Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι οφείλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η σημερινή μέρα είναι μια μέρα η οποία χαρακτηρίζεται από κινητοποιήσεις για τα θέματα της δημόσιας υγείας και της παιδείας. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία αγωνιά διότι πλήττονται βασικά δημόσια αγαθά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η απάντηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πάλι βία εκ μέρους της Αστυνομίας. Έμαθα ότι μέχρι και στην πορεία της ΑΔΕΔΥ έριξαν κρότου-λάμψης. Δυστυχώς αυτές είναι οι αντίστοιχες τακτικές μ’ αυτά που έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης έξω από το Εφετείο τη σημαντική εκείνη μέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του χαρακτηρισμού της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Όμως, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική γιατί και στο Συμβούλιο Κορυφής συζητείται η επικίνδυνη κλιμάκωση –ελπίζουμε να συζητηθεί- των τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδας, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το Ορούκ Ρέις για ακόμα μια φορά σουλατσάρει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εκεί που έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα και αμφισβητεί έμπρακτα το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα θαλάσσια ύδατα, όπως πρότειναν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά απάντηση από εσάς δεν έχουμε ακόμα ακούσει.

Αυτή η εξέλιξη βλέπουμε ότι βρίσκει την Ευρώπη απρόθυμη να αντιμετωπίσει τον ταραχοποιό της ευρύτερης περιοχής. Ίσως τα συμφέροντα των κρατών-μελών, αλλά και η ελληνική στρατηγική οδηγούν σε μια τέτοια απάντηση. Είναι αποτέλεσμα και της υποχωρητικότητας της Κυβέρνησης και της πολιτικής κατευνασμού που ακολούθησε απέναντι στον κ. Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως, οι πληροφορίες μας λένε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν θα αποφασίσει για κυρώσεις. Χθεσινές πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση έλεγαν ότι δεν υπάρχει και αίτημα για κυρώσεις. Έχουμε καταθέσει δημόσια το ερώτημα αν τελικά κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα κυρώσεων, διότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρξει τέτοια απόφαση σήμερα, παρά μόνο πάλι προειδοποιήσεις, ενώ θυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχε απόφαση κυρώσεων όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συμμετάσχει σε Συμβούλιο Κορυφής τότε που παραβιαζόταν η κυπριακή ΑΟΖ.

Η χώρα μας πληρώνει την έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης και τα τραγικά λάθη, όπως οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη στο τουρκολυβικό ότι τότε οι κυρώσεις δεν ήταν στρατηγική επιλογή για την Κυβέρνηση, ή του κ. Βορίδη που θυμάμαι ότι έλεγε ότι δεν είχε γίνει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν για έναν μήνα σουλατσάριζε το Ορούκ Ρέις κάτω από το Καστελόριζο, ή η χθεσινή δήλωση του κ. Πέτσα ότι δεν έχει σημασία η απόσταση της NAVTEX από το Καστελόριζο ή και ο τραγέλαφος της αλλαγής της διπλωματικής ανακοίνωσης Πομπέο-Δένδια, Δένδια-Πομπέο ότι δεν ήταν ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά είναι τραγικά σφάλματα στην εξωτερική πολιτική.

Συζητάμε σήμερα για ένα ειδικότερο θέμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μ’ έναν Υπουργό ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια. Σε λίγο ο κ. Χατζηδάκης είναι ικανός να μας πει ότι για τη χρεοκοπία έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έβαλε σε μνημόνιο και ότι η Νέα Δημοκρατία μάς έβγαλε από το μνημόνιο.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση καταναλώνει μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, αυτή για τα πλαστικά μιας χρήσης, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα «πράσινο» προπέτασμα καπνού. Για να καλύψει τι; Το ότι έχει ισχυρή αντιπεριβαλλοντική ατζέντα. Ο «πράσινος» Πρωθυπουργός τελικά γίνεται πιο μεγάλο ανέκδοτο από το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο επίσης παραπέμψατε στις καλένδες.

Στην περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και στην ενέργεια δυστυχώς κυριαρχούν συνθήκες φαρ ουέστ στην Ελλάδα. Κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι αποδόμηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά και της ασφάλειας δικαίου.

