Παραμονή Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην κατάργηση δύο ακόμα Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, αφήνοντας αθωράκιστα δύο σημαντικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας, με διεθνή εμβέλεια και φήμη.
Αυτή τη φορά, στο ΦΕΚ 6362/Β/31-12-2021 εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης «Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής» και «Λίμνης Κερκίνης». Μετά την πρόσφατη κατάργηση επτά (7) Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, την παραμονή των Χριστουγέννων, η διοίκηση του ΥΠΕΝ συνέχισε την ίδια τακτική και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Οι καταργήσεις οφείλονται στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη 4685/2020 και προβλέπουν την ενσωμάτωση των καταργούμενων Φορέων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ένα ΝΠΙΔ που ίδρυσε η ΝΔ δίπλα στο ΥΠΕΝ, εφόσον η επιλογή της δεν ήταν να ενισχύσει τη δημόσια πολιτική για το φυσικό περιβάλλον.
Έτσι σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οι μη κρατιστές δεξιοί θα βολεύουν τα δικά τους παιδιά και θα βγάζουν τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για αδειοδοτήσεις έργων και τακτοποίηση ημετέρων και της διαπλοκής. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Πιθανά αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ταχεία κατάργηση του φορέα της Κορώνειας, εφόσον η διοίκησή του είχε ορθά αντιδράσει στην παράνομη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΕΝΤΟΣ του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας.
Θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4519/2018, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης αυτών των περιοχών με εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και στην αδειοδότηση. Παράλληλα, ενέταξε για πρώτη φορά τους φορείς στον κρατικό προϋπολογισμό, ανέθεσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σε όλη τη χώρα για να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης και είχε προγραμματίσει και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εξασφάλιση των μέχρι σήμερα συμβασιούχων επί δεκαετίες.
Με τις επιλογές της ΝΔ οι εργαζόμενοι μένουν στον αέρα, όπως αναδείχθηκε και με πρόσφατη ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η χώρα κινδυνεύει από τη νέα ευρωπαϊκή καταδίκη (C-949/19, 17-12-2020), ενώ στην περίπτωση της Κορώνειας έχει αποδειχθεί ότι όλες οι δεσμεύσεις Υπουργών ήταν απλώς ψέματα. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για την ανασύσταση και των 36 φορέων των περιοχών NATURA 2000 της χώρας μας και την εξασφάλιση των εργαζομένων, ως προγραμματική δέσμευση προτεραιότητας της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email