Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί

Προσερχόμαστε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τιμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Θα ασκήσουμε τα καθήκοντα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα.

Όχι εν ονόματι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά εν ονόματι όλου του ελληνικού λαού, είτε μας ψήφισε, είτε δεν μας ψήφισε.

Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που μάς στήριξαν εκλογικά, αλλά πολύ περισσότερο θα αγωνιστούμε για όλους εκείνους και εκείνες που δεν προσήλθαν στην κάλπη,

Για να τους πείσουμε πως υπάρχουν λύσεις μέσα από την πολιτική

και για το ό,τι δεν πρέπει να αφήνουν το δικαίωμα επιλογής για τη ζωή τους

Αλλά και ότι δεν είμαστε όλοι και όλες ίδιες.

Θέλουμε εισαγωγικά, και εκ μέρους μας, να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της Βουλής.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τα στελέχη και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Που στάθηκαν όρθιοι σε μία διπλή εκλογική μάχη όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας εκμεταλλευόμενοι και δικές μας αδυναμίες, λάθη και καθυστερήσεις,  μάς είχαν βάλει στο στόχαστρο.

Γιατί ξέρουν – και ξέρετε καλά –  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας,

το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ο πυλώνας για τη δημιουργία μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία.

Οφείλουμε και οφείλω όμως να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω,

εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.

Ήταν αυτός ο επικεφαλής που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος

Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα.

Αυτός που πέτυχε τότε μία συμφωνία ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας, φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές.

Με την κοινωνία όρθια, με πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία από τους πρώτους μήνες.

Με δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης

Με το γνωστό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα το 2015 είχε παραλάβει άδεια ταμεία από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου (Νέας Δημοκρατίας/ΠΑΣΟΚ).

Για αυτό και μπορούμε σήμερα να συζητάμε ελεύθερα πολιτικά και δημοσιονομικά για άσκηση πολιτικής.

Στη διακυβέρνηση Τσίπρα οφείλουμε ότι σήμερα υπάρχει ελευθερία επιλογών για την Ελληνική Κυβέρνηση και γνωρίζετε ότι αυτό στις αρχές του 2015 δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Και οφείλω να πω ότι πολλά μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στελέχωναν κυβερνήσεις που μάς οδήγησαν στα μνημόνια και στα άδεια ταμεία του 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Με το East Med Act και τη συμφωνία 3+1, αλλά και στα Βαλκάνια με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και την πρόοδο στρατηγικών συνεργασιών, με τους αρχηγούς των Βαλκανικών Κρατών αλλά και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Γιατί για εμάς, το πατριωτικό καθήκον και τα δικαιώματα της χώρας ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο θα ασκήσουμε με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν.

Πρώτα από όλα γιατί εμείς μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και γενικά των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια.

Γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής αλλά και δεν έχουμε εξαρτήσεις από συμφέροντα.

Αλλά και γιατί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα προβλήματα είναι εδώ. Ούτε μεταβλήθηκαν μετά τις εκλογές ούτε και λύθηκαν.

Αντίθετα, πολλά από αυτά που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, είτε ανέχθηκε την περίοδο 2019-2023.

Η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ελλείψεις στους διασώστες του ΕΚΑΒ, είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το market pass είναι αποδοχή της ακρίβειας, που «πληρώνεται» από τους φορολογούμενους.

Όπως επίσης παραμένει:

 • η διόγκωση του δημοσίου χρέους
 • η αύξηση του ιδιωτικού χρέους
 • η μείωση του πραγματικού εισοδήματος
 • ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών
 • αλλά και ότι η Ελλάδα επί Μητσοτάκη είχε την ακριβότερη κιλοβατώρα στην Ευρώπη, όπως επιβεβαίωσε και η Eurostat.

Και δεν ακούσαμε κάτι για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι μένουν και θα μείνουν στο δρόμο.

Δεν ακούσαμε κουβέντα για την αυτοδιοίκηση και για την αποκέντρωση.

Δεν ακούσαμε και κουβέντα για το σιδηρόδρομο και την ασφάλεια στις μεταφορές.

Εμείς, και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, έχουμε μία απολύτως διαφορετική πολιτική πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Η πρότασή μας βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:

– Σε μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία, που θα έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους και όχι σε μία κοινωνία Άγριας Δύσης.

– Στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας με συντεταγμένο σχέδιο για την οικονομία του πραγματικού προϊόντος ώστε, η ευημερία να αφορά μία πλουραλιστική αγορά, και όχι με διασπάθιση και μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε κολλητούς.

– Στη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Στην ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία στην Παιδεία στην Πρόνοια, σε ένα υγιές περιβάλλον.

Και επειδή ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο ενώ, δεν ψήφισε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν από λίγους μόλις μήνες του θυμίζουμε ότι:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν πέρυσι τον Ιούλιο με το νόμο 4964/2022 που προσπάθησε να παρακάμψει αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (190 και 191/2022) και να κρατήσει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Τελικά, μετά την αντιπολιτευτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε υποκριτικά να επαναφέρει τις μετοχές των δύο εταιρειών στο Δημόσιο. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς, και πάλι καλά που υπάρχει και το ΣτΕ.

Η πολιτική μας βασίζεται επίσης στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

Η πρότασή μας στο επίκεντρο της έχει το κοινωνικό κράτος,

τη μείωση των ανισοτήτων και της αβεβαιότητας,

την υπεράσπιση της γνώσης και του πολιτισμού,

τις ανάγκες των νέων ανθρώπων,

τα εργασιακά δικαιώματα,

την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση

Για να έχουν λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις οι μη προνομιούχοι

Για την ενίσχυση του εισοδήματος αυτών που βλέπουν ο πλούτος από την εργασία τους να μοιράζεται άνισα υπέρ των λίγων.

Τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτήν την Κοινοβουλευτική περίοδο:

– να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας

– να  συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών

– να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται

Με σκοπό η ελπίδα της κοινωνικής προόδου να επιστρέψει και μια ισχυρή Ελλάδα να πάρει την θέση μιας κοινωνίας μηδενικών προσδοκιών, οριακής επιβίωσης και προσωπικής τακτοποίησης.

Όμως η στρατηγική της προοδευτικής διεξόδου και της υπεράσπισης των δημοκρατικών αξιών δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την τελευταία περίοδο δεχτήκαμε και πυρά από τα προοδευτικά κόμματα στα οποία απευθυνθήκαμε, με στόχο μάλιστα τη συνεργασία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, με την οποία δόθηκε η πρώτη εκλογική μάχη. Επέλεξαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να καρπωθούν μικροκομματικά οφέλη. Όμως, έτσι ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις.  Και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής ακραίας νεοφιλελεύθερης θητείας του κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα σήμερα που επωάζονται τόσοι κίνδυνοι, με τα κοινωνικά συμφέροντα να απειλούνται από τον κ. Μητσοτάκη, και με συντηρητικές θέσεις και απόψεις να προσπαθούν να κυριαρχήσουν, απαιτείται η ενίσχυση της προοδευτικής πολιτικής και των αξιών. Η συνεργασία όμως των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να αφορά την κοινωνία, να ξεκινά από αυτήν και να περιλαμβάνει και τα θέματα του κράτους δικαίου και δημοκρατικών αξιών. Δεν έχουμε χώρο και χρόνο για  παραγοντισμούς, αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας και προς όφελος συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών.

Και σήμερα γεννάται και το ερώτημα: Ποιος θα βάλει πλάτη στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την υποβάθμισή της και τον περιορισμό πρόσβασης, ιδιαίτερα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Γιατί δεν έχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ιδιωτικά Κολέγια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σαφές ότι η ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί πολιτική αλλά πάνω από όλα κοινωνική αναγκαιότητα.

Και για την «μάχη της καθημερινότητας» και για τις αξίες και τις ιδέες αλλά και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, τα πατριωτικά συμφέροντα

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχώρησε άμεσα σε αλλαγές και είναι εδώ συγκροτημένος, σοβαρός, με τεκμηρίωση, με ολοκληρωμένο προγραμματισμό.

Πλήρη και ταχεία στελέχωση της κοινοβουλευτικής ομάδας με ομοφωνία.

Και με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τη δική του αλλαγή, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και την εντολή της κοινωνίας και να δημιουργήσει ένα νέο κύμα, νικηφόρο για την κοινωνία και όχι για τις καρέκλες μας.

