νόμου, απουσία μισθώσεων, κλπ. Η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους γρήγορα.

-Βασικό εργαλείο της επόμενης ημέρας πρέπει να γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός που καθυστερεί και οδηγεί στην σπατάλη φυσικών πόρων χωρίς σχέδιο. Ο πολεοδομικός χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει πλέον και τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, την κλιματική προσαρμογή, την κλιματική ουδετερότητα, την ψηφιακή οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η επόμενη ημέρα της Ρόδου πρέπει να ξεκινήσει με πράσινες πρωτοβουλίες όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή και η χωριστή συλλογή οργανικών, η ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά και οι ενεργειακές κοινότητες με ΑΠΕ.

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εδώ Πρόταση για Ρόδο_16_08_2023

Print Friendly, PDF & Email