Παράδειγμα: Καταργήθηκαν οι δασικοί χάρτες. Καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Προωθούν την καύση όλων των απορριμμάτων στον ειδικό σχεδιασμό απορριμμάτων. Δεν έχουν σχέδιο πρόληψης απορριμμάτων, όμως την καύση την πέρασαν αυγουστιάτικα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν ένα αλαλούμ στην ανακύκλωση που εκεί μαλώνουν οι Υπουργοί. Το είπαν οι ίδιοι οι Υπουργοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ στη Βουλή σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Έχουν καταργήσει τα κίνητρα για την ανακύκλωση και καθυστερούν και τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες της περιοχής Natura που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποβαθμίζουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, ενώ με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετούν την «Ελληνικός Χρυσός». Μέσα σε όλα αυτά τακτοποιούν δασικά αυθαίρετα και από ό,τι βλέπουμε με τελευταία έγγραφα τα οποία κυκλοφορούν, ξαναξεκινούν την εκτροπή του Αχελώου.

Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά την απάντηση του κ. Καραμανλή που επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση αυτή ξαναξεκινάει την εκτροπή του Αχελώου.

Αναρωτιέμαι, τα έργα της Νέας Δημοκρατίας που είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι υλοποιούνται κάθε μέρα, είναι αυτά τα έργα, η εκτροπή του Αχελώου και η εξυπηρέτηση της «Ελληνικός Χρυσός», όπως και η νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων; Μπράβο, κύριε Χατζηδάκη, και εις ανώτερα.

Το πραγματικό σχέδιο, όμως, είναι συγκεκριμένο και το αποκαλύψαμε. Είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα φιλέτων, χωρίς πραγματικές επενδύσεις, δηλαδή κρατικοδίαιτων με προίκα φορέων, όπως κάνει για τον ΔΕΔΔΗΕ, που του δίνει και σταθερή απόδοση, αλλά και τα έργα των μετρητών στον πιθανά ενδιαφερόμενο, ενώ από την άλλη μεριά βολεύονται γαλάζια παιδιά παντού με υπέρογκες αμοιβές και υπάρχουν κίνητρα όχι για την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά παραθυράκια για τις ελίτ, όπως παραδείγματος χάρη η απολιγνιτοποίηση είναι πρακτικά φυσικά αέρια ιδιωτών, ενώ η Ευρώπη σταματάει τις χρηματοδοτήσεις για το φυσικό αέριο, εμείς δεσμευόμαστε σε ιδιώτες για τριάντα χρόνια εις βάρος και της κλιματικής πολιτικής.

Ακόμα και στο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης που μας καλεί να το ψηφίσουμε, διότι πράγματι εμείς διαπραγματευτήκαμε το μεγαλύτερο τμήμα του στην Ευρώπη, κατόρθωσε να βάλει πάλι ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον, δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, δεν υπάρχει χρέος, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, στην κατάσταση που είχαν φέρει αυτοί την Ελλάδα, γιατί μας έφεραν σε μια κατάσταση, λύσαμε το πρόβλημα και μας κατηγορούν γιατί λύσαμε το πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν και τώρα θέλουν να πουλήσουν τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ, ένας ιδιώτης να έχει όλο το δίκτυο φυσικού αερίου και αυτά τα πέρασε εδώ, δυναμιτίζοντας και τη συζήτηση για τα πλαστικά.

Υποθηκεύει ο κ. Χατζηδάκης το μέλλον της χώρας στα ζητήματα μετάβασης. Αντί για μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, αντί για μετάβαση στην κυκλική οικονομία, αντί για μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία της βιοποικιλότητας, φτιάχνει μια «fake» μετάβαση. Πρακτικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας πολύ μικρής ελίτ. Έχει εντολή στην τοποθέτησή του στο Υπουργείο να πουλήσει δημόσια περιουσία σε μια πολύ μικρή ελίτ, η οποία είναι εκλεκτή και κρατικοδίαιτη, δεν κάνει πραγματικές επενδύσεις και ταυτόχρονα να υπονομεύσει την ασφάλεια δικαίου για την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα και να μειώσει τα συμφέροντα της κοινωνίας και της δημόσιας περιουσίας. Παρά τα πράσινα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της Κυβέρνησης αυτής, όλοι βγαίνουν χαμένοι από την πολιτική Χατζηδάκη-Μητσοτάκη.