Πριν αναφερθώ στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού οφείλω να αναδείξω την ανησυχία μας σχετικά με τα κομβικά ζητήματα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Είδαμε δυστυχώς, να εκλέγονται στη Βουλή κόμματα με προτροπή καταδικασμένου για εγκληματικές πράξεις ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Να επανέρχονται μισαλλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις.

Αλλά και από άλλους κομματικούς σχηματισμούς να ανοίγουν συζητήσεις που το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει αφήσει πίσω.

Ξεκαθαρίζω ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζονται το 2023 απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να εξουσιάζουν το σώμα και τη ζωή τους.

Δηλώνουμε λοιπόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι η προτεραιότητα της δράσης μας για την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο για την ευημερία της κοινωνίας αλλά θα είναι και για τις αξίες μας.

Απέναντι στη μισαλλοδοξία, σε απόψεις σκοταδιστικές με θεωρίες που μας απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου.

Και για αυτή την μάχη των ιδεών και των αξιών καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες, τη νέα γενιά, την επιστήμη, τον κόσμο της διανόησης και της τέχνης σε ένα πλατύ δημιουργικό μέτωπο δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς.

Ξέρουμε βέβαια ότι θα έχουμε και μία σκληρή μάχη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Και πολλές φορές άνιση με την επικοινωνιακή υπεροπλία που διαθέτει.

Απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς. Απέναντι στη νοοτροπία του ρουσφετιού και της νοοτροπίας των «δικών μας παιδιών», με την παράλληλη αποδόμηση θεσμών και κράτους δικαίου. Απέναντι σε αυτά που είδαμε την προηγούμενη τετραετία. Και για αυτό το σκοπό θα επιδιώξουμε και κοινωνικές συμμαχίες.

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ορισμένες από τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης επιδιώκει να σβήσει ό,τι έγινε μέχρι το 2015.

Να ξεχάσουμε την ιστορία της χρεωκοπίας της χώρας. Αλλά επιδιώκει να ξεχάσουμε και ό,τι έγινε το 2019-2023. Δεσμεύτηκε σήμερα για αρκετές λύσεις. Όμως δεν έχουμε μία νέα κυβέρνηση. Έχουμε μία συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τα έλυσε ή δεν έκανε κάτι την πρώτη τετραετία, για τους μισθούς, για την υγεία; Δεν πρόλαβε;

Γιατί τα ρεκόρ υπερκερδών και ακρίβειας τα πρόλαβε, όπως φυσικά και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τις ιδιωτικοποιήσεις

Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω με την τραγική επικαιρότητα στην υγεία.

Με άλλους τρεις νεκρούς που προστίθενται στην τραγική λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα.

Ένας 52 χρονος γιατρός που έχασε τη ζωή του στο Περιστέρι σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής.

Ένας άνδρας στη Βόρεια Εύβοια που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου μετά από μία ώρα αναμονής και μία γυναίκα που κατέληξε πριν έρθει το ασθενοφόρο στην παραλία του Γαβαθά της Λέσβου.

Κως, Χαλκιδική, Νέα Μάκρη, Θάσος, Περιστέρι, Εύβοια, Λέσβος. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα εγκληματικών επιλογών και παραλείψεων της κυβέρνησης της ΝΔ στη Υγεία.

Είναι σαφές ότι καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή όταν, η ΝΔ κυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχοντας δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια.

Η Ελλάδα είναι ήταν 17η στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία.

Γιατί είναι επιλογή της ΝΔ να μην στηρίζει τη δημόσια υγεία. Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία της  πανδημίας για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ , περίμενε να «περάσει η μπόρα» για να επιστρέψει στο βασικό της πολιτικό σχέδιο που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του.

Έτσι έχει  ακέραια την πολιτική ευθύνη για την πλήρη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απλά σήμερα παραδέχεται ότι το ΕΣΥ δεν ήταν προτεραιότητα όταν έπρεπε, δηλαδή εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Γιατί θυμόμαστε ότι οι ΜΕΘ θα ήταν πεταμένα λεφτά κατά τον κύριο Πέτσα!

Η κυβέρνηση όφειλε να είχε προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Η απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και είναι πρόχειρη και προκλητική, λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές απώλειες.

Η διάθεση προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν εξασφαλίζει ούτε επαρκή εκπαίδευση ούτε αποτελεσματικότητα.

