Μείζον ζήτημα προέκυψε με την παρέμβαση εργολαβικού συνεργείου στο προστατευόμενο δάσος κουκουναριάς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα Αττικής για έργα πυροπροστασίας, μετά από εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις και αποφάσεις του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Σχινιά, παραβιάζοντας τους όρους προστασίας ενός μοναδικού στην Ελλάδα οικοσυστήματος.

Οι εργασίες που τελικά διακόπηκαν χτες, μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις, ανέδειξαν σοβαρά ζητήματα ανεπάρκειας και ελλιπούς συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας των δύο Υπουργείων. Θυμίζουμε ότι τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και Προστασίας του Πολίτη δεν πήραν, εδώ και δύο χρόνια, τα μέτρα που προβλέπει η Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ Β΄ 2863/5-7-2019). Δεν στελέχωσαν τις δασικές υπηρεσίες παγώνοντας ακόμα και τις εγκεκριμένες προσλήψεις, διέκοψαν το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, όπου εργάζονταν περίπου 5.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, και δεν υλοποιούν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής (ΦΕΚ 1525 Β/2019). Ως αποτέλεσμα, η αντιπυρική περίοδος του 2021 ξεκίνησε με πληθώρα καύσιμης ύλης εντός των δασών, χωρίς σχέδιο πρόληψης και χωρίς πλήρη εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Μετά την αποκάλυψη των ελλείψεων και των καθυστερήσεων, 18 περιοχές της Αττικής κηρύχτηκαν σε Ειδική Κινητοποίηση Πολιτικής Προστασίας και προχώρησαν αναθέσεις δασοτεχνικών-φυτοτεχνικών εργασιών, αγνοώντας όμως πλήρως τους κανόνες δασοπροστασίας και το θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας, όπως και τις λειτουργίες των δασικών υπηρεσιών και γενικά των φορέων του περιβάλλοντος. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς δηλώνει συνεχώς αναρμόδιος για το θέμα.

Μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν και στην ολιγωρία τους να δράσουν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, κάνουν τώρα σπασμωδικές κινήσεις καταστρέφοντας ένα προστατευόμενο δάσος, έναν οικότοπο προτεραιότητας, εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, για να αποδείξουν ότι “υπάρχουν και ότι ενεργούν”. Όμως η ανεπάρκειά τους οδηγεί σε σοβαρά λάθη και εντάσεις.

Η δημιουργία εντυπώσεων φαίνεται πως αποτελεί μοναδικό σκοπό αυτών των κινήσεων. Επιχείρησαν να παρέμβουν στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα που διαθέτει Φορέα Διαχείρισης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας και εποπτείας της περιοχής ενώ, αντιθέτως, σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα μικτής ζώνης δάσους κατοικίας, δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες δράσεις που είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και έχουν αφεθεί, με ευθύνη της ΝΔ, χωρίς προστασία και διαχείριση.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ρόλο παρατηρητή. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, και ενώ κατεβαίνουμε συνεχώς σκαλοπάτια στην περιβαλλοντική προστασία, που φυσικά συνοδεύονται και με συνεχείς καταδίκες, το μόνο που δεν έχουμε ανάγκη είναι μαθητευόμενους μάγους που διψούν για δημοσιότητα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία και των δύο Υπουργείων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σεβαστούν τα θεσμικά εργαλεία, τα στελέχη της διοίκησης και το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Print Friendly, PDF & Email