Απόδειξη πρώτη: Μας είπαν ότι έσωσαν τη ΔΕΗ, μεταφέροντας 500 εκατομμύρια ευρώ κόστος στους πολίτες. Και τι κατάφεραν; Όλη η επιχειρηματικότητα της χώρας, όλοι οι καταναλωτές της χώρας σήμερα πληρώνουν ρεύμα με καπέλο πάνω στη χονδρική τιμή με μέσο όρο πρώτου εξαμήνου 170%. Το καταλαβαίνετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, της Νέας Δημοκρατίας; Από τη χονδρική τιμή πουλάει η ΔΕΗ μέσο όρο εξαμήνου –όχι μια μέρα- 170% πάνω και αυτό το κερδίζουν προφανώς και οι ανταγωνιστές, δημιουργείται ένα καρτέλ με leader τη ΔΕΗ και το δημιουργεί ο κ. Χατζηδάκης αυτό, με δική του προσωπική ευθύνη. Κάποιοι βγάζουν υπερκέρδη, ενώ η ελληνική βιομηχανία, η ελληνική βιοτεχνία, ο τουρισμός, η εστίαση, η αναψυχή και όλα τα νοικοκυριά πληρώνουν ρεύμα που έφτασε τον Απρίλιο να είναι τετραπλάσιο της τιμής χονδρικής. Και ενώ περιμέναμε να κάνουν κάποιες εκπτώσεις από τη ΔΕΗ, έκαναν μια φιέστα. Πλήρωσαν και άλλα λεφτά για να διαφημίσουν τα golden boys.

Απόδειξη δεύτερη: Τι μας είπαν όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ με τους οποίους μιλάμε αυτές τις μέρες; Ότι ζουν περίοδο 2012-2014. Ο κ. Χατζηδάκης χρεοκόπησε τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ. Πώς είναι πράσινη μια Κυβέρνηση όταν χρεοκοπεί τον λογαριασμό που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Με το αλαλούμ που δημιούργησε, με την έμπνευσή του να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ, την ενίσχυση δηλαδή στις ΑΠΕ για να κρύψει τις αυξήσεις, το δόλιο σχέδιο για τις αυξήσεις, τελικά έχει οδηγηθεί σήμερα ένας λογαριασμός που τον βρήκαμε ελλειμματικό -800 εκατομμύρια τον παραδώσατε ελλειμματικό- τον κάναμε πλεονασματικό και τώρα είναι πάλι ελλειμματικός και οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανησυχούν. Παραποιούνται και μαγειρεύονται στοιχεία στους φορείς των γαλάζιων παιδιών που έχει διορίσει ο κ. Χατζηδάκης. Το σχέδιο του ποιο θα είναι; Να πάρει λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης που θέλει η Ελλάδα για να στηρίξει την οικονομία, να τα δώσει για να καλύψει το δικό του λάθος και ψέμα;

Η Κυβέρνηση τελικά πλήττει τους πάντες. Ούτε η επιχειρηματικότητα βγαίνει κερδισμένη. Όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι, αλλά το σημαντικό είναι ότι υποβαθμίζεται η χώρα γιατί ο κ. Χατζηδάκης πουλάει τα έτοιμα και δεν επιτρέπει τις πραγματικές επενδύσεις. Γιατί εξάλλου πως θα γίνουν πραγματικές επενδύσεις χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς κανόνες στις προστατευόμενες περιοχές, χωρίς ειδικό χωρικό σχέδιο για τις ΑΠΕ;

Και ερχόμαστε τώρα εδώ σε ένα νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να είναι μεταρρύθμιση, που την ωριμάσαμε εμείς, γιατί εμείς ξεκινήσαμε την παρέμβαση για τη λεπτή πλαστική σακούλα, για να δούμε ότι η Κυβέρνηση αυτή όχι απλά δεν μπόρεσε να πάρει μια οδηγία από την Ευρώπη να την κάνει εργαλείο ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά δεν έχει καν νούμερα για το πού βρίσκεται η δική μας μεταρρύθμιση για τη λεπτή πλαστική σακούλα, όταν είναι νομοθετημένο ότι θα πρέπει να υπάρχει report με ημερομηνία –αν δεν κάνω λάθος- τέλος Μαΐου.