Δεν μπορεί “να βάζετε επίδεσμο σε ένα ανοιχτό τραύμα”.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται αφού το προσωπικό που θα διατεθεί δεν θα έχει επαρκή εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Υγεία με ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει φυσικά και προσλήψεις προσωπικού αλλά και  μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.

Επιδόματα

Θα περάσω τώρα στη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη του 2019 και των πεπραγμένων της κυβέρνησής του την περίοδο 2019-2023.

Το 2019  ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. …. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων.

Θα μπορούσε να είναι αστείο αλλά, δυστυχώς, είναι πολύ σοβαρό.

Αυτά έλεγε η κυβέρνηση των Pass. Του market pass, fuel pass, power pass, youth pass.

Που από λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια

Και ενώ είχε υποσχεθεί τη φορολόγηση των διυλιστηρίων για τη χρηματοδότηση του market pass η φορολόγησή τους έχει μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο και βλέπουμε. Δεν έχει συμπεριλάβει επίσης τα υπερκέρδη του 2023 σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ.

Είναι όμως πάρα πολύ σοβαρό γιατί ακόμη και σήμερα η ακρίβεια είναι παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα και αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

ΦΠΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 είχε επίσης υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ.

Στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019 ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι: οι δύο συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν στο 11% και στο 22%, από το 13% και 24%.

Επιμένει όμως να μη μειώνει τον ΦΠΑ παρά την πρόταση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, όπως προτείνουμε και εμείς,

Με το κράτος να υπερεισπράττει φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων εξαιτίας της αύξησης των τιμών και ενώ είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Άρα και ασυνέπεια ως προς τις προγραμματικές δεσμεύσεις και εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ η διέξοδος ήταν και είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αύξηση μισθών

Για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο υπόσχεται η κυβέρνηση αύξηση μισθών κατά 25% .

Όμως η υπόσχεση αυτή διαψεύδεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που η ίδια έχει καταθέσει στην ΕΕ. Εκεί όπου φαίνεται ότι:

Οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε  σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης – μειώνονται.  Μιλάμε για εργαζόμενους που επί δώδεκα χρόνια δεν έχουν δει καμιά αύξηση στους μισθούς τους και που σύμφωνα με μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ έχει καταγραφεί μείωση κατά 25,6% του μέσου μισθού τους μεταξύ 2008 – 2020.

Το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα όπου σαφώς δεν  περιλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

Η ακρίβεια όμως επιμένει, ιδίως στα τρόφιμα και ενώ ο κος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2019 ότι θα συνδέσει τους μισθούς με την ανάπτυξη, για να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία.

Σύμφωνα όμως με τον ΟΟΣΑ, την περίοδο 2019-2022 ο μέσος καθαρός μισθός μειώθηκε κατά 1.6% όταν το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε κατά 5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Μόνο το 2022 το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 7,4%.

Το πραγματικό λοιπόν αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κερδών και μισθών την περίοδο 2019-2022.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και ECB, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% όταν, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%.

Πληθωρισμός κερδών

Ποια ήταν όμως η πραγματική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 2019-2023;

Υπερκέρδη, απρόσμενα λένε κάποιοι κέρδη, άδικα λέμε εμείς υπερκέρδη εξαιτίας αλλά και με αφορμή την ενεργειακή κρίση.

Στην ενέργεια, όπως αναδείξαμε πολλές φορές την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο , από τα 6 δισ. ευρώ των υπερκερδών, των άδικων κερδών στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και στα διυλιστήρια η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί για το 90%, όπως είχε δεσμευτεί, έχει φορολογήσει μόλις 340 εκατ. ευρώ μόνο από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά όχι στην προμήθεια (λιανική) και στα διυλιστήρια.

Σε αυτές τις διαπιστώσεις προστίθενται και τα πρόσφατα ευρήματα από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που υιοθετεί την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την οποία για την αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 ευθύνονται σε ποσοστό 45% τα κέρδη των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 40% η πραγματική άνοδος τιμών των πρώτων υλών και των μέσων παραγωγής και μόνο κατά 15% οι μισθοί.

