Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η υποβολή ορίων των ΟΤΑ στους δασικούς χάρτες
Σημαντικές καθυστερήσεις σε 76 Δήμους 
 Αθήνα, 12/07/2018
Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 ολοκληρώνεται η θεσμοθετημένη διαδικασία κατά την οποία 76 Δήμοι της χώρας έχουν την τελευταία ευκαιρία για να οριοθετήσουν τα περιγράμματα των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στα υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου για τους δασικούς χάρτες.
Το ΥΠΕΝ, μετά την τελευταία παράταση που είχε δώσει με το ν. 4546/2018, παρείχε ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους που είχαν την παραπάνω εκκρεμότητα :
·        Διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο ΥΠΕΝ, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, στις 7 Ιουνίου 2018, με προσωπική πρόσκληση προς τους 82 Δημάρχους, για την τεχνική καθοδήγηση των υπηρεσιών των Δήμων στο πώς θα γίνει η οριοθέτηση, όπου και δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
·        Έθεσε στη διάθεση των Δήμων το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για βοήθεια και εξυπηρέτηση των υπηρεσιών δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών τους στην εκτέλεση του έργου.
·        Απέστειλε υποστηρικτικό υλικό του Ελληνικού Κτηματολογίου στους ενδιαφερόμενους Δήμους για την υποβοήθηση της διαδικασίας.
Η συμμετοχή των Δήμων στην ενημερωτική ημερίδα ήταν πολύ χαμηλή, κάτι που αντανακλάται και στη χαμηλή αξιοποίηση της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των ορίων. Σήμερα 5 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπάρχουν πολλοί Δήμοι που είτε δεν έχουν οριοθετήσει τα οικιστικά περιγράμματα, είτε συνεχίζουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερες ελλείψεις, όπως αναφέρονται παρακάτω. Κι αυτό παρά το ότι έχει ανακοινωθεί επανειλημμένως ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, αφού ήδη η διαδικασία ήταν ανοιχτή για 2 χρόνια για τις οικιστικές πυκνώσεις και 8 χρόνια για τα όρια οικισμών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση αναφέρθηκε και στα παραπάνω: «Δεν είναι δυνατό να δώσουμε άλλη παράταση στους Δήμους. Θέλουμε να προχωρήσουμε τους δασικούς χάρτες, θέλουμε να ολοκληρώσουμε το νόμο των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά η κωλυσιεργία των Δήμων μας καθυστερεί, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία με την ΚΕΔΕ για τη συμβολή των Δήμων. Από εδώ και πέρα, υπόλογοι στους πολίτες τους θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου:
45 δήμοι δεν έχουν κάνει καμία απολύτως κίνηση, δηλαδή δεν έχουν ζητήσει από το Ελληνικό Κτηματολόγιο την εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:

1.      ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

2.      ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
3.      ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
4.      ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
5.      ΑΝΑΦΗΣ
6.      ΑΝΔΡΟΥ
7.      ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
8.      ΑΝΩΓΕΙΩΝ
9.      ΑΡΤΑΙΩΝ
10.   ΑΧΑΡΝΩΝ
11.   ΒΙΑΝΝΟΥ
12.   ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
13.   ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
14.   ΓΟΡΤΥΝΑΣ
15.   ΔΕΛΦΩΝ
16.   ΔΕΣΚΑΤΗΣ
17.   ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΟΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
18.   ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
19.   ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
20.   ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
21.   ΙΗΤΩΝ
22.   ΚΑΡΠΑΘΟΥ
23.   ΚΑΣΟΥ
24.   ΛΕΥΚΑΔΑΣ
25.   ΛΗΜΝΟΥ
26.   ΜΕΓΙΣΤΗΣ
27.   ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
28.   ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
29.   ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ
30.   ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
31.   ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
32.   ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
33.   ΠΑΞΩΝ
34.   ΠΑΡΓΑΣ
35.   ΡΕΘΥΜΝΗΣ
36.   ΣΕΡΙΦΟΥ
37.   ΣΗΤΕΙΑΣ
38.   ΣΙΚΙΝΟΥ
39.   ΣΚΙΑΘΟΥ
40.   ΣΟΥΦΛΙΟΥ
41.   ΣΦΑΚΙΩΝ
42.   ΤΗΝΟΥ
43.   ΤΟΠΕΙΡΟΥ
44.   ΦΑΙΣΤΟΥ
45.   ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

16 Δήμοι έχουν ζητήσει επανέκδοση ή εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους, αλλά μέχρι  στιγμής δεν έχουν καλύψει έστω και μέρος των υποχρεώσεών τους:

1.      ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2.      ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3.      ΑΘΗΝΑΙΩΝ
4.      ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ – ΕΛΑΤΕΙΑΣ
5.      ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
6.      ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ)
7.      ΒΥΡΩΝΟΣ
8.      ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
9.      ΘΗΡΑΣ
10.   ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
11.   ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
12.   ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
13.   ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
14.   ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
15.   ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
16.   ΣΟΥΛΙΟΥ
Τέλος 15 δήμοι έχουν καλύψει μέρος μόνο των υποχρεώσεών τους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:
1.      ΑΡΓΙΘΕΑΣ
2.      ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ
3.      ΖΑΚΥΝΘΟΥ
4.      ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
5.      ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
6.      ΚΥΘΝΟΥ
7.      ΜΥΚΟΝΟΥ
8.      ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
9.      ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
10.   ΞΑΝΘΗΣ
11.   ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
12.   ΠΡΕΒΕΖΗΣ
13.   ΣΑΜΙΕΩΝ
14.   ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
15.   ΣΕΡΡΩΝ
Print Friendly, PDF & Email