Καταθέτω, λοιπόν, εδώ το ΦΕΚ του 2017, κύριε Χατζηδάκη, το οποίο ακόμα δεν μας έχετε απαντήσει, αν έχετε έστω νούμερο. Ούτε νούμερα δεν μπορείτε να μετρήσετε;

Και βέβαια επειδή τον ενδιαφέρει μόνο το ξεπούλημα, θίγεται και το περιβάλλον, διότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μεταρρύθμιση για τα πλαστικά μιας χρήσης για τις ελληνικές θάλασσες, για την ελληνική εστίαση, για την ελληνική αναψυχή. Το αποτέλεσμα θα είναι να κάνουμε μόνο τροπολογίες για να διορθώσουμε δικά τους λάθη. Και προσέξτε, ένα άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό του κ. Χατζηδάκη είναι ότι δεν ξέρει να νομοθετεί ορθά, γιατί έρχεται πρόχειρα επικοινωνιακά και τραγικά λάθη.

Παράδειγμα, στο νομοσχέδιο το οποίο έχουμε σήμερα τροποποιούν τον δικό τους νόμο για την πώληση ΔΕΠΑ Υποδομών. Τραγικό και λάθος η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά ούτε να νομοθετήσετε την πώληση σωστά δεν ξέρετε, κύριε Χατζηδάκη; Ή έρχονται να τροποποιήσουν πάλι δική τους τοποθέτηση για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, πιθανά γιατί αυτοί που ενδιαφέρονται θέλουν και την εξαίρεση από τον μεταλλευτικό κώδικα. Και τι εξαιρεί με τη σημερινή ρύθμιση; Ότι θα υπάρχει μίσθωμα και μεταλλευτική εκμετάλλευση. Άρα τι θα υπάρχει; Ούτε μίσθωμα ούτε μεταλλευτική εκμετάλλευση; Τι κρύβεται; Μπορείτε να μας εξηγήσετε ακριβώς ποιους εξυπηρετείτε;

Και έρχεται βέβαια να μας κατηγορήσει για το γράμμα του κ. Τσακαλώτου που έλεγε ότι θα διαπραγματευτούμε για να δούμε πιθανά αν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, αλλά δεν έλεγε πουθενά ότι αυτό θα γίνει χωρίς μίσθωμα και χωρίς μεταλλευτική εκμετάλλευση, το οποίο κάνετε τώρα εσείς, ούτε με όρο που έχετε νομοθετήσει ότι αν δεν πετύχει η διαδικασία σε ένα εξάμηνο πτωχεύει η ΛΑΡΚΟ, γιατί αυτά νομοθετήσατε, όχι αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια θέλετε να κρύψετε από τη μια μεριά την ευθύνη σας για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, αλλά από την άλλη μεριά έρχεστε και πουλάτε τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη για όλη την Ελλάδα, να έχει όλο το δίκτυο φυσικού αερίου; Αυτό θα σταματήσει και τον ενεργειακό μετασχηματισμό και θα δημιουργήσει κόστος σε όλους και στην οικονομία και στα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θέλετε να πουλήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή το δίκτυο διανομής, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και ενώ είναι κερδοφόρος και ενώ από τη μια μεριά λέτε ότι δεν μπορείς να αγοράσεις στύλους, ταυτόχρονα ετοιμάζετε έργο 850 εκατομμυρίων ευρώ για τους έξυπνους μετρητές; Τελικά τι ετοιμάζετε; Και άλλο χατίρι για τον υποψήφιο αγοραστή, κύριε Χατζηδάκη;