Τι έχει να πει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το “greedflation”, τον πληθωρισμό απληστίας, την αύξηση δηλαδή του πληθωρισμού λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων;

Αναρωτιόμαστε ακόμη τι έχει να πει σήμερα η κυβέρνηση και ο κος Μητσοτάκης που οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να πιέζουν για περιορισμό ή/ και για αντιστροφή των αυξήσεων;

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να βγάλουν αδικαιολόγητα περιθώρια κέρδους, καθώς και ότι είναι έτοιμος να αποκαλύψει ονόματα εταιρειών. Στη Βρετανία κορυφαίοι λιανέμποροι κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα κέρδη τους σε επιτροπή βουλευτών.

Εσείς λοιπόν τι θα κάνετε;

Θα συνεχίσετε να επιδοτείτε την ακρίβεια ή θα ελέγξετε επιτέλους τις τιμές όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 5% κέρδος στην ενέργεια και 90% φορολόγηση των υπερκερδών που πρέπει να επιστρέψουν στους καταναλωτές;

Και επειδή μιλάμε για την ακρίβεια που συνδέεται και με την παραοικονομία δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι

– δεν έχετε συνδέσει ακόμη τα pos και με τις ταμειακές μηχανές

Πού είναι το ψηφιακό κράτος του κ. Πιερρακάκη;

– δεν έχετε κάνει τίποτα για να ελέγξετε το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα.

Δουλειές

Ακόμα μία φορά, όπως το 2019, η κυβέρνηση υπόσχεται καλές δουλειές.

Υποθέτω όχι με συνθήκες όπως είδαμε στη Ρόδο, με τον σερβιτόρο μέσα στη θάλασσα, μετά τον οδοστρωτήρα Μητσοτάκη.

Γιατί την περίοδο 2019-2023 η κυβέρνηση υλοποίησε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και προώθησης των ελαστικών φθηνών μορφών εργασίας.

Απελευθέρωσε τις απολύσεις, αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακρωτηρίασε το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη  κατήργησε το 8ωρο με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας χωρίς αύξηση αποδοχών και πληρωμή σε ρεπό,  διπλασίασε τις φθηνές υπερωρίες,

κατήργησε το ΣΕΠΕ με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες,

αποδυνάμωσε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατέστησε κενό γράμμα το δικαίωμα στην απεργία.

Η πολιτική αυτή αποτυπώνει και την πραγματική αντίληψη της ΝΔ για την εργασία.

Για συμμαχία εργαζομένων-εργοδοτών μιλούσε το Πρόγραμμα της ΝΔ το 2019, υποκρινόμενη ότι δε γνωρίζει πως πρόκειται για μία εκ προοιμίου άνιση σχέση και δεν έχει την ίδια δύναμη ο εργαζόμενος με τον εργοδότη.

Και τώρα ο νέος Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το παίζει Πόντιος Πιλάτος για το νέο που για να σερβίρει πελάτες έπρεπε να μπαίνει μέσα στη θάλασσα.

Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0; Έτσι θα γυρίσουν τα νέα παιδιά στην Ελλάδα; Αυτό είναι το σχέδιό σας για το brain gain;

Αυτό έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αυτό είναι και το δόγμα της ατομικής ευθύνης το οποίο εφάρμοσε και στο οποίο πιστεύει η ΝΔ και είναι πολύ παλιό.

Εμείς όμως πιστοί και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις, για ενίσχυση της εργασίας, για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανασύσταση και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, κατάργηση της υπερεργασίας, αλλά και κατοχύρωση  της συνδικαλιστικής λειτουργίας και του δικαιώματος στην απεργία.

Επενδυτικό περιβάλλον και ασφάλεια δικαίου

Δεν υπάρχει  κανένας σχεδιασμός,

Κανένα σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, μόνο κάποιες σελίδες powerpoint,

Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, ούτε δασικοί χάρτες, παρά μόνο κτηματολόγιο με αστερίσκους.

Δεν υπάρχει πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις δηλαδή με διαφανείς κανόνες για όλους.

Αντίθετα η ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό predator παρακολουθούσε ακόμη και επιχειρηματίες.  Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα δεχθεί τέτοιους όρους;

Προτεραιότητα όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με το πρόσχημα της πανδημίας.

Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους φαρ ουεστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, με επικοινωνιακές εξαγγελίες. Και υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας όπου η καθυστέρηση είναι και τραγική και η πρόοδος στα υπό εκπόνηση εργαλεία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είναι ουσιαστικά μηδενική, και όπου ο ελεγκτικός ρόλος της Πολιτείας ασκείται μόνο όταν το απαιτούν οι επικοινωνιακές ανάγκες.

