«Οι εκλογές της Κυριακής μπορούν να συμβάλλουν στο να έχουμε καλύτερη ζωή και καλύτερη καθημερινότητα την επόμενη μέρα. Να έχουμε πιο ισχυρούς δήμους, καλύτερη ποιότητα ζωής, υπηρεσίες και εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύτερη υγεία και παιδεία αλλά και δικαιοσύνη παντού και στην οικονομία και στην κοινωνία. Για αυτά θα αποφασίσουν οι πολίτες στην κάλπη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο Fm» και στο δημοσιογράφο, Νίκο Γιώτη.

Πρόσθεσε ότι: «ο κόσμος που συναντάμε στις περιοδείες μας μάς μεταφέρει την αγωνία του για την ακρίβεια, την υγεία, την παιδεία. Στη Β’ Θεσσαλονίκης απασχολεί ειδικότερα το δημογραφικό πρόβλημα και η παρατηρούμενη μείωση του πληθυσμού με τη φυγή πολλών νέων ανθρώπων από την ύπαιθρο. Το υψηλό κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα αλλά και η έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής ανησυχεί ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες».

Σημείωσε ότι το δημογραφικό πρόβλημα και μέτρα επίλυσής του ήταν μία από τις έξι εθνικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στη στέγη, να δικαιούνται όλες οι γυναίκες επίδομα μητρότητας, που είναι στο πρόγραμμά μας, αλλά και άδεια κύησης και λοχείας  και φυσικά πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρέπει να μεριμνήσουμε και για την αύξηση του εισοδήματος των νέων ανθρώπων ώστε να μην αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Προτείνουμε για παράδειγμα για να μη φεύγουν οι γιατροί μας στο εξωτερικό οι νέοι γιατροί να στελεχώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αμοιβή 2.000 ευρώ. Και φυσικά χρειαζόμαστε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα ανθρώπινο σύγχρονο κράτος», σημείωσε στη συνέχεια.

Στάθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην παιδεία: «επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και με Υπουργό την κ. Κεραμέως έχουμε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και μείωση των τμημάτων. Το νηπιαγωγείο στο Λουδία για παράδειγμα έκλεισε και τώρα οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους που είναι νήπια στο Μικρό Μοναστήρι. Αυτά δεν τα φρόντισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τα κολέγια και τα ιδιωτικά σχολεία, την ιδιωτική και όχι τη δημόσια εκπαίδευση εν γένει».

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της κ. Κεραμέως στερεί επίσης από πολλά νέα παιδιά τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια και τούς ωθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Και η κατάργησή της θα είναι μία από τις άμεσες παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα των εκλογών».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στις υπόλοιπες άμεσες παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας από τις πρώτες κιόλας μέρες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: «Θα προχωρήσουμε  στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και στο μηδενισμό του στο ψωμί, στο γάλα και στις βρεφικές τροφές, στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο και στο μηδενισμό του στο αγροτικό πετρέλαιο, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως την ολοκλήρωση ενός πλαισίου ρύθμισης και προστασίας και στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια».

Υπογράμμισε το ότι  μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους των αγροεφοδίων στην Περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης. «διπλάσια τιμή στα λιπάσματα και μεγάλο κόστος στο πετρέλαιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οργώσουν πολλοί αγρότες, αυτό μάς μεταφέρουν. Είναι άδικο για την Ελλάδα να είναι άδεια τα ρεζερβουάρ των αγροτών και γεμάτα με δισεκατομμύρια υπερκέρδη τα ταμεία των διυλιστηρίων».

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα των μυδοκαλλιεργητών από την υπερθέρμανση του Θερμαϊκού το 2021 και το 2022, για το οποίο όπως σημείωσε έχει κάνει και ο ίδιος πολλές παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. «η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αποζημίωση ή και στη στήριξη των μυδοκαλλιεργητών. Πρόκειται για έναν κλάδο με σημαντικό εξαγωγικό χαρακτήρα που παράγει εισόδημα για πολλές οικογένειες».

Υποστήριξε τέλος, πως η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης γιατί δεν μπορεί η παραγωγή και η οικονομία μας να στηρίζεται μόνο στο «real estate» και στον τουρισμό και  δήλωσε πως αξίζει να πούμε στους πολίτες ότι εμείς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραμείνουμε δίπλα στα προβλήματά τους γιατί αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι το καλό της πατρίδας μας και όχι το να κάνουμε καριέρα στην πολιτική. «Μάς ενδιαφέρει η προκοπή όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, χωρίς ρουσφέτια σε μία τίμια κοινωνία».​

Print Friendly, PDF & Email