Και μέσα σε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο τάχατες συζητάτε εδώ και περίπου έναν χρόνο, έρχεστε και νομοθετείτε σήμερα ότι με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν ποια είναι τα πλαστικά μιας χρήσης. Ούτε αυτό δεν ξέρετε ακόμα. Εδώ έχει καταλήξει και η Ευρώπη. Γιατί ό,τι κάνετε, είναι ένα επικοινωνιακό σόου. Διότι προφανώς ο κ. Χατζηδάκης ο ίδιος δεσμεύτηκε για διακοπή της χρήσης πλαστικών –όλων μάλιστα- τον Ιούνιο του 2020, το είπε στο συνέδριο του Economist, το έχει τουιτάρει ο ίδιος, τα έχουμε όλα κρατημένα. Γιατί δεν λέει ότι έκανε λάθος; Έρχεται σήμερα και δημιουργεί αλαλούμ στην αγορά, διότι το μόνο που μας είπαν όλοι οι φορείς και της παραγωγής και ο ΣΕΒ και της αγοράς, δηλαδή η εστίαση, η αναψυχή, ο τουρισμός, η κατανάλωση, είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες και το μόνο που δημιουργεί είναι μία σύγχυση. Άρα, ως μαθητευόμενος μάγος έρχεται να δημιουργήσει και σύγχυση στην αγορά, όχι απλά δεν μπορεί να εφαρμόσει μια οδηγία, όχι απλά ξεπουλάει, όχι απλά δεν μπορούν να νομοθετήσουν ορθώς και αλλάζουν τα δικά τους νομοσχέδια, αλλά δημιουργούν και ένα -αν θέλετε- πυροτέχνημα με τα ποσοστά τα οποία δεν πιάνονται. Μας λένε για παράδειγμα ότι ξεκίνησαν 50% για τα αλιευτικά, τα πήγαν 40%, θα τα πάνε 30%, γιατί απλά δεν μιλάνε ούτε καν με τους παραγωγούς, δεν ξέρουν αν υπάρχει ελληνική παραγωγή αλιευτικού εξοπλισμού. Ξέρουμε ότι τώρα ήρθαν σε επαφή με εμάς, γιατί ανησυχεί η βιομηχανία αυτή στην Ελλάδα. Έρχονται με διατάξεις που δεν θα εφαρμοστούν για να τις ξεψηφίσουν σε περίπου έναν χρόνο, όπως έχει κάνει για το σύνολο των ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει νόμος του κ. Χατζηδάκη που να μην έχει έρθει εδώ πάλι για αλλαγή.

Για παράδειγμα, η ηλεκτροκίνηση, το τάχατες φοβερό αυτό δικό του εφεύρημα, το οποίο δεν ήταν δικό του, στο εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ήρθε και το αλλάζει σήμερα και μάλιστα σε άρθρο που είχαμε καταγγείλει εμείς ότι είναι ελλειμματικό. Η κυκλική οικονομία προφανώς δεν είναι στις δικές σας προτεραιότητες, γιατί δεν έχουμε ακούσει κάτι για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα από ανακύκλωση. Δεν έχουμε ακούσει να έχετε εγκρίνει σχέδιο πρόληψης απορριμμάτων. Μόνο καύση εγκρίνατε καλοκαιριάτικα.

Δεν ακούσαμε να νομοθετείτε για τη χωριστή συλλογή οργανικών που ήταν από το 2018 νομοθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πήγατε για το 2022, ούτε να εφαρμόζετε τις διατάξεις που είναι νομοθετημένες από το 2017 για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων.

Δεν θέλετε να μεταβεί η αγορά της Ελλάδας και η παραγωγή σε ένα οικολογικό μέλλον για να είναι πιο ανταγωνιστική; Ούτε ο οικολογικός σχεδιασμός δεν ταιριάζει στο όραμά σας; Προφανώς κάνατε αρκετούς κύκλους διαβούλευσης για τα πλαστικά μιας χρήσης. Δεν το υποτιμώ. Τρεις κύκλους κάνατε εσωτερικούς και δικούς σας, πράγματι, με στημένα πιθανά ερωτηματολόγια ο πρώτος.

Όμως γιατί δεν φέρατε στη Βουλή να συζητήσουμε για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων; Μήπως γιατί περιέχει καύση και ιδιωτικοποίηση ακόμα και των ανακυκλώσιμων; Γιατί αυτά περιέχει ο εθνικός σχεδιασμός.