Περιφερειακή ανάπτυξη

Και φυσικά ούτε λόγος για περιφερειακή και αποκεντρωμένη ανάπτυξη.  Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικό.

Η πόλη απουσιάζει πλήρως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενώ υποβάθμισε την Θεσσαλονίκη με τις τεράστιες καθυστερήσεις, τριών χρόνων, στο Μετρό, αλλά και με το πάγωμα του διαμετακομιστικού εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου. Κατάργησε όμως το Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, καθυστερεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, καθυστερεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ ενώ ετοιμάζεται και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ.

Η ΝΔ δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή, να υπάρξουν νέες επενδύσεις. Παρά τα μεγάλα λόγια για τη Μακεδονία, στην πράξη έχει καταδικάσει την περιφέρεια σε αναπτυξιακή ταπείνωση αλλά και σε πληθυσμιακή μείωση.

Πράσινη Μετάβαση

Η κυβερνητική πολιτική υπονομεύει δυστυχώς τις επενδύσεις και στη μεγάλη πρόκληση μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

Μετά τα μπρος-πίσω της απολιγνιτοποίησης, της δέσμευσης της χώρας στο φυσικό αέριο, την καθυστέρηση στα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, την υπερθέρμανση της αγοράς των ΑΠΕ, τις περικοπές στην παραγωγή πράσινης ενέργειας που είναι πλέον πραγματικότητα.

Απαιτείται μία συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση για όλους με μέλλον για την οικονομία και την κοινωνία, με συμμετοχή και πλουραλισμό, για να έχει όφελος η κοινωνία, αλλά και με άμβλυνση των επιπτώσεων για όλους όσους θα πληγούν από αυτή. Μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων ιδίως, αλλά και της αυτοπαραγωγής. Με ακόμα ισχυρότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, στην κατοικία, στις επιχειρήσεις. Εργαλεία που εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερούν.

Κράτος Δικαίου δικαιώματα- ανεξάρτητες αρχές- ελευθερία τύπου

Η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. .Η ανεξαρτησία των αρχών, η προστασία των δικαιωμάτων , η ελευθερία του τύπου και η ταχεία απονομή δικαιοσύνης αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς.

Η θητεία της ΝΔ κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί στα θέματα αυτά, καθώς σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του από την κυβέρνηση (επίκληση του απορρήτου, το άρον-άρον κλείσιμο της Εξεταστικής, αιφνιδιαστικές νομοθετικές τροπολογίες για να αποκλεισθούν τα θύματα από κάθε πληροφόρηση, επιθέσεις κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ.  σχέδιο απενεργοποίησης των δύο Ανεξάρτητων Αρχών).

Και ενώ ο κύριος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι είναι σκάνδαλο το θέμα των υποκλοπών και ότι θα χυθεί άπλετο φως ακόμα δεν έχουν αποφανθεί οι αρχές για ουσιώδες αυτό ζήτημα.

Η χώρα εκτέθηκε διεθνώς αφού η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υποκλοπές και κατέληξε σε μια Έκθεση αλλά και μια Σύσταση που αποτελούν “κόλαφο” για την Ελλάδα.

Υπό παρακολούθηση ήταν και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και επιχειρηματίες και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Προστίθενται άρα και ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια.

Και στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κράτος δικαίου  στην Ελλάδα επισημαίνεται με έμφαση πως “οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα”.

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καταχρηστικές αγωγές και να εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης ότι αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Και στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων καθώς, όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2022 κατέθεσε πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”» και χθες, ένα χρόνο μετά, θυμήθηκε να μιλήσει για τη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν πραγματικότητα κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το πότε ακριβώς θα «ανοίξει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα».

Το ερώτημα είναι εύλογο – σε θέματα ισότητας χωράνε αοριστίες; Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι κάποια στιγμή θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους;

Η καθαρά καιροσκοπική εκμετάλλευση του πατριωτισμού, των εθνικών θεμάτων, των θρησκευτικών ζητημάτων της ΝΔ έδωσε χώρο στις ακροδεξιές αντιλήψεις να εισχωρήσουν στην κοινωνία. Αλλά και η πολιτική της που διεύρυνε τις ανισότητες και η «επίθεση» στην επιστήμη με την αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία, καθώς και το κλείσιμο του ματιού στο συντηρητισμό έστρωσαν το δρόμο για τις σκοταδιστικές φωνές.

