Ερώτηση με θέμα «Κίνδυνος παύσης λειτουργίας του καταστήματος ΕΛΤΑ στο Ζαγκλιβέρι Ν. Θεσσαλονίκης» υπέβαλαν, σήμερα, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δώρα Αυγέρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, από τις αρχές του 2020, πολλά υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα κλείνουν ή υπολειτουργούν, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην ύπαιθρο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του πληθυσμού της υπαίθρου, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ηλικιωμένων και συνταξιούχων και όλου του αγροτικού πληθυσμού, που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη για τις υποθέσεις τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το υποκατάστημα Ζαγκλιβερίου το οποίο στελεχώνεται πλέον, από ένα μόνο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό δύο ημέρες την εβδομάδα και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τους είκοσι δύο (22) οικισμούς της περιοχής ευθύνης του. Υπάρχει δε διάχυτη ανησυχία στην περιοχή ότι το υποκατάστημα θα είναι το επόμενο που θα κλείσει, αφήνοντας μια μεγάλη περιοχή χωρίς κάλυψη, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα το νέο πλάνο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ στη χώρα.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν:

  1. Θα προχωρήσει η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Ζαγκλιβερίου ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός από την διοίκηση των ΕΛΤΑ και το Υπουργείο για παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος και τι προτίθεται να κάνει για να αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο;
  3. Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ και πότε αυτό θα παρουσιαστεί;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ερώτηση

Προς τους κ. κ.  Υπουργούς

1. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

2. Οικονομικών

Θέμα: Κίνδυνος παύσης λειτουργίας του καταστήματος ΕΛΤΑ στο Ζαγκλιβέρι Ν. Θεσσαλονίκης

Από τις αρχές του 2020 έχει ξεκινήσει το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, ενώ πολλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλά εξ αυτών βρίσκονται στην ύπαιθρο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης σε καθημερινές ανάγκες για τον πληθυσμό της υπαίθρου, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ηλικιωμένους και συνταξιούχους και όλο τον αγροτικό πληθυσμό, που δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη για τις υποθέσεις τους.

Ένα υποκατάστημα ενδεικτικό του προβλήματος είναι αυτό της Δημοτικής Ενότητας Ζαγκλιβερίου του Δήμου Λαγκαδά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα στελεχώνεται πλέον με έναν μόνο υπάλληλο, αφού όλοι οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν οι θέσεις τους. Παράλληλα εδώ και δύο εβδομάδες σύμφωνα με ανακοινώσεις του υποκαταστήματος αλλά και καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, το υποκατάστημα παραμένει κλειστό κάθε Πέμπτη και Παρασκευή λόγω υποχρεωτικής λήψης υπολοίπου άδειας 2019 του μοναδικού εργαζόμενου. Αυτό θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για οκτώ (8) εβδομάδες, ενώ υπάρχει η πληροφόρηση ότι ο μοναδικός υπάλληλος θα κάνει χρήση και της συνεχόμενης καλοκαιρινής του άδειας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το υποκατάστημα ουσιαστικά να υπολειτουργεί, ενώ φαίνεται ότι εντός του καλοκαιριού θα παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς το υποκατάστημα λειτουργεί ως πρακτορείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου/Eurobank και ως ταχυδρομείο καλύπτοντας βασικές ανάγκες της περιοχής, ενώ εξυπηρετεί 22 συνολικά οικισμούς, με μεγάλο πληθυσμό, από Δημοτικές Κοινότητες της Μητροπολιτικές Ενότητας Θεσσαλονίκης (19 – ΔΚ Ζαγκιβερίου, Καλλινδίων και Κορώνειας) και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (3 – ΔΚ Ζερβοχωρίων).

Επειδή η λειτουργία του υποκαταστήματος είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων περιοχών πολλές από τις οποίες είναι δυσπρόσιτες.

Επειδή ήδη σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λόγω του ότι το υποκατάστημα Ζαγκλιβερίου παραμένει κλειστό αρκετές ημέρες.

Επειδή υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι το υποκατάστημα Ζαγκλιβερίου θα είναι το επόμενο που κλείσει.

Επειδή είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσης του υποκαταστήματος με προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του.

Επειδή δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπουργείο το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Θα προχωρήσει η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Ζαγκλιβερίου ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός από την διοίκηση των ΕΛΤΑ και το Υπουργείο για παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος και τι προτίθεται να κάνει για να αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο;
  3. Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ και πότε αυτό θα παρουσιαστεί;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αυγέρη Θεοδώρα

 

Print Friendly, PDF & Email