Ξέρουμε, λοιπόν, ότι υπηρετείτε έναν απόλυτο αναχρονισμό. Η Ευρώπη πλέον δεν χρηματοδοτεί φυσικό αέριο. Εσείς πάτε στο φυσικό αέριο. Δεν χρηματοδοτεί καύση. Εσείς πάτε στην καύση. Για ποιο λόγο; Γιατί από πίσω σας είναι μικρές ελίτ επιχειρηματιών που σας δίνουν εντολές και νομοθετείτε εσείς για την τροπολογία της ΛΑΡΚΟ, την τροπολογία της ΔΕΠΑ και την τροπολογία του ΔΕΔΔΗΕ. Όλα με βάση τα συμφέροντα τα οποία σας καθοδηγούν και τα οποία υπηρετείτε.

Δυστυχώς, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Ούτε καν απλά πράγματα, όπως η μέτρηση για τα πλαστικά μιας χρήσης και την πλαστική σακούλα δεν υπάρχουν. Το WWF που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εκπρόσωπος στον ΕΟΑΝ αναφέρει ότι τα στοιχεία είναι στον αέρα, ότι η Ελλάδα δεν έχει απογραφή παραγωγής και ποιότητας στερεών αποβλήτων και ότι τη μελέτη που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη σταματήσατε. Άρα, χωρίς επιστημονική γνώση, μακριά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, χωρίς την οικονομία, την παραγωγή και την κατανάλωση μαζί σας, χωρίς την κοινωνία ουσιαστικά προχωράτε σε ρυθμίσεις που δεν συμφέρουν τη χώρα.

Δεν σας ενδιαφέρει το περιβάλλον. Αν σας ενδιέφερε δεν θα είχατε προβεί στην ακύρωση των δασικών χαρτών. Έχετε κάνει ήδη δυο με τρεις τροποποιήσεις του χρονοδιαγράμματος και έχετε παρατείνει τη δική σας νομοθέτηση. Δεν θα αφήνατε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ξεκρέμαστους για να αναγκαστούμε εμείς σήμερα να υποβάλλουμε τροπολογία για να παραταθεί έστω η τοποθέτησή τους στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Δεν θα κάνατε διαπραγμάτευση κρυφά με τον «Ελληνικό Χρυσό» παραβιάζοντας και τη σύμβαση και την απόφαση της διαιτησίας εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον. Γιατί αν σας ενδιέφερε, τουλάχιστον το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ήταν παρόν στη νομοθέτηση του το αφορά. Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού ήρθε αλλαγή της δασικής νομοθεσίας και το σταματήσαμε εμείς. Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ήρθε με δική σας υπογραφή η μεταφορά της κατανομής τέλους υπέρ των κοινοτήτων και το σταμάτησε η Βουλή. Εσείς, κύριε Χατζηδάκη, το είχατε υπογράψει σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήρθε άλλο άρθρο που αλλάζει για τρίτη φορά πως εκλέγονται οι διοικήσεις του ΦΟΔΣΑ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι απόν ως πολιτική ηγεσία από τον περιβαλλοντικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της χώρας μας. Αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και στα πλαστικά. Αφήνει την παραγωγή και την κατανάλωση σε σύγχυση, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί επενδύει μόνο στην προπαγάνδα και λέει ότι θα φέρει χρηματοδοτήσεις. Πριν από ενάμιση χρόνο έλεγε ότι θα απαγορεύσει τα πλαστικά μέχρι τον Ιούνιο 2020. Και τελικά δημιουργεί ακόμα και για μια σοβαρή και έτοιμη μεταρρύθμιση μια ωρολογιακή βόμβα εις βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και των πολιτών.

Τελικά το μόνο που καταφέρνει ο κ. Χατζηδάκης και σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι να αποκαλύψει ότι το περιβαλλοντικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας είναι ψεύτικο αλλά και ότι οποιαδήποτε νομοθέτηση και πολιτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας ζημιώνει όλη την κοινωνία της χώρας, όλη την οικονομία της χώρας και το περιβάλλον. Και γι’ αυτό το λόγο αυτή η πολιτική που είναι βαθύτατα αντικοινωνική και αντιλαϊκή πρέπει πολύ γρήγορα να ανατραπεί.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Print Friendly, PDF & Email