 • Εξωτερική πολιτική

Οφείλουμε όμως να αναφερθούμε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι στόχοι της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο ήταν ξεκάθαροι όταν ήταν Κυβέρνηση και παραμένουν ξεκάθαροι σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.

Πρώτον η αποφασιστική προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας απέναντι σε κάθε παράνομη αμφισβήτηση και διεκδίκηση της Τουρκίας. Ένα μήνυμα που δώσαμε με το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εκσυγχρονισμό των F16 αλλά και όταν το Πολεμικό μας Ναυτικό έφτασε στη μέση της Ανατολικής Μεσογείου το 2018 για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Δεύτερος στόχος είναι η ενεργητική προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης διαφορών με τους γείτονές μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένας αγώνας που κερδίσαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατοχύρωσε τα εθνικά μας συμφέροντα, προώθησε την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ενώ εξασφάλισε την επαναφορά της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια σε μια περιοχή που η Τουρκία και άλλες δυνάμεις ενισχύονταν.

Αλλά και με τον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά ως κεκτημένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας. Αυτό το κεκτημένο πρέπει να αξιοποιηθεί και σήμερα,  για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σήμερα η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα σε συνέχεια των πολύνεκρων σεισμών και η μείωση των παραβιάσεων, δημιούργησαν μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε, η Τουρκία να δεθεί και να δεσμευθεί σε ένα πλαίσιο διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Με σαφείς διπλωματικές κόκκινες γραμμές την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής προάσπισής της και ιδίως των ελληνικών νησιών. Αλλά και με επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία εάν επιλέξει τον δρόμο των προκλήσεων.

Τρίτον, για εμάς στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η αναβάθμιση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και ως περιφερειακού αναπτυξιακού, ενεργειακού και πολιτιστικού κόμβου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να δίνει αυτό το διεθνές μήνυμα διατηρώντας μια σαφή θέση απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή με αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και βέβαια τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αλληλεγγύη, όμως, που από εκεί και πέρα κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέγει πώς θα επιδείξει. Και σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία να στηριχθεί από την ΕΕ κάθε διεθνής πρωτοβουλία για ειρήνη με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Τέταρτος στόχος της Ελλάδας, πρέπει να είναι η αξιοποίηση των συμμαχιών της στην ΕΕ για την εξασφάλιση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού και ευρωτουρκικού πλαισίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής και μια δίκαιη Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με προτεραιότητα την προστασία συνόρων, απέναντι στην άθλια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από τους διακινητές, με παράλληλο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με διάσωση της ανθρώπινης ζωής όπου απειλείται.

Και με εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών οδών μετανάστευσης για να αποδυναμώσουν τις παράνομες επικίνδυνες οδούς. Και οι ευρωπαϊκές χώρες να δεσμεύονται για την αναλογική και δίκαιη κατανομή και υποδοχή προσφύγων και με ξεκάθαρη διαδικασία για ασφαλή επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμά μας ήταν πάντα σταθερό, οι στόχοι αυτοί είναι εθνικοί.

