Διαδικτυακή συνάντηση με τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) πραγματοποίησε, μετά από πρωτοβουλία του, ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο αποτελεί το τελειωτικό «χτύπημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην περιβαλλοντική πολιτική και στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασαν την κάθετη και πλήρη αντίδρασή τους με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή καθώς αποτελεί συνονθύλευμα διατάξεων-ρουσφετιών εις βάρος του περιβάλλοντος. Ξεκαθάρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι μπορεί, με τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά εργαλεία, για να εμποδίσει την ψήφιση ενός ακόμα περιβαλλοντοκτόνου νομοσχέδιου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη (4685/2020). Δήλωσαν ακόμη ότι, εφόσον ψηφιστεί, θα είναι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας.

Σημείωσαν την ανάγκη η πολιτεία να είναι ισχυρή με στελεχωμένες περιβαλλοντικές υπηρεσίες καθώς και με χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μην υπάρχουν κανόνες και σχεδιασμός ώστε να επιτρέπονται τα πάντα παντού, βάσει του στρεβλού και μη βιώσιμου μοντέλου παραγωγής που στηρίζει» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί για άλλο ένα έτος την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και την ολοκλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Οι συνεχείς αναβολές των σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στις ΑΠΕ και στις περιοχές Natura 2000 οδηγούν σε άναρχη χωροθέτηση των μεγάλων έργων ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν την επόμενη δεκαετία, προσβάλλοντας ανεπανόρθωτα τις χρήσεις γης και το περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα θα είναι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ να μην έχει πλέον αντικείμενο, όπως και τα ΠΔ για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η  χωροθέτηση και η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων ή η νομιμοποίηση όλων των σημερινών αυθαίρετων και παράτυπων.

Η ίδια πρακτική της αποδόμησης του σχεδιασμού και των εξαιρέσεων εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και στο Κτηματολόγιο και στους Δασικούς Χάρτες και πλέον και στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των προστατευόμενων περιοχών. Έτσι η κυβέρνηση θα απονέμει στον εαυτό της εύσημα για ολοκλήρωση του σχεδιασμού αλλά επί της ουσίας, σχεδιασμός δεν θα υπάρχει.

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι το μοναδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει τις εκλογικές της δεσμεύσεις και να αδειοδοτήσει όλες τις παρεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν απαγορευθεί ως μη συμβατές.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκαν τέλος στο Repower EU καταθέτοντας την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η ελληνική του «μετάφραση» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενισχύσει τα ορυκτά καύσιμα, και ιδιαίτερα το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, αλλά και κάποια συμφέροντα μεγαλο-ιδιοκτητών μεγάλων έργων ΑΠΕ που σχεδιάζεται να προχωρήσουν χωρίς έλεγχο και χωρίς σχεδιασμό. Εντόπισαν ακόμη το σοβαρό έλλειμμα στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, που έχει και οικονομική και περιβαλλοντική ωφέλεια, με την αδράνεια των τελευταίων χρόνων στα προγράμματα εξοικονόμησης δημοσίων κτιρίων και την “ύπνωση” του εξοικονομώ για τις κατοικίες.

Ανέδειξαν τις αντιθέσεις του υπό ανάρτηση νομοσχεδίου που επιτρέπει ασύμβατες χρήσεις ακόμα και σε περιοχές απολύτου προστασίας, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μη αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές και τη διαγραφή βεβαιωμένων παραβάσεων και προστίμων. Ενημέρωσαν ότι ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, έχει καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμβατότητα των νέων προτεινόμενων χρήσεων στις προστατευόμενες περιοχές με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας και την Οδηγία 92/43. Σχολίασαν τέλος το μικρό χρονικό διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου σε σχέση με τις σημαντικότατες αλλαγές που εισάγει στην περιβαλλοντική νομοθεσία και σε σχέση με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Άαρχους.

Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, από τον Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν οι: Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Ρένα Δούρου και από τις ΜΚΟ: Χριστοπούλου Ιόλη από το The Green Tank, Γιώργος Σγούρος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Σάντυ Φαμελιάρη από την Greenpeace, Γιάννης Μελισσουργός από το WWF, Δενδρινός Πάνος από τη Mom, Μίλτος Γκλέτσος από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ιωάννης Γιώβος από το iSea, Μίλτος Λάζογλου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μαζί με τον Φώτη Παπούλια, Σπύρος Ψαρούδας από την Καλλιστώ, Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αλεξάνδρα Παππά από τη MedINA και Κώστας Φωτεινάκης από το Φίλοι της Φύσης.

Print Friendly, PDF & Email