 • Όσο ψηφοθηρικά και αν χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία τα εθνικά θέματα στη βάση μιας άλλης λογικής.
 • Το μήνυμά μας και σήμερα είναι σαφές.
 • Πρώτον, στηρίζουμε ενεργά τον διάλογο με την Τουρκία αλλά με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.
 • Εάν αυτές παραβιαστούν η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της.
 • Δεύτερον, δεν θα υπάρξει καμία λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση στην αγορά εξοπλιστικών εάν δεν υπάρχει διαφάνεια και αν δεν βασίζονται σε ξεκάθαρες επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά και δεν λαμβάνεται υπόψη η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
 • Τρίτον, κρίσιμος όρος για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον αμυντικό τομέα ήταν πάντα οι σχέσεις αυτές να ενισχύονται με αμοιβαία επωφελή τρόπο. Δεν θα αποδεχτούμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες βασίζονται στη λογική του «πιστού και δεδομένου συμμάχου» που προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα κυρίως στο μείζονα ζήτημα ασφαλείας της Ελλάδας που είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
 • Τέταρτον, η εξωτερική, αμυντική ή μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ένα παιχνίδι εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας και αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για αλίευση ψήφων.
 • Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα και στο Κοινοβούλιο. Και έχουμε δυσμενή αποτελέσματα για τα συμφέροντα της Ελλάδας.
 • Κύριε Μητσοτάκη, είδαμε τους λυσσαλέους αγώνες που δώσατε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χέρι χέρι με πολλές από τις δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα εδώ.
 • Είδαμε να χειροκροτάτε τον κ. Βορίδη όταν κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοσία.
 • Ευτυχώς για τη χώρα, σήμερα τιμάτε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είστε από τους Ευρωπαίους Πρωθυπουργούς που προτείνατε να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ την επόμενη δεκαετία.
 • Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν έχετε καν το σθένος όχι να υπογράψετε νέες συμφωνίες με την βόρεια γείτονά μας, αλλά ούτε να κυρώσετε τρεις τεχνικές συμφωνίες από το 2019. Με αποτέλεσμα η Τουρκία να ενισχύει πάλι τον ρόλο της στη χώρα.
 • Δυστυχώς για την Ελλάδα, και στην Αλβανία προτιμάτε τις φιέστες παρά την πίεση ώστε να υπάρχει σεβασμός στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Και είδαμε όλοι τα αποτελέσματα με την υπόθεση Μπελέρη.
 • Από την άλλη, σάς ακούσαμε τα τελευταία χρόνια να λέτε επί λέξει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα η λέξη πατριωτισμός είναι ξένη, ότι αποτελούμε «εθνική εξαίρεση» ενώ εκμεταλλευτήκατε προεκλογικά την ΕΥΠ και το θέμα της Θράκης,
 • Ταυτίζετε όποιον κάνει κριτική στην μεταναστευτική πολιτική και στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου με τις τουρκικές θέσεις, παρότι βοούν όλα τα διεθνή μέσα για το θέμα και σήμερα στην επιτροπή LIBE του ευρωκοινοβουλίου ζητείται ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο.
 • Θέλω να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε όλες τις δυνάμεις του κοινοβουλίου ότι : Η Αριστερά και εν γένει η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της χώρας, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης,
 • – θα υποστηρίζει χωρίς κομματική εκμετάλλευση τα πατριωτικά συμφέροντα και τις εθνικές γραμμές,
 • – με τις γραμμές του διεθνούς δικαίου πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη της χώρας μας, και
  • – θα στέκεται πάντα απέναντι στις εθνικιστικές δυνάμεις και απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τα εθνικά θέματα για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη και στα δικαιώματα και στο πεδίο της οικονομίας, και στους μισθούς.

Γιατί μείναμε στην Ευρώπη με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη.

Και επειδή οι αναμετρήσεις είναι ιδεολογικές, τα κόμματα υπηρετούν πολιτικά σχέδια, αυτά που συγκρούονται και θα αποτελέσουν τη βάση της αναμέτρησής μας σε αυτήν την θητεία, σχηματοποιημένα, με τίτλους, είναι μία ισχυρή πολιτεία με ένα ισχυρό σύγχρονο κοινωνικό κράτος ή αποθέωση της αγοράς με συνθήκες όμως Φαρ Ουέστ .

Με το βλέμμα μας σταθερά και επίμονα στραμμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της θα επιχειρήσουμε να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις, υπηρετώντας την προσπάθεια επαναφοράς της αξίας της πολιτικής και των ιδεολογιών στο προσκήνιο.

Επειδή το γκριζάρισμα τους το μόνο που επιφέρει είναι μια ρευστοποίηση που είναι εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας. Εις βάρος της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του κοινωνικού ιστού, της δίκαιης ανάπτυξης και της αναδιανομής του πλούτου υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας.

Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα, που με αγώνες και με μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε.

Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και για τους πολίτες.

Προφανώς και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Αλλά έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη τετραετία που τα βάρη για την κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν.

Θα μάς βρείτε απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά αλλά πάντα δημοκρατικά σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας και υποβάθμισης της χώρας.

Η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή.

Εμείς θα είμαστε εδώ για τα συμφέροντας της κοινωνίας και της πατρίδας μας

Και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την πρόοδο, τις πανανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα.

Και η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή, εκφράζεται, όμως, και στους κοινωνικούς αγώνες.

Σάς ευχαριστώ